Rundveehouderij

Achtergrond laatste update:2 jan 2017

Supershot gewild als vader jonge stieren

Supershot is de laatste maanden in trek als stiervader. Verder valt het aanbod hoornloos op.

In het voorjaar en de zomer domineerde Balisto als stiervader van de jonge stieren. Die rol lijkt nu overgenomen door Supershot. Sinds september levert de stier steeds twee of meer nieuwe zonen aan in het proefstierenoverzicht. Deze maand, december 2016, staan er vier Supershot-zonen in het overzicht. Een daarvan, Tirsvad Gogo van CRV, was vorige maand al beschikbaar.

Stantons Adorable kent geen minpunten

Semex brengt met Stantons Adorable de eerste nieuwe Supershot-zoon en gelijk, met 357 NVI, ook de hoogste. De stier vererft net iets meer dan 1.400 kilo melk met amper negatieve gehalten en haalt zo een verbetering van precies 100 kilo vet en eiwit. Daarbij scoort de stier enorm goed op levensduur, vruchtbaarheid en uiergezondheid en met 113 totaalexterieur is er geen minpunt aan deze stier te ontdekken. Zijn moeder is Stantons McCutchen 1174 Agree, een 86 punten vaars die door het vele spoelen heel lang is doorgemolken. Haar 305-dagenlijst is 11.791 kilo melk met 4,3% vet en 3,3% eiwit. In totaal maakte zij een zeer persistente lijst van 626 dagen, waarin ze 22.701 kilo melk gaf met 4,5% vet en 3,4% eiwit.

Dropshot heeft roodbontfactor

De tweede nieuwe Supershot-zoon is Dropshot van KI Kampen. Het valt op dat deze stier de roodbontfactor heeft. Hij is daarmee ook inzetbaar op roodbontbedrijven die hechten aan de kleur van hun koeien. De stier tikt tegen de 1.000 kilo melk aan en vererft positief voor vet en neutraal voor eiwitgehalte. De gezondheidseigenschappen liggen net even lager dan die van zijn halfbroer bij Semex, maar zijn toch altijd nog heel goed werkbaar en te gebruiken voor de verbetering van de veestapel. De stier heeft met Aiko-dochter De Volmer Warsi Red een Nederlandse koefamilie achter zich staan. De Volmer Warsi Red (VG-86) heeft in haar lopende, eerste lijst van 233 dagen al 7.807 kilo melk gegeven met 5,30% vet en 3,60% eiwit. Haar moeder is De Volmer Warsi (Snowman x Ramos). Zij gaf in haar eerste lijst 10.850 kilo melk met 4,5% vet en 3,4% eiwit.

De Volmer Warsi Red (VG-86) heeft in haar lopende, eerste lijst van 233 dagen al 7.807 kilo melk gegeven met 5,30% vet en 3,60% eiwit. Foto: Alex Arkink
De Volmer Warsi Red (VG-86) heeft in haar lopende, eerste lijst van 233 dagen al 7.807 kilo melk gegeven met 5,30% vet en 3,60% eiwit. Foto: Alex Arkink

Casey met Amerikaanse roots

Ook de derde nieuwe Supershot-zoon, Casey van AI Total, is in Nederland gefokt, op het bedrijf Hul-Stein in Mirns en kent DG Calinda als moeder. Deze vaars heeft een Amerikaanse oorsprong op Larcrest Holsteins. Ze is voorspeld (305 dagen) op 10.493 kilo melk met 4,5% vet en 3,5 % eiwit.

Drie nieuwe hoornloze stieren op lijst

Opvallend zijn ook de drie nieuw toegevoegde hoornloze stieren, naast de drie die vorige maand ook al in het overzicht stonden. Daarmee maakt het hoornloze aanbod nu zo’n 15% uit van het totaal aanbod.

Mission P en Laurent P zijn de twee nieuwe zwartbonte hoornloze stieren die vermarkt worden door GGI. Beide stieren hebben een prima NVI, maar de opbouw is wel anders. Mission P is een echte melkstier met negatief vet en neutraal voor eiwit. Daardoor haalt hij de hoge hoeveelheid van 60 kilo eiwit. Hij scoort wel iets minder op levensduur en exterieur dan Laurent P, die weer wat minder melk heeft, maar positief op de gehalten is.

De derde, nieuwe hoornloze stier is de roodbonte Delta Ramses van CRV. Ook deze stier vererft met 1.336 kilo melk een behoorlijke melkplas. Samen met +0,06 voor eiwit komt hij uit op 53 kilo eiwit. Zijn moeder is Delta Ramira (Maddock) en zij is een dochter van de bekende O Man-dochter Etazon Renate.

De bekende O Man-dochter Etazon Renate. Foto: Alger Meekma
De bekende O Man-dochter Etazon Renate. Foto: Alger Meekma

Of registreer je om te kunnen reageren.