Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Tegendraadse spotmarkt naar eindejaarspiekje

Zou het al een eerst 'fosfaat-effect' zijn, of is er om andere redenen extra vraag? De prijs voor Nederlandse spotmelk zit in ieder geval in de lift.

Prijzen worden genoemd van 35 tot 37 cent franco. Opmerkelijk is ook dat voor de laatste week van dit jaar ook al zo'n 37 cent per liter wordt gevraagd. Normaliter is dat een stille week met extra lage prijzen.

Die lagere prijzen zijn met name te zien in Duitsland, waar spotmelk aanzienlijk minder opbrent; 31 tot 32 cent per kilo.

De prijs voor mageremelkconcentraat lijkt iets aangetrokken, de roomrijs is verder naar beneden gekomen en schommelt rond de €5,00 per kilo. De handel in vloeibare zuivel beweegt zich richting het oosten. Vanuit Polen is er een goede vraag.

Duitse prijs foliekaas lager dan Nederlandse

De Nederlandse spotmelkprijs is te hoog om er kaas van te maken. De foliekaasprijs schommelt rond de €3,15 per kilo en blijft daar hangen. Dat is anders dan in Duitsland, waar de folieprijs nu juist weer lager is dan in Nederland. Er wordt gehandeld op niveaus rond de €3,00 per kilo. Natuurkaas bevindt zich op ongeveer hetzelfde prijsniveau als foliekaas. Cheddar, een product dat in Nederland niet wordt gemaakt, maar in Groot-Brittannië en ook wel in Oost-Europa, noteert tussen de €3,40 en €3,50 per kilo. De mozzarella-prijs zakt seizoensmatig iets weg en noteert zo'n €3,10 per kilo.

Overschakelen van kaas op melkpoeder

Nu de kaasprijzen iets onder druk staan, schakelen veel grote producenten al weer over op melkpoeder; vol poeder, maar ook mageremelkpoeder. De afzet van vers productie loopt goed, zo valt te horen.

Prognose: lichte prijsdruk, behalve bij spotmelk.

Elke week de laatste stand van zaken in de zuivelmarkt in je inbox? Schrijf je in voor de zuivelmarkt nieuwsbrief
Meer informatie over de prijzen van zuivel vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Zuivelveiling Fonterra
Officiële Nederlandse zuivelnotering
Spotmarkt melk
Foliekaas
Room
Mageremelkconcentraat
Voorschotprijs FrieslandCampina
Voorschotprijs Cono
Voorschotprijs DOC Kaas
Voorschotprijs Bel Leerdammer
Voorschotprijs Nemelco
Voorschotprijs DeltaMilk
Voorschotprijs Hochwald
Voorschotprijs FrieslandCampina Bio

Laatste reacties

  • farmerbn

    Het probleem van de melkveehouder is dat hij zijn verkoop van melk niet kan uitstellen bij lage prijzen. Daar profiteren handelaren van. Melkfabrieken kunnen wel zuivelproducten vasthouden en wachten op goede prijzen. Cooperatieve melkfabrieken moeten dat wachten dus uitvoeren voor hun leden. FC en andere coop's moeten dus niet alleen ledenmelk verwerken maar ook bewaren en zo duur mogelijk verkopen. Als je gaat uitrekenen hoeveel FC heeft verloren door hun zuivel direct te verkopen ipv een jaar later, zul je schrikken. Dat verlies is mijns inziens veel groter dan het renteverlies. Dus coop's , jullie hebben er een taak bij.

  • alco1

    farmer. Geen tijd
    De FC doet in mestverwerking en een half miljard naar Pakistan pompen.

Of registreer je om te kunnen reageren.