Rundveehouderij

Achtergrond

'Kennis vergroten in Cono-jongerenraad'

De jongerenraad van Cono Kaasmakers heeft met Diana Willig en Inge Ruijter twee nieuwe vrouwelijke leden. Inge Ruijter vertelt over het hoe en waarom achter haar keuze voor de jongerenraad.

Nadat ze mbo-opleiding Veehouderij in Alkmaar succesvol afrondde, werkt Inge Ruijter (20) sinds dit jaar volledig mee op het eigen melkveebedrijf in Middenbeemster (N.-H.). Samen met haar vader Erik-Jan (59) en broer Toine (23) houdt ze 160 melkkoeien op 93 hectare. De dieren worden gemolken door drie melkrobots. Inge is allround medewerkster. Ze houdt zich onder meer bezig met de verzorging van het jongvee en de klauwgezondheid. Het is de bedoeling dat ze volgend jaar officieel toetreedt tot de vof. Naast het werk op de boerderij zet Inge zich de komende vier jaar ook in voor de jongerenraad van Cono Kaasmakers.

Inge, wat was voor jou de reden toe te treden tot de jongerenraad?

"Ik ben 20 jaar oud en ik heb mijn opleiding afgerond. Maar ik ben zeker nog niet uitgeleerd. In de Cono-jongerenraad wil ik mijn kennis vergroten. Ik ben door Henke Zijp gevraagd voor deze functie. Hij heeft de afgelopen vier jaar deel uitgemaakt van de jongerenraad. Zijn termijn zat er op. Ik ben zijn opvolger."

Hoe kwam hij bij jou uit?

"Henke wilde graag iemand uit de Beemster. Daar komt hij zelf ook vandaan. Onze regio blijft daardoor vertegenwoordigd in de jongerenraad. Uiteraard heeft het ook meegespeeld dat ik een vrouw ben. Met Diana Willig en ik heeft de jongerenraad de komende vier jaar minimaal twee vrouwelijke leden. Dat is alleen maar goed, denk ik. Diana en ik kunnen misschien net voor wat andere inzichten zorgen."

Waar staat de jongerenraad voor?

"De jongerenraad is opgericht vanuit de coöperatieve gedachte van Cono Kaasmakers. Onderlinge kennisoverdracht is daarbij heel belangrijk. Ik ben vooral nieuwsgierig naar de afzet van melk en kaas. Dat is hartstikke interessant. Hoe werkt de marketing? Welke afzetmarkten zijn er? Daar weten wij als boeren maar weinig van. Ook wil ik graag meer weten over het duurzaamheidsprogramma van Cono Kaasmakers. Binnen de jongerenraad gaat het ook over thema's die belangrijk zijn voor de dagelijkse praktijk, zoals fosfaatrechten en weidegang."

Hoe denk jij over deze thema's?

"Het zijn interessante, maar ook lastige thema's. Over de invoering van een systeem met fosfaatrechten bestaat nog veel onduidelijkheid. Ik vind het daarom lastig daar iets over te zeggen. Ik zoek nog naar een heldere visie over weidegang. Wij laten de koeien ook naar buiten gaan.  Nu is er net weer een bonus van €750 afgekondigd voor het vroeg weiden van de koeien. Ik vraag me af of dat helpt weidegang te stimuleren. Via de jongerenraad wil ik mijn kennis over dit soort onderwerpen vergroten."

Is de Cono-jongerenraad voor jou het begin van een bestuursleven naast het eigen melkveebedrijf?

"Haha, dat weet ik niet hoor. Ik kom net kijken. We hebben nog maar één bijeenkomst gehad. Eerst maar eens afwachten hoe het de komende jaren bevalt."

Of registreer je om te kunnen reageren.