Foto: Hans Prinsen RundveeAchtergrond

Lely: ‘Vakmanschap van grote invloed’

Los van de techniek is ook het vakmanschap van de veehouder van grote invloed op de melkproductie en -kwaliteit die met behulp van een melkrobot wordt gerealiseerd.

Melkveehouders die werken met een Lely Astronaut-robot scoorden voor het tweede jaar op rij beter dan collega’s met andere robots en gewone melkstallen. Dit concludeerde Lely op grond van een zelf uitgezet onderzoek bij fokkerij-organisatie CRV. Een aantal veehouders heeft zo zijn bedenkingen, aangezien Lely zelf opdracht gaf voor het onderzoek. Gerrit Meulenaar, Farm Management Support specialist (FMS) Lely geeft tekst en uitleg.

Hoe groot is het marktaandeel van Lely is ten opzichte van andere melkrobotfabrikanten in NL?

“In Nederland melkt ruim 20% van de melkveehouders met een melkrobot, zo blijkt uit cijfers van Stichting Kwaliteit Onderhoud Melkinstallaties (KOM). Van dit percentage melkt ruim de helft met een Lely-melkrobot.”

De Lely Astronaut is er in meerdere varianten. Hoe is de verdeling daarvan in de markt in NL en hoe presteren die ten opzichte van elkaar?

“De Lely Astronaut is er in de variant A2, A3, A3 Next en A4. De Astronaut A4, de nieuwste versie, beslaat inmiddels circa de helft van alle geïnstalleerde Lely-melkrobots. De A4 is gebouwd op basis van de nieuwste inzichten en technologie, en presteert dan ook relatief gezien het beste. Ook heeft die robot de meeste opties. Toch zijn er veel klanten die met een Astronaut A3 of A2 melken, en die heel hoog scoren qua melkproductie en -kwaliteit. Het vakmanschap van de veehouder is van grote invloed.”

Lely Astronauts scoren goed op gebied van hygiëne en melkkwaliteit. Hebben jullie daar een verklaring voor?

“Waar specifiek aandacht aan wordt gegeven is onder andere de afvoer van de voormelk, om ervoor te zorgen dat eventuele vuiligheid niet in de melktank belandt. Ook het voorbehandelen van de spenen met borstels en de techniek die wordt toegepast bij de robotarm zorgen voor een zo schoon mogelijk melkproces.

Na het melken worden de bekers direct weer in de robotarm getrokken, zodat ze niet op de grond kunnen vallen. Daarnaast zorgt de robotarm ervoor dat de bekers minder makkelijk kunnen afvallen of kunnen worden afgetrapt, wat er weer voor zorgt dat nagenoeg alle melkingen ‘lukken’ en er weinig tijd nodig is voor het aansluiten.”

De melkrobots van Lely scoren beter dan andere melkrobots en traditionele melkstallen, volgens het CRV-overzicht. Welke rol speelt de frequentie van melken daarbij?

“Uiteindelijk is het uiteraard de veehouder zelf die het goede resultaat neerzet, hier kunnen wij alleen in ondersteunen. Gemiddeld worden koeien door de Astronaut-melkrobot tegen de drie keer per dag gemolken. We zien dat melkveehouders bij de overstap naar de Astronaut-melkrobot vaak meer melk produceren dan voorheen; gemiddeld circa 10 tot 15% meer. De frequentie van melken, dat onder andere mogelijk wordt gemaakt door het vrije koeverkeer dat Lely toepast, draagt hier in zeer belangrijke mate aan bij. Daarbij zien we dat de gehaltes eiwit en vet nagenoeg gelijk blijven, terwijl de melkproductie duidelijk omhoog gaat. Dit betekent dat onze klanten gemiddeld beter presteren.”

Beheer
WP Admin