Rundveehouderij

Achtergrond

Handel in slachtkoeien kalmer

De handel in slachtkoeien is maandagochtend 22 februari zeer rustig verlopen. Vorige week werden de koeien juist vlot verkocht. De prijs van de koeien daalde eerder wat dan dat deze steeg ten opzichte van vorige week.

De notering bleef stabiel met uitzondering van de P-kwaliteit koeien. Die notering laat een daling zien van 5 cent per kilo geslacht gewicht. Een dergelijke koe brengt maximaal €2,65 per kilo op.

Tegenvallende vraag

Het landelijke aanbod van slachtkoeien is op dit moment normaal voor de tijd van het jaar, maar lijkt iets op te lopen. De vleesverkoop heeft echter te maken met een tegenvallende vraag. Dit zorgt ervoor dat er druk is vanuit de vleesverkoop richting inkopers van koeien. Zodra het aanbod van slachtkoeien stijgt, wordt een verdere prijsdruk verwacht.

Meer slachtingen

Het aantal geslachte runderen is in de eerste 6 weken van dit jaar opgelopen tot 71.825 stuks. Dit is een stijging van bijna 10% ten opzichte van vorig jaar in dezelfde periode. Dit blijkt uit gegevens van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Zwaardere runderen

In 2011 werden voor het laatst meer dan 70.000 runderen geslacht in de eerste 6 weken. Omdat de aangevoerde runderen gemiddeld zwaarder zijn, steeg de rundvleesproductie in deze periode met meer dan 13%. Het grootste aanbod van slachtkoeien dit jaar vond plaats in week 1. Toen werden meer dan 15.500 runderen geslacht.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien Bunnik vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Koeien
Aanvoer
Aantal slachtingen

Of registreer je om te kunnen reageren.