Rundveehouderij

Achtergrond 4701 x bekeken 11 reacties

‘Goed rundvlees is onze passie’

Slager Chiel Bolscher wil 120 Aberdeen Angus runderen houden in nog aan te leggen 84 hectare groot natuurgebied het Enters Reggedal.

Smaak, formaat en goed extensief te houden. Slager en vleesveehouder Chiel Bolscher somt de voordelen van het Aberdeen Angus-ras op. De sublieme smaak is daarbij essen­tieel. Het rundvlees is goed gemarmerd en dus vetter. Gecombineerd met zout resulteert dit volgens de vleesliefhebber in een smaakexplosie in je mond. Zeker als de runderen de laatste 8 weken voor de slacht worden afgemest met graan.

Ondanks het relatief kleine formaat zijn de runderen uitermate geschikt voor zijn doelgroep, met name restaurants. “Het vlees is ideaal om te portioneren”, aldus Bolscher. Hij legt uit dat zijn entrecôtes een mooie dikte hebben van minimaal 2,5 centimeter hoog. Op deze manier kan de kok er eenvoudig voor zorgen dat de ­entrecôte van binnen mooi rosé blijft.

Essentieel is dat het Angus-ras heel goed past bij een extensieve bedrijfsvoering. Een nieuw natuurgebied van 84 hectare groot, dat de komende jaren met partners als het Waterschap en Landschap Overijssel wordt ingericht, biedt Bolscher kansen om zijn veestapel flink uit te breiden. In 2018 is de officiële overdracht.

Bolscher is van huis uit slager en volgde een opleiding aan de HAS. Vanaf zijn twaalfde kreeg hij het vak met de paplepel ingegoten. Vader Harry stond aan de wieg van Vleesbedrijf Bolscher. Inmiddels heeft hij samen met zijn broer Roy het roer overgenomen en hebben ze de leiding over tachtig man personeel. Het ­bedrijf is snel gegroeid. Alleen aan rundvlees verwerken ze wekelijks al zo’n 10 ton. Het gecertificeerde vlees wordt wereldwijd ingekocht, van Zuid-Duitsland tot Australië. Hun vader hield zelf vleeskoeien aan. Een hobby waar Chiel mee werd besmet. “Goed rundvlees is onze passie.” Onder de noemer Harry’s Farm houdt hij zo’n veertig Angus-runderen.

Circulaire economie

Hij omschrijft zijn plan zelf het liefst als het creëren van een circulaire economie. Kort samengevat komt het erop neer dat de runderen in het landschap langs de Regge komen te lopen. Vanwege het makke karakter en het ontbreken van hoorns passen de koeien prima in het voor publiek opengesteld terrein. Zodra de dieren slachtrijp zijn, worden ze in de regio geslacht en verwerkt en vervolgens via lokale kanalen vermarkt.

Probleem is dat een gemiddelde Nederlandse consument vlees koopt met zijn ogen. Het liefst magere vlees moet er rood uitzien. Maar vleeskenners weten dat als je vlees laat besterven het zijn rode kleur verliest. Zo past Bolscher bijvoorbeeld ook het proces van dry aging toe. Het gaat om aan de lucht gerijpt vlees waarbij er uiteindelijk een zwarte kap om het vlees wordt gevormd om het te beschermen tegen te snel indrogen en tegen bacteriën. Van binnen blijft het vlees echter helder rood en boterzacht. Leg dat maar eens aan een gemiddelde supermarktklant uit.

De runderen worden geslacht bij Vleesvee Integratie Twente in Oldenzaal. Bolscher verwerkt de Angus-karkassen van zo’n 375 kilo op zijn bedrijf in Enschede.
De runderen worden geslacht bij Vleesvee Integratie Twente in Oldenzaal. Bolscher verwerkt de Angus-karkassen van zo’n 375 kilo op zijn bedrijf in Enschede.

 

Landbouwgrond terug naar natuur

Met de aankoop van 84 hectare grond verdwijnt er in het Reggedal flink wat landbouwgrond. Bolscher kan zich goed voorstellen dat veel boeren daar moeite mee hebben, helemaal gezien de huidige perikelen in de melkveesector. Dan zijn er nog de verhalen van zijn vader en opa. Na de oorlog was het juist zaak om duizenden monden te voeden en zoveel mogelijk grond in cultuur te brengen. Nu, zeventig jaar later gaat het compleet de andere kant op. Toch weet hij ook uit dezelfde verhalen dat de omgeving rond Enter er zo’n vijftig jaar volkomen anders uitzag. De meeste houtwallen zijn verdwenen en de ruilverkaveling heeft het zo geliefde coulisselandschap geen goed gedaan. Hernieuwde aandacht voor het landschap en de omgeving kan volgens Bolscher van grote meerwaarde zijn voor de bewoners in en rond Enter. Doel is dan ook dat het gebied een belangrijke maatschappelijke positie krijgt. Natuurbeheer, recreatie en educatie staan daarbij voorop.

De Angus-runderen staan op veebedrijf het Exoo in Enter. Bolscher werkt ook samen met Erve Woolderink in Wierden.
De Angus-runderen staan op veebedrijf het Exoo in Enter. Bolscher werkt ook samen met Erve Woolderink in Wierden.

 

Het blijft een niche

Gezien de omvang van vleesbedrijf Bolscher zal het eigen vleesvee altijd een niche blijven. Desondanks wil hij voor het natuurbeheer zijn veestapel uitbreiden naar 120 runderen. De verkoop van het biologische rundvlees, dat volgens hem al snel € 2 per kilo meer oplevert, moet helpen het onderhoud aan het terrein zoveel mogelijk kostenneutraal uit te voeren. Alle inkomsten zijn welkom aangezien ze € 0 subsidie krijgen.
Uit het verhaal van Bolscher blijkt dat het commercieel houden van vleesvee, ook al is Angus in opkomst, in Nederland vrijwel onmogelijk is. Alleen de winterperiode kost hem voor opstallen en verzorgen al grofweg € 500 per dier. Omgerekend brengen ze vanwege de populariteit levend meer op dan geslacht. Niet voor niets noemt hij het natuurgebied het fundament onder zijn vleesveeplannen.

Laatste reacties

 • el

  In het natuurgebied in Twente horen toch streekeigen Mrij koeien te lopen!

 • WGeverink

  Beste Chiel. De reden ook Europa wil dat vee wordt afgemest op graan is de hogere klassificatie. Een op gras hooi/ lucerne afgemest dier valt door geler vet in een lagere klasse maar is doorgaans wel het betere vlees. Ook is het geen schande om het vlees te kruiden met iets als Montreal steak spice of gekruid zout. Ik denk dat ik zo maar even wat van die heerlijke Alberta triple A Angus steaks op ga halen voor op de bbq want hier krijg ik behoorlijk trek van. En Chiel veel succes met je zaak!

 • mtseshuis

  Ik gun hem z'n handel en leven, maar vraag me wel weer af waarom hém voor 'n symbolisch bedrag (zal wel dicht bij de 1000 euro/ha liggen) die 84 hectare toegeschoven moet worden.
  Daar kunnen de "normale" boeren oa via steeds hoger wordende waterschapslasten hun eigen ondergang mee financieren. Weer wordt een enorm stuk land van de gangbare agrariër afgenomen, nog meer concurrentie om voer en mestafzet...
  Ook hoeft Bolscher maar een paar euro/hectare waterschapslasten te betalen omdat het natuurgrond is. Nee, Bolscher krijgt geen subsidie, maar welke boer krijgt subsidie behalve een kleine tegemoetkoming in de vorm van betalingsrechten? Op een paar grote spelers na beurt de gemiddelde boer maar een fooi aan toeslag. Hij moet zich ook elke dag, jaar in jaar uit redden met de middelen die hij heeft om rond te komen, in ieder geval zich uit de naad werken om technisch zo goed mogelijk te draaien, anders kan het helemaal al niet. Want ook de gewone melkveehouder, akkerbouwer, intensieve veehouderij en tuinder heeft met zulke lage opbrengstprijzen te maken, dat het alleen maar door plezier in z'n werk op te brengen is om door te gaan met waar hij/zij goed in is. Bolscher is écht geen uitzondering op al die andere ondernemers!!

 • mtseshuis

  En dat vlees geloof ik wel, maar ik hoef niet zo'n dikke laag vet door m'n vlees, gewoon normaal vlees van eigen pink/vaars is het lekkerste wat er is!! Een ieder die dit vlees eet en dat naast dat uit de supermarkt legt, zegt wat een heerlijk lekker stukje vlees! Dus zo bijzonder is dat niet...
  Desondanks veel succes toegewenst, maar hou ook rekening met je collega veehouders, die doen minstens zo hard elke dag hun best! Biologisch of niet! Topkwaliteit leveren ook zij elke dag weer!!

 • hammers

  Vind het knap. Zonder er echt kennis van te hebben zo'n verhaal.

 • A1967

  Verkooppraatje, niet meer, niet minder.

 • WGeverink

  @mtseshuis Het is niet erg dat er wat vet aan de buitenkant zit want dat kan er evt afgesneden worden. Het gaat om het vet in het vlees en dat is geen dikke laag maar kleine beetjes mooi door het vlees verdeeld. Op de bbq of grill komt bijna al dat vet er uit en blijven de smaak en de malsheid achter. De stukken moeten daarvoor wel minimaal 2 cm dik zijn zodat ze van buiten mooi bruin zijn terwijl van binnen roodachtig / rose wat de voorkeur maar heeft. Wat goede kwaliteit rundvlees nog beter maakt is dat er zo min mogelijk mais in het randsoen zit en dat het dier geschoten wordt in de wei terwijl het relaxed en tevreden aan het grazen is. Last but not least een slechte kok ruineerd het beste stuk vlees. Laat die dus niet in de buurt van je grill. @A1967 Ik heb in nederland genoeg vaars gegeten uit de diepvries en het komt er echt niet in de buurt.

 • A1967

  Wgeverink, dat geloof ik meteen, het gaat er alleen om wat er in gaat, komt er ook uit. Ik heb in Ierland genoeg AA gegeten die niet te pruimen was.

 • vandenbrandcv1

  Schandelijk dat regionale boeren het veld moeten ruimen voor een droom.

 • boerke brabant

  vraag me af of een lokale "kleine" boer ook de kans heeft gekregen om dit stuk grond te gaan beheren. We willen toch terug naar kleine plaatselijke ondernemers, waarom dan weer aan een "grote" jongen uitdelen ?

 • alco1

  Praten over 0 euro subsidie en niet vermelden wat de aankoop koste.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.