Foto: Mark Pasveer RundveeAchtergrond

Saaie garantieprijs voer voor speculatie

De garantieprijs van FrieslandCampina maakte de laatste maanden rare bewegingen. Een normaal verschijnsel, of wordt met de prijs gespeeld? Sommige boeren geloven het laatste.

De formule voor de berekening van de garantieprijs bij FrieslandCampina is saai, helder en staat vast. Dat wordt keer op keer uitgelegd door de Amersfoortse zuivelreus. Probleem is helaas dat veel leden twijfelen aan deze waarheid, blijkt uit berichten op sociale media en internetfora. De sterke schommelingen van de garantieprijs in de laatste maanden, is voor hen een bevestiging.

Sinds augustus is de prijs met vlotte stappen weer uit het dal gekomen. De kers op de taart was de laatste garantieprijs van 2016; de decemberprijs werd met maar liefst €4,50 per 100 kilo verhoogd. Zo’n prijs voor de komende maanden, en dan nog een prestatietoeslag. Dan is €40 binnen handbereik, juichten sommigen al. Ze zagen even over het hoofd dat de verhoging in december bijna volledig uit correctie bestond, vanwege eerder te laag ingeschatte prijzen. Met het bekend worden van de garantieprijs voor januari 2017 staan ze weer met beide voeten op de grond; van de decemberprijs gaat €3 af. Al is dat nog steeds €34,50.

FrieslandCampina betaalt nagenoeg hetzelfde als Arla

FrieslandCampina wijst erop dat de garantieprijs in de basis nog steeds stijgt. Ook is de prijs marktconform. Helemaal na te rekenen is dat nog niet voor de leek, maar helder is dat FrieslandCampina nu nagenoeg hetzelfde betaalt als Arla.

Sommige teleurgestelde leden menen dat de correctie die de decemberprijs zo sterk deed stijgen een politiek ingegeven correctie was, bedoeld om instemming met de fosfaatreductie te ‘kopen’. Aanwijzingen daarvoor zijn er niet, al kunnen achterdochtige leden wijzen op de timing van de verhoging. Die kwam precies op het goede moment om eventuele twijfelaars over de streep te trekken. Daarbij was er bij andere verwerkers geen vergelijkbaar sterke verhoging. Maar zij werken dan ook niet een vergelijkbare melkprijssystematiek.

Traditioneel zijn december en soms ook november wel de maanden waarin de rekenmeesters van FrieslandCampina de puntjes nog even op de i zetten met de garantieprijs. Als prijzen van concurrenten eerder in het jaar te laag zijn ingeschat (te hoog gebeurt zelden, want dan moet aan het eind geld worden ingehouden, wat impopulair is), dan is het eind van het jaar het moment om de zaken recht te zetten. Speculaties zijn niet te verbieden, maar bewijs voor manipulatie is niet te leveren.

Beheer
WP Admin