Het fosfaatplan zorgt voor hoofdbrekens. - Foto: Mark Pasveer RundveeAchtergrond

Schuren en schaven aan het fosfaatplan

Het zijn zware tijden voor Werner Buck, directeur public & quality-affairs bij FrieslandCampina. Hij staat al jarenlang bekend als ‘loodgieter’ die problemen in de zuivelsector moet helpen oplossen. De laatste weken is hij meer dan ooit spin in het web rond het fosfaat- en melkreductieplan, dat met stoom en kokend water in elkaar wordt gezet om het Brusselse Nitraatcomité weer onder de ogen te kunnen komen (en dat is een voorwaarde om vanaf 2018 weer een nieuwe derogatie te kunnen ontvangen).

Het zijn zware tijden voor Werner Buck, directeur public & quality-affairs bij FrieslandCampina. Hij staat al jarenlang bekend als ‘loodgieter’, die problemen in de zuivelsector moet helpen oplossen. De laatste weken is hij meer dan ooit spin in het web rond het fosfaat- en melkreductieplan dat met stoom en kokend water in elkaar wordt gezet om het Brusselse Nitraatcomité weer onder de ogen te kunnen komen (en dat is een voorwaarde om vanaf 2018 weer een nieuwe derogatie te kunnen ontvangen).

Hoe dat plan er uitziet, is op hoofdlijnen bekend, de details veranderen nog dagelijks. Het is constant balanceren, schuren en schaven om zoveel mogelijk partijen binnenboord te houden en tegelijkertijd te voorkomen dat juridische gatenkaas ontstaat. Volgens de laatste informatie moet er volgende week een ‘echt’ definitieve versie van het plan liggen. Dan moet worden gestemd.

Rondgang langs de meestal anonieme spelers

Over de uitkomst valt nog weinig met zekerheid te zeggen. Dat is ook omdat iedereen er officieel het zwijgen toe doet. Een rondgang langs de doorgaans anonieme spelers verheldert toch het een en ander. Drie partijen, die zitting hebben in branche-organisatie Zuivel NL moeten instemmen met het plan: LTO Nederland, De Nederlandse Melkhouders Vakbond (NMV) en de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO).

In de laatste organisatie zijn 3 bedrijven vertegenwoordigd die niet meer meedoen met het fosfaatplan: DOC Kaas, Henry Willig en A-ware. Een royale meerderheid van zuivelfabrieken en zeker van melkveehouders en melk is echter vóór. Door het opstappen van voorzitter Arjan Schimmel van DOC Kaas heeft de NZO echter nog maar 1 stem in Zuivel NL om vóór het reductieplan te stemmen.

LTO Nederland intern behoorlijk verdeeld

LTO Nederland is intern behoorlijk verdeeld over het plan. Vooral in de ZLTO zijn de bezwaren en emoties groot. Begin deze week dreigde dat te escaleren, nadat de Tweede Kamer had gestemd voor meer grondgebondenheid. Er dreigde een motie van wantrouwen richting Kees Romijn, voorzitter LTO Melkveehouderij, te komen.

Nu duiden de signalen er weer op dat de ZLTO toch binnenboord blijft en dat LTO met haar 2 zetels in Zuivel NL vóór het reductieplan kan stemmen. Dat lijkt zijn oorzaak vooral te vinden in het feit dat de definitie van grondgebondenheid nog nader zal worden ingevuld.

Dan is er nog de NMV

Dan is er nog de NMV. Die heeft zich, zeker als kritische organisatie, behoorlijk standvastig en stabiel gedragen. Dat betekent niet dat er binnen de NMV geen discussies en bezwaren zijn. Wel is duidelijk dat ze heldere prioriteiten heeft gesteld en daar vanuit handelt. De NMV gaat onder voorwaarden voor het fosfaatplan stemmen. Dat betekent dat de zuivel uiteindelijk kan leven met het plan. Nu is het afwachten of Den Haag en Brussel dat ook doen.

Beheer
WP Admin