Rundveehouderij

Achtergrond 5957 x bekeken 2 reacties

Mestprijzen zakken nog nauwelijks

De ophaalbijdragen voor veehouders zakken nog nauwelijks, ook al mag mest worden uitgereden op bouw- en grasland.

Omdat er weinig vraag is naar mest en het aanbod hoog is, zakken de ophaalbijdragen voor veehouders nog nauwelijks. De ophaalbijdragen voor rundveehouders liggen rond de €18 per kuub, ongeacht de regio. Varkenshouders betalen tussen €20 en 26 euro per kuub. De prijzen in regio Zuid zijn het laagst, in regio Noord het hoogst. De mest is gemiddeld 3 euro per kuub duurder dan vorig jaar rond deze tijd. In 2014 kostte een varkensdrijfmest medio februari gemiddeld €17,5 per kuub. Dat blijkt uit cijfers van mestportaal.nl.

Uitrijseizoen

Het uitrijden van mest gebeurt nog mondjesmaat. Bouw- en grasland is nog doorgaans te nat om er met de machines op te kunnen. Veehouders en loonwerkers snakken naar mooi, droog weer zodat het uitrijseizoen ook echt van start kan. Veel veehouders hebben in de wintermaanden veel mest in de kelders opgepot en moeten van de mest af. Loonwerkers en intermediairs zijn al druk geweest met het overpompen van mest naar de opslagen.

Diverse intermediairs laten weten te worstelen met de betalingsproblemen bij veehouders. Zij zijn geneigd om iedere vracht direct te laten afrekenen om eventuele schulden bij aanvang van het seizoen niet te veel op te laten lopen. Vooral varkenshouders zien zich wel genoodzaakt om mest af te voeren maar kunnen de hoge ophaalbijdragen niet betalen.

De sprekers voor het Nationaal Mestcongres van Boerderij zijn bekend! Bent u er ook bij op 8 maart? Informatie en aanmelden: www.nationaalmestcongres.nl

Laatste reacties

  • gijsbers

    hallo 2e dag dat er gereden mag worden. Overal waar gereden wordt is het nood. Kortom wat is het belang van "Boerderij" om de mestprijs omhoog te houden.

  • De Waard

    Kartelvorming heet dat.....nergens voor nodig die hoge prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.