Rundveehouderij

Achtergrond

Vaarsjes en lichte stiertjes blijven staan

Net als een paar maanden geleden is er te weinig plaatsingsruimte voor nuchtere kalveren. Dit leidt ertoe dat veel inkopers geen lichte stierkalfjes en vaarsjes willen ontvangen.

Ook adviseren handelaren door het koude weer om de lichte kalveren nog even op het melkveebedrijf te houden. Omdat het evenwicht in de markt weg is, staan de prijzen van de kalveren ook onder druk. Inkopers bieden zo’n €5 tot €10 minder per kalf.

Ook op de veemarkt in Purmerend was vooraf aangegeven dat de inkoper geen vaarsjes en lichte stierkalveren wilde meenemen. Het aanbod lag met met 476 zo’n 90 stuks lager dan een week geleden. De kwaliteit van de kalveren lag doordat de lichtere kalveren niet aanwezig waren hoger dan gewoonlijk; toch kregen de handelaren niet meer geld voor hun kalf. Gemiddeld lag de prijs dan ook lager dan een week geleden. Omdat de notering al lager staat dan bij de andere noteringsinstanties heeft de markt de notering wel gelijk gehouden.

Voor de komende maanden wordt een moeizame afzet van de nuka’s verwacht. Er wordt nu wel volop geslacht, maar de kalverhouders willen de stal vaak nog niet vol hebben rondom de feestdagen. In het begin van het nieuwe jaar is de animo ook niet groot, omdat kalveren die dan worden opgezet in de zomer slachtrijp zijn.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.