Foto: Penn Communicatie RundveeAchtergrond

Slachtkoeien blijven langer staan bij boer

Melkveehouders moeten er de komende tijd rekening mee houden dat slachtkoeien wat langer op het bedrijf blijven staan.

Op dit moment duurt het 3 dagen langer dan gewoonlijk voordat de koeien worden opgehaald. Dit kan in de komende tijd oplopen tot een week. Dit komt omdat de aanvoer van melkkoeien groter is dan de capaciteit bij de slachterijen. Vooral volgende week, tussen kerst en oud en nieuw, is er minder slachtcapaciteit beschikbaar omdat de veelal buitenlandse medewerkers naar hun land van herkomst zijn voor de feestdagen.

Naast een wat langere wachttijd voor het ophalen van de koeien houden slachterijen ook rekening met de noodzaak van de te slachten koeien. Een koe met uierontsteking heeft voorrang op een gezonde koe die weg moet om aan de maatregelen te kunnen voldoen voor het behoud van derogatie.

Geen paniek bij slachterijen

Ondertussen gonzen allerlei geruchten, variërend van slachterijen die vol zitten en geen koeien meer aannemen in de eerste week van januari tot grote problemen met het verwerken van de karkassen. Toch is er bij de slachterijen nog geen paniek te bespeuren, er werd al even verwacht dat er veel koeien zouden komen. Hiermee wordt dan ook rekening gehouden door de inkopers van slachterijen. Zij plannen ook nog steeds koeien in voor de komende weken.

Groot aanbod, volop slachten

Overigens krijgen niet alle melkveehouders te maken met de langere wachttijd. Een deel van hen heeft al eerder voorgesorteerd op de maatregelen. Zij hebben al grotere koppels koeien afgestoten. Melkveehouders die hebben afgewacht en nu op het laatste moment veel koeien kwijt willen, kunnen daarvan wel wat hinder ondervinden.

De komende maanden zullen in het teken staan van een groot aanbod en volop slachten. De slachthaken zullen dan ook bijna constant vol hangen. Grote problemen worden vooralsnog niet verwacht, melkveehouders moeten alleen soms wat langer wachten totdat de koeien het erf verlaten. De prijzen staan door het grote aanbod wel onder druk.

Beheer
WP Admin