Foto: Herbert Wiggerman RundveeAchtergrond

Mageremelkpoeder duurder dan verwacht

De zuivelmarkt treedt langzaamaan de periode van eindejaarsrust in. Arla verhoogt de melkprijs.

De grote zaken zijn gedaan op de zuivelmarkt. Het gaat dan om grote exportcontracten en overeenkomsten met voedingsbedrijven en de retail. Ook de markt voor vloeibare zuivel kalmeert iets.

Prijs rauwe (spot)melk omlaag

De prijs voor rauwe (spot)melk is met 4 tot 5 cent gedaald naar zo’n 30 cent af boerderij. De kans is groot dat daar de komende dagen nog wel iets meer van afgaat. Ook de roomprijs is verder gedaald, naar zo’n €4,80 tot €4,90 per kilo. De prijs voor mageremelkconcentraat is opmerkelijk genoeg behoorlijk stabiel en noteert tussen €1,50 en €1,60 per kilo. Dit product kan worden gebruikt voor allerlei doelen: mageremelkpoeder (maar is daar nu nog erg duur voor), kaas, verse zuivel.

GDT-veiling van Fonterra stabiel

De prijzen voor grote producten – poeders, kaas, boter – bewegen niet zoveel. De oorzaak is boven al genoemd. Daarbij was de GDT-veiling van Fonterra deze week ook vrij stabiel. De prijs van zo’n €2.150 per ton voor mageremelkpoeder, die daar was gezet en ook werd genoteerd door de Europese Commissie (voor interventieproduct nog wel), wordt toch wel aan de hoge kant gevonden door de handel. Deze prijs was dan ook flink hoger dan de tot dan toe gangbare notering. Niet velen slagen erin daar iets voor te verkopen. Het is spannend om te zien hoe de prijs zich in het nieuwe jaar zal houden. De verwachtingen zijn licht positief.

Vollemelkpoeder noteert zo’n €900 tot €1.000 per ton meer, maar beweegt qua prijs amper.

Prognose: kalme markt, vloeibaar product goedkoper.

Hogere melkprijs Arla

Zuivelconcern Arla krikt de melkprijs in januari met €2 per 100 kilo op. De door het bedrijf uitbetaalde melkprijs komt in de eerste maand van het nieuwe jaar uit op €34,20 per 100 kilo met 4,2% vet en 3,4% eiwit. Dat heeft het bedrijf donderdag 22 december laten weten. Inclusief bonus komt de melkprijs op €35,30.

De zuivel profiteert volgens het concern nog steeds van de wereldwijd teruggelopen productie en een sterke vraag naar met name een hoge toegevoegde waarde. De vooruitzichten voor de rest van het komende 1e kwartaal blijven goed, aldus Arla.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin