Rundveehouderij

Achtergrond 14 reacties

Slachtkoeien blijven langer staan bij boer

Melkveehouders moeten er de komende tijd rekening mee houden dat slachtkoeien wat langer op het bedrijf blijven staan.

Op dit moment duurt het 3 dagen langer dan gewoonlijk voordat de koeien worden opgehaald. Dit kan in de komende tijd oplopen tot een week. Dit komt omdat de aanvoer van melkkoeien groter is dan de capaciteit bij de slachterijen. Vooral volgende week, tussen kerst en oud en nieuw, is er minder slachtcapaciteit beschikbaar omdat de veelal buitenlandse medewerkers naar hun land van herkomst zijn voor de feestdagen.

Naast een wat langere wachttijd voor het ophalen van de koeien houden slachterijen ook rekening met de noodzaak van de te slachten koeien. Een koe met uierontsteking heeft voorrang op een gezonde koe die weg moet om aan de maatregelen te kunnen voldoen voor het behoud van derogatie.

Geen paniek bij slachterijen

Ondertussen gonzen allerlei geruchten, variërend van slachterijen die vol zitten en geen koeien meer aannemen in de eerste week van januari tot grote problemen met het verwerken van de karkassen. Toch is er bij de slachterijen nog geen paniek te bespeuren, er werd al even verwacht dat er veel koeien zouden komen. Hiermee wordt dan ook rekening gehouden door de inkopers van slachterijen. Zij plannen ook nog steeds koeien in voor de komende weken.

Groot aanbod, volop slachten

Overigens krijgen niet alle melkveehouders te maken met de langere wachttijd. Een deel van hen heeft al eerder voorgesorteerd op de maatregelen. Zij hebben al grotere koppels koeien afgestoten. Melkveehouders die hebben afgewacht en nu op het laatste moment veel koeien kwijt willen, kunnen daarvan wel wat hinder ondervinden.

De komende maanden zullen in het teken staan van een groot aanbod en volop slachten. De slachthaken zullen dan ook bijna constant vol hangen. Grote problemen worden vooralsnog niet verwacht, melkveehouders moeten alleen soms wat langer wachten totdat de koeien het erf verlaten. De prijzen staan door het grote aanbod wel onder druk.

Laatste reacties

 • Koen Franken

  Met als gevolg door het grote aanbod dat de prijzen wel zullen gaan dalen .

 • pb1974

  dit kan eigenlijk niet niet we moeten van Fc massaal koeien vernietigen op korte termijn en dan meer op focus planet zeggen we moeten het levensduur van de koeien vergroten wie is hier nu gek

 • Goselink

  @pb1974 FrieslandCampina is kompleet de weg kwijt. Geld en energie steken in mestvergisters en de melkfabrieken niet op orde.

 • alco1

  Een half miljard in Pakistan.

 • fsell721

  ze zijn op de loop bij fc

 • gjh

  keesje romijn zei als de slachterijen het hier niet aankunnen moeten ze naar belgie. nou dan doen we dat toch.

 • Chris van den Berg

  Cowlinq kan ze prima kwijt volgende week!

 • lammetje

  Keesje Romijn denkt niet na, koeien kunnen niet naar Belgie. Belgie heeft hogere gezondheidstatus dan NL. Dit omdat LTO t vertikt om IBR BVD aan te pakken.

 • PIETER123

  Het vermarkten van melk is een vak maar van slacht koeien ook die procent te veel doet veel met de prijs.Gelukkig dat er nog een veemarkt is in Leeuwarden afgelopen jaren.

 • el

  Een hogere gezondheidstatus ,is dat niet voor gebruiksvee? @ lammetje!

 • ...............

  En Keesje Romijn wist vorige week nog te vertellen dat er capaciteit genoeg was om alle koeien weg te krijgen. Dit geeft wel weer aan hoever deze man van de realiteit afstaat, kan zo bij FC op de loonlijst voor een mooi baantje.

 • Klaske68

  Ik vind Keesie letterlijk en figuurlijk ook wel verdomd veel op Bassie lijken, ''wat er ook gebeurd altijd blijven lachen"

 • klein.gunnewiek1

  Nederlandse melkkoeien behoren tot de betere melkgevers van de wereld. Volgend jaar moeten er 160.000 van verdwijnen. Waarom lees ik nu nergens een plan om in samenwerking met derdewereldlanden en EZ een heel groot gedeelte van dit aantal te exporteren naar landen die deze koeien heel goed kunnen gebruiken. Deze beesten vertegenwoordigen niet alleen de kilo's melk die ze geven maar ook de inspanning om er topkoeien van te maken

 • ...............

  Topkoeien in de derdewereld landen?? Er gaan al wel 50 jaar koeien die kant op en elke keer moeten er weer nieuwe heen. Denk dat er daar heel weinig van terecht komt.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.