Rundveehouderij

Achtergrond 3702 x bekeken 13 reacties

Jonger en vaker maaien voor hogere opbrengst

Door een intensief maairegime toe te passen, kunnen veehouders meer gras oogsten.

Nederlandse melkveehouders zouden er goed aan doen grasland in een vroeger stadium te maaien dan ze gewend zijn. Dit kan 38% meer opbrengst geven. Dat stelt Nieuw-Zeelander Patrick Clement, oud-countrymanager Nieuw-Zeeland bij gewasbeschermingsmiddelenfabrikant Nufarm.

Maaien bij 3.000 kilo droge stof

Clement adviseert te maaien als er 3.000 kilo droge stof staat en hoger te maaien op een resthoeveelheid van 1.500 kilo droge stof. Dat advies heeft te maken met de fysiologie van gras, met name Engels raaigras. Deze grassoort maakt in de groei meerdere bladeren. Als het vierde blad zich vormt, sterft het eerste af. Door te wachten tot er 4.000 kilo droge stof gevormd is (of meer), maai je dus feitelijk veel dood materiaal, zeker als je dan vrij diep maait. Dat dode materiaal levert wel droge stof, maar geen kwaliteit. Daarbij gaat de hergroei na een zware snede veel minder snel.

3-jarig onderzoek in Nieuw-Zeeland wijst uit dat het intensieve maaisysteem gemiddeld leidt tot 11,1 ton drogestofopbrengst tegen 8 ton onder een extensief systeem, dat is een verschil van 38%.

Groeibevorderaar zorgt voor extra droge stof

De drogestofopbrengst kan nog verder omhoog als veehouders gebruikmaken van groeibevorderaars op basis van gibberellinezuur. Zo’n 20% van de Nieuw-Zeelandse melkveehouders past dat toe. Het werkt stimulerend op celdeling en -strekking. Op het juiste moment toegepast, kan het onder Nederlandse omstandigheden tot 600 kilo droge stof extra per jaar brengen.

Het middel is in Nederland sinds eind 2014 toegelaten. In 2015 is er 3.000 hectare mee behandeld, waarvan 300 onder begeleiding van adviseurs van Nufarm. In België volgt toelating waarschijnlijk eind dit jaar.

Juiste moment voor gebruik gibberellinezuur

De omstandigheden voor gebruik van groeibevorderaars luisteren wel nauw. Zo moet het gras tussen 10 en 15 centimeter lang zijn en de temperatuur moet tijdens en na gebruik minimaal 10 graden zijn. Afhankelijk van de groeiomstandigheden moet tussen 4 en 6 weken na toepassing worden gemaaid. Wacht je langer, dan wordt de snede te zwaar en gaat het voordeel grotendeels verloren. Als de voorjaarsomstandigheden ongunstig zijn, kan het middel ook na bijvoorbeeld de eerste snede worden toegepast.

Gebruik kost ongeveer €70, waarvan de helft spuitloon. Die kosten worden volgens Nufarm door de meeropbrengst van het gras goedgemaakt.

Laatste reacties

 • annevandermeer1

  En waar blijven de vogeltjes???????

 • tomkeuper

  In NZ rekenen ze kg ds vanaf maaiveld. 1500 kg ds restgewas is in NZ een stoppel van 4 cm. De genoemde 4000 kgds is dus in feite 2500 kgds onder NL omstandigheden.

 • oorspronkelijk

  activiteiten is in mijn beleving niet de meest cruciale verstoring voor vogelhabitat, maar het bodemleven.

 • farmerbn

  We praten de boeren een probleem aan maar geven ook direct een oplossing. Die wijsneuzen verkopen ons een product en de winst gaat voor een deel naar die wijsneus. Als ik 4 tot 6 weken moet wachten nadat het gras 10-15 cm lang is , dan heb ik zonder dat product ook wel 3 ton ds gras te maaien.

 • ...............

  Heb liever wat botten in het gras, blijft de koe langer op lopen dan op dat snelle goedje.

 • landboer

  Ze hebben mij altijd wijsgemaakt dat de laatste 1000 kg veel sneller groeit dan de eerste?

 • alco1

  Dat hebben ze jouw niet 'wijsgemaakt', dat is ook zo.
  Echter hergroei is nog een achtzamer punt.

 • Mfb

  Voor de kringloopwijzer is het beter om de eerste snede later te maaien heb ik onlangs gehoord. Het ruw eiwit is dan lager per kg/ds en dat pakt gunstig uit.

 • alco1

  Mfb. Het verschil tussen bedrijfs-economisch boeren of bureaucratisch boeren

 • peter1939

  niet de ds opbrengst is belangrijkst maar de benutting door de koe...dus niet jonger maaien maar focus op optimaal te verteren gewas in de kuil.....scheelt ook hoop loonwerkkosten en arbeid.....

 • groot731

  ik maai ook liever wat eerder, hogere voederwaarde en icm watertoevoegen maak je gewoon een makkelijker homogener mengsel met (40% mais) waar een koe niet meer kan selecteren en dan speelt dat snelle verteren ook minder want alles is immers gelijk.Doe dat nu 2 jaar n bevalt super.Je kunt ook makkelijker plannen met de loonwerker want je zit met je snedes net tussen de grote house in. Je land moet wel geschikt zijn om er in het voorjaar optijd op te kunnen.

 • W Geverink

  Klopt Landboer, je hebt blad nodig om blad te maken. Als je het gras gewend maakt om telkens kort afgemaaid te worden verminderd na verloop van tijd ook het wortelstelsel. Zolang het op tijd regent zal je daar niet veel van merken maar als het een tijd lang droog blijft houdt het gras sneller op met groeien omdat de plant minder wortels heeft en die wortels ook minder diep gaan. Hier zie ik boeren die de koeien het hele groeiseisioen op het zelfde veld hebben lopen of boeren zoals ik die in een seisioen(15 mei tot 15 oktober) drie rondes stripgrazen waarbij alle grasland jaarlijks hooguit zo'n 12 dagen wordt beweid. Dat is gras met veel massa en veel wortel dat groen is en groeid als bij de standweiders door de droogte de velden bruin worden.

 • 0064376

  dit jaar veel te veel kuil. wie wil nog wat kopen

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.