Rundveehouderij

Achtergrond 3298 x bekeken

Nog geen licht aan einde zuiveltunnel

Het aanbod van melk blijft maar op het hoge niveau en stijgt zelfs, en niet alleen in Nederland. De vraag naar zuivel neemt ondertussen nog steeds niet toe.

In China speelt de economie parten en wordt minder zuivel aangekocht dan verwacht. In de golfstaten hebben ze te maken met lage olieprijzen, waardoor minder geld beschikbaar is voor zuivel en ook vanuit Rusland hoeft de markt niet veel te verwachten. Dit zorgt ervoor dat prijzen onder druk blijven staan en verder dalen.

De concurrentie in de aangeboden zuivel neemt ondertussen verder toe, binnen Europa maar ook daarbuiten. In Europa zorgt de interventie voor mageremelkpoeder nog voor een bodem in de markt. Voorraden lopen dan ook verder op, zowel in interventie als in particuliere opslag.

Zuivelhandelaren al met al niet positief

Foliekaas brengt weinig op, in Nederland rond €1,75 per kilo. Melk brengt meer op als deze wordt omgezet in mageremelkpoeder en boter of speciaalkazen. Fabrieken die de mogelijkheid hebben zullen dan ook vaker kiezen voor poeder en speciaalkazen dan foliekaas. Bij het ontvetten van de melk naar mageremelkpoeder komt meer boter beschikbaar dan bij de productie van kaas. Het aanbod van boter is dan ook gestegen en prijzen in Oost-Europa zijn gedaald naar €2.300 per ton, waarmee het interventieniveau van €2.200 wel dicht in de buurt komt.

Al met al zijn zuivelhandelaren niet positief; inkopers van zuivel hebben allemaal voldoende zuivel ingekocht en zijn niet bang dat prijzen snel zullen stijgen. Zij wachten dan ook af en kopen alleen wat nodig is.

Prognose: prijzen onder druk.

Meer informatie over de prijzen van zuivel vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Officiële Nederlandse zuivelnotering
Spotmarkt melk
Foliekaas
Room
Mager melkconcentraat

Of registreer je om te kunnen reageren.