Rundveehouderij

Achtergrond 3212 x bekeken

Markt voor melkvet glijdt onderuit

Vet heeft lang een relatief goede positie gehouden op de zuivelmarkt, maar deze component begint de laatste weken ook rap aan waarde te verliezen.

De notering voor room is deze week verder weggezakt naar goed €2,90 per kilo, bij een hele zwakke vraag, en ook een klein aanbod. De handel stagneert. De prijzen van boter zakken ook mee. In West-Europa wordt tussen de €2,60 en €2,65 per kilo betaald, in Oost-Europa nog maar goed €2,50.

Spotmarkt krimpt tot normale proporties

Melkvet wordt hiermee nog altijd iets beter gewaardeerd dan eiwit, maar het verschil wordt al kleiner. Rauwe boerderijmelk is het enige product dat ook deze week nog iets duurder werd - zij het alleen in Nederland. Dat komt vooral doordat FrieslandCampina eigenlijk geen melk meer op de spotmarkt afzet. Daarmee is de omvang van de Nederlandse spotmarkt weer gekrompen naar zijn normale, beperkte proporties, met een bijna te verwachten effect op de prijs. In de buurlanden noteert spotmelk vrijwel dezelfde prijs (gecorrigeerd voor gehalten).

Stabiel lage prijzen voor mageremelkconcentraat

De markt voor mageremelkconcentraat blijft stabiel laag en schommelt tussen de €1,10 en €1,20 per kilo. Dit betreft dan Duits concentraat. Frans en Engels product is goedkoper. Hoe wrang het ook voelt voor een melkveehouder, met deze prijzen valt voor sommige verwerkers nog steeds geld te verdienen als van dit soort concentraat mageremelkpoeder wordt gemaakt en wordt verkocht voor interventie. Dat gebeurt dus ook in een aantal landen.

De export van mageremelkpoeder loopt nog steeds door, ook tegen hele lage prijzen, soms tot €1450 per ton.

prognose: lagere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.