Rundveehouderij

Achtergrond

Wereldmarkt rundvlees groeit ondanks concurrentie alternatieve producten

De rundvleesproductie zal volgend jaar vrijwel overal ter wereld stijgen, behalve in Australië en China. De Chinese vraag kan gunstig zijn, voor de rest lijkt er druk op de prijzen te komen, meent de Rabobank.

De wereldwijde rundvleesproductie groeit in 2017 met 1% naar 61,6 miljoen ton. Dit stellen analisten van Rabobank in hun Beef Outlook 2017. Die groei wordt vrijwel door alle rundvleesproducerende landen gerealiseerd, ondanks de toenemende concurrentie van vleesvervangers en de komst van kunstmatig geproduceerd vlees.

Alleen de productie in China en Australië daalt met 2% naar respectievelijk 6,9 miljoen ton en 2,03 miljoen ton. Over de afgelopen vijf jaar is de Australische rundvleesproductie met 13% gedaald en staat de productie op het laagste punt sinds tien jaar.

Consequenties voor slachterijen

Het lage aanbod van slachtvee heeft ook consequenties voor de slachterijen; er zijn vestigingen gesloten of werktijden aangepast. De lage productie werkt automatisch door in de export. De exportvolumes naar de Verenigde Staten (VS) lagen de eerste tien maanden van 2016 44% lager dan het vijfjarig gemiddelde. Ook de export naar China lag 36% lager. Aan de andere kant nam de export naar Zuid-Korea juist met 4% toe.

Nieuwe markten

De rundvleesproductie in Brazilië groeit in 2017 met 3%. Brazilië kreeg in 2015 toegang tot de Chinese markt en in 2016 tot de Amerikaanse markt. Het is bezig om in 2017 Japan en Zuid-Korea aan dit lijstje toe te voegen. De Rabobank verwacht dat de Braziliaanse rundvleesproductie en de inlandse consumptie verder toenemen. Voor de consumptie wordt uitdrukkelijk naar de VS gekeken, om daar vandaan luxere karkasdelen naar Brazilië te importeren.

China blijft vragen

De Chinese vraag naar rundvlees blijft groeien. De eigen productie groeit niet evenredig mee door onder andere droogte in Mongolië, waardoor veel koeien voortijdig zijn geslacht. Daarnaast werden er meer melkkoeien geslacht vanwege de lagere melkprijzen. De rundvleesimport steeg in 2016 met 37% naar 439.000 ton. Met 29% was Brazilië de grootste leverancier van rundvlees aan China en stootte daarmee Australië van de eerste plaats. Gezien het grote prijsverschil tussen eigen rundvlees en importvlees, verwacht de Rabobank dat de Chinezen ook in 2017 weer meer vlees importeren.

Europese koeienuitstoot

De vooruitzichten voor Europa zijn begin 2017 niet rooskleurig. Er worden nog altijd veel melkkoeien uitgestoten als gevolg van de lagere melkprijzen. Daarnaast gaat de Nederlandse fosfaatwetgeving ook op de markt drukken als er 175.000 melkkoeien weg moeten. De Rabobank houdt daarom rekening met dalende rundvleesprijzen.

Verder tekent zich een verschuiving van de rundvleesproductie af. In Noordwest-Europa worden meer melkkoeien gehouden en neemt het aantal zoogkoeien af, terwijl in Spanje en Frankrijk de zoogkoeienstapel juist groeit.

Of registreer je om te kunnen reageren.