Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs slachtkoeien daalt

De prijs van de slachtkoeien is afgelopen week met zo’n 10 cent per kilo geslacht gewicht verlaagd.

Oorzaak is het aanhoudend grote aanbod aan slachtkoeien. Daarnaast is de capaciteit bij de slachterijen kleiner dan gewoonlijk, omdat de feestdagen voor de deur staan. Veel medewerkers van de slachterijen zijn van buitenlandse komaf en vieren de feestdagen in het land van herkomst.

Standstill FrieslandCampina

Verwacht wordt dat de aanvoer in de komende maanden groot blijft. Er komt steeds meer duidelijkheid hoeveel koeien op melkveebedrijven weg moeten. Daarnaast heeft FrieslandCampina een standstill aangekondigd. Melkveehouders worden flink gekort op het melkgeld als zij meer melk leveren dan over een door de melkveehouder te kiezen referentieperiode. Levert de melkveehouder vanaf 9 januari minder dan in de referentieperiode, dan ontvangt de melkveehouder een toeslag.

Door de grote aanvoer en de lagere capaciteit kan het zijn dan koeien wat langer bij de melkveehouders blijven staan. Echte grote problemen zijn er vooralsnog niet.

Prognose: prijs daalt.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek

Of registreer je om te kunnen reageren.