Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Speciaalkaasmaker Willig wil duurzaam doorontwikkelen

Kaasmaker Henri Willig gaat voor duurzame melkveebedrijven, als basis van een product dat zijn kracht ontleent aan duurzame melk.

Ze zijn allemaal grondgebonden, de ongeveer 45 melkveehouders van kaasmaker Henri Willig. En dan écht grondgebonden, maakt algemeen directeur Wiebe Willig duidelijk. “De gangbare boeren hebben gemiddeld 2,1 GVE per hectare, de biologische zitten gemiddeld op 1,5 GVE. Intensiever moet het ook niet worden”, vindt hij.

Ook 'duurzaam gangbare melk'

Kaasmaker Henri Willig gaat voor duurzame melkveebedrijven, als basis voor een product dat zijn kracht ontleent aan duurzame melk. Willig gebruikt niet uitsluitend biologische melk, maar ook ‘duurzaam gangbare melk’, zoals Wiebe Willig het noemt.

Het eigen biologische melkveebedrijf wordt ook zo ingericht. Er is 65 hectare grond, genoeg voor de 100 melkkoeien en 80 stuks jongvee in de nieuwe stal bij de kaasmakerij in het Noord-Hollandse Katwoude. Maar omdat er vorig jaar slechts 100 dieren tussen de 1 en 2 jaar op het bedrijf aanwezig waren, beschikt het maar over 50 GVE. Dat wordt komend jaar dus fosfaatrechten erbij kopen, of een koeboete betalen, al is er grond genoeg om de dieren te kunnen houden.

Voor pure grondgebonden melkveehouderij

Henri Willig heeft zich, net als anderen met een sterke voorkeur voor pure grondgebonden melkveehouderij, uitgesproken tegen het fosfaat- en melkverminderingsplan van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO), LTO Nederland en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). “Dat is uiteindelijk toch het doel waar de melkveehouderij heen moet”, meent Wiebe.

Wiebe Willig van Kaasmakerij Henri Willig in Katwoude. - Foto's: Diederik van der Laan
Wiebe Willig van Kaasmakerij Henri Willig in Katwoude. - Foto's: Diederik van der Laan

De nieuwe melkveestal is klaar, maar er wordt nog een ontvangstruimte bij gebouwd, zodat ook daar toeristen kunnen worden ontvangen, net als in de kaasmakerij vóórop het erf. Dagelijks arriveren daar bussen met toeristen die uitleg krijgen over het traditionele kaasbereidingsproces, en die vervolgens de winkel kunnen bezoeken. Daar liggen, in verschillende kleuren, heel veel 400 grams kaasjes uit het eigen bedrijf; met naturelsmaak, notensmaak, kruiden-knoflook, champagne-, en zelfs kokossmaak. Ze zijn te verkrijgen als kaas van gewone koeien-, geiten- en schapenmelk, maar ook van biologische melk van deze dieren. Daarnaast verkoopt Willig er andere producten bij, zoals chocolade, mosterd en wijn.

Toeristische kaaswinkeltjes scoren goed

Behalve de winkel in Katwoude, heeft Willig nog 21 eigen winkels, in Edam, Volendam, Rotterdam en Amsterdam. In de laatste plaats zelfs dertien winkels. In deze winkels werken ook de meeste van de ongeveer 220 fte op de loonlijst. Een grote klant heeft bovendien diverse vestigingen op Schiphol, met ook het Willig-assortiment. De kaasmaker scoort goed met dit soort toeristische kaaswinkels. Commercieel gezien is het een schot in de roos, waar andere kaasmakers met enige jaloezie naar kijken. De bedoeling is het aantal winkels nog verder te vergroten, misschien ook over de grens.

AMSTERDAM - Kaasmakerij Henri Willig in Katwoude. FOTO DIEDERIK VAN DER LAAN
AMSTERDAM - Kaasmakerij Henri Willig in Katwoude. FOTO DIEDERIK VAN DER LAAN

In totaal heeft Henri Willig twee kaasmakerijen. Een in Katwoude, waar vader Henri Willig en zijn vrouw in 1974 begonnen met het maken van kaas. Daarnaast beschikt het bedrijf sinds 2002 over een kaasmakerij in Heerenveen, op het International Business Park, waar ook A-ware en Ausnutria zijn gevestigd. Dit is een veel grotere kaasmakerij, waar kazen van 4,5 en 8 kilo worden gemaakt. In deze vestiging wordt ook nagenoeg volcontinu gewerkt. Met zo’n 70 mensen wordt kaas gemaakt in een vijfploegendienst. Een deel van de productie komt op de Nederlandse markt, onder de merken Henri Willig, Polderkaas en Hooidammer. Het grootste deel van de productie, zo’n 90%, wordt echter geëxporteerd. “We exporteren naar meer dan 30 landen”, vertelt Wiebe niet zonder trots.

Speciale recepten voor betere marge

Net als in Katwoude, wordt ook in de kaasmakerij in Heerenveen met verschillende melksoorten en ingrediënten/kruidenrecepten gewerkt. “Wij willen en moeten ons als kleinere kaasmaker richten op toegevoegde waardeproducten. Op de speciale recepten kunnen wij een betere marge verdienen.” De Hooidammer-kazen zijn in Nederland met name te vinden in natuurvoedingswinkels. Dat is omdat Hooidammer-producten biologisch zijn. De Polderkaas-lijn kan van zowel gangbare als biologische melk is ook in andere winkels te vinden. De Henri Willig-kazen zijn met name te vinden in de eigen winkels en op Schiphol.

De melk wordt opgehaald met twee eigen RMO’s. Die rijden dagelijks door Noord-Holland, Friesland, Groningen en Overijssel om koeien- en geitenmelk op te halen van eigen leveranciers. De schapenmelk wordt betrokken van coöperatie Mecone.

AMSTERDAM - Kaasmakerij Henri Willig in Katwoude. FOTO DIEDERIK VAN DER LAAN
AMSTERDAM - Kaasmakerij Henri Willig in Katwoude. FOTO DIEDERIK VAN DER LAAN

Voor de komende jaren zoekt Willig meer melk, in eerste instantie van gangbare melkveehouders. “Wel met een duurzaam profiel. Dus met voldoende grond en weidegang,” tekent Wiebe aan. De productiebeperking voor het komende jaar is gezien de ambities eigenlijk niet welkom. “Het betekent wel schade voor ons bedrijf.” Andere ondernemingen zullen daar echter ook mee zitten. Daarbij lopen inmiddels gesprekken met een aantal potentiële leveranciers.

Beloning voor duurzaamheidsaspecten

Willig betaalt naar eigen zeggen een concurrerende melkprijs. Voor de gangbare melk richt hij zich op Cono, met per 2017 ook een vergoeding van 2 cent per kilo voor weidegang en een beloning voor andere duurzaamheidsaspecten. Voor de biologische melk wordt gekeken naar FrieslandCampina. Willig zet een eigen prijs tegenover de biologische garantieprijs van de Amersfoortse zuivelreus.

Laatste reacties

 • tewe

  mooi om zoiets te lezen mooi bedrijf

 • j.boot1171

  !!!!!!!!!!!!!!!!!

 • hansvanbergen

  Wat Henri allemaal doet moet Henri zelf weten maar Henri moet wel leren te snappen dat hij zich niet moet bemoeien hoe andere boeren hun zaken doen. Het blokkeren van de fosfaatafspraken zullen we niet snel vergeten. En ik hoop dat Henri weet wat zijn plaats is. Want als ienimieni kaasfabriekje is het niet heel slim om je te bemoeien met andermans zaken. Immers je bent heel snel van de weg gereden.

 • kleine boer

  Hans maar volgens mij heeft henri een eigen weg en daar is het niet druk om vanaf gereden te worden.... Zouden meer klagers moeten doen zelf hun melk verwaarden ipv zeuren over de melkprijs..... mooi te lezen dat het echt nie zo groot hoeft te zijn als frc

 • alco1

  Hans laat weer merken dat hij één van de veroorzakers is dat de 2 juli afgekondigd moest worden.
  Ook echter niets illegaals gedaan hoor.

  Maar deze ondernemer heeft het ook al over fosfaatrechten kopen.
  En @Bennie maar weer beweren dat ze niet duur worden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.