De zuivelkolom blijft wapens zoeken tegen de prijsschommelingen in de markt. - Foto: Anne van der Woude RundveeAchtergrond

Zuivelkolom zoekt wapen tegen volatiliteit prijs

De onvoorspelbare markt blijft de melkveehouderij en zuivel kwellen. Hoe zich hiertegen te beveiligen? Spelers van allerlei pluimage zoeken een antwoord, maar hèt antwoord op alle problemen is er nog niet, zo blijkt uit een discussie bij de European Dairy Association (EDA).

Met een toegenomen volatiliteit hebben de melkveehouderij en zuivelsector in de EU alweer jaren ervaring. Neem de prijspieken van 2007-2008 en 2013-2014 en de daarop volgende dalen van 2009, 2012 en 2015-2016.

Toch is er nog geen antwoord op de sterke en soms ook langdurige prijsschommelingen die de markt plagen. Dit bleek vorige week tijdens een tweetal bijeenkomsten van de Europese zuivelkoepel EDA.

Meningen over hoe de volatiliteit aan te pakken zijn er genoeg, maar overeenstemming over het beste antwoord, bleef opnieuw uit.

‘Overheid nodig om volatiliteit te bedwingen’

Damien Lacombe, voorzitter van coöperatie Sodiaal, meent dat de volatiliteit niet voldoende kan worden bedwongen zonder een zekere overheidsbemoeienis. Er blijft marktregie nodig, vindt hij. Het lijkt opmerkelijk dat uit zijn mond te horen, omdat Sodiaal al enige tijd experimenteert met diverse maatregelen; van A- en B-prijzen tot afdekking van risico’s op de termijnmarkt, zowel voor boeren zelf als voor de onderneming, en de toepassing van aanvoercontracten.

Interventieaankopen

Een werkgroepje vanuit de Europese zuivelindustrie heeft alle hulpmiddelen nog eens opnieuw tegen het licht gehouden. Waaronder meer interventie-aankopen en afzet van melkpoeder op de veevoermarkt. Deze opties lijken echter weinig perspectief te bieden.

Eurocommissaris Hogan

Landbouwcommissaris Phil Hogan maakte duidelijk dat de Europese Commissie voortaan eerder minder geld voor marktsteun zal uittrekken dan meer. Hogan ziet wel ruimte voor meer niet-financiële hulp. Bijvoorbeeld doordat het Europese Markt Monitoringsagentschap (MMO) nog meer transparantie in de zuivelmarkt brengt, vooral door een veel vlottere informatievoorziening. Zo zijn kansen en bedreigingen eerder zichtbaar en is daarop te anticiperen.

Fonterra

Francis Reid, manager handelsstrategie bij Fonterra, riep op alle overheidssteun af te schaffen en de markt als enig baken te gebruiken. Pijn door volatiliteit moet direct worden genomen en niet uitgesmeerd of vertraagd, meent hij. Bestuurder Jaime Castaneda van VS-exportbureau USDEC moeten risico’s gewoon worden afgedekt op de termijnmarkt. Een goede margeverzekering voor de boer kan extra steun bieden. Onderzoeker Holger Thiele van het IFCN in Kiel meent dat een nieuw businessmodel nodig is voor deze volatiele tijden, maar hoe dat er uit moet zien, kon hij niet zeggen.

Beheer
WP Admin