Rundveehouderij

Achtergrond

Lakenvelderkroketten en allergeenvrije vleesburger

Maatschap Huijbregts-Gloudemans speelt met Herefords en Lakenvelders in op vraag van consumenten.

Campinggasten kijken direct vanaf de camping uit over de weilanden met een bont gezelschap aan koeien met hun kalveren. Verspreid over drie percelen loopt de veestapel van maatschap Huijbregts-Gloudemans netjes ingedeeld naar ras: Belgisch Witblauw, Hereford en Lakenvelder.

Het bedrijf staat bekend als topfokker van Belgisch Witblauwen met regelmatig nationale kampioenen, winnaars bij de Paasveetentoonstelling in Schagen en fokstieren bij de KI. Ondanks die successen gooiden Jos en Joost het over een andere boeg. "Belgisch Witblauwen zijn toch arbeidsintensiever dan andere rassen. Dat past minder goed, omdat we de afgelopen jaren de zorgboerderij en de boerderijcamping uitbreidden. Daarnaast verandert het koopgedrag van de consument, die kiest meer voor natuurvlees", motiveert Jos zijn keus.

Naam: Joost Huijbregts (29), Annelie Bruers (26) en Jos Huijbregts (65). Woonplaats: Riel (N.-Br.). - Foto's: Peter Roek
Naam: Joost Huijbregts (29), Annelie Bruers (26) en Jos Huijbregts (65). Woonplaats: Riel (N.-Br.). - Foto's: Peter Roek

De Wereld Draait Door

De eerste Lakenvelder kregen de veehouders van een buurman. Na de uitzending van DWDD-university 'De Koe' in 2013, waarbij kok Robert Kranenborg een karkas van een Lakenvelder uitsneed, liet Huijbregts hun Lakenvelder ook slachten. "We waren positief verrast over de kwaliteit." Die ene Lakenvelder kreeg dus navolging en daarna groeide de Lakenvelder-veestapel gestaag. Samen met de Herefords lopen ze op landgoed De Hoevens tussen Alphen en Goirle. Want één ding is vader en zoon wel duidelijk: de nieuwe rassen stellen eigenlijk veel minder eisen dan de Belgisch Blauwen. Hoe soberder ze worden gehouden, hoe beter.

Meerdere richtingen

Voor Huijbregts blijft het niet bij alleen het houden van de dieren. In 2008 begon Jos met het leveren van rundvlees aan de supermarkt De Boerenschuur in Riel. Hij was op zoek naar afzet die meer opbracht dan leveren aan een slachterij.

De Boerenschuur zet in op streekproducten. Een deel van de Witblauwe stierkalveren wordt geslacht als jong rund, dit vlees ligt in de winkel van Keurslager Van Hest in Goirle. Het idee voor het mesten van de zogenoemde junior rosés heeft Joost opgedaan in zijn tijd als vleesveespecialist bij ForFarmers. De stierkalveren die niet via Van Hest afgezet kunnen worden, zo’n 30 per jaar, gaan naar een bedrijf in de buurt waar ze tot een leeftijd van 22 maanden worden gemest.

De Belgisch Witblauwen zijn arbeidsintensiever dan de andere rassen en eisen een ander rantsoen. De topfokkerij zeggen de Huijbregtsen niet vaarwel.
De Belgisch Witblauwen zijn arbeidsintensiever dan de andere rassen en eisen een ander rantsoen. De topfokkerij zeggen de Huijbregtsen niet vaarwel.

Stichting Lakenvelder Vlees

De meeste Lakenvelder- en Herefordstierkalveren worden op een leeftijd van vier weken gecastreerd. De overige Lakenvelders worden aan de Stichting Lakenvelder Vlees verkocht. "Zelf willen we kijken of we alleen vrouwelijk vee gaan slachten en dan het liefst oudere koeien", vertelt Jos. "We moeten ons richten op één ding en niet stieren én koeienvlees door elkaar willen verkopen. Er zit verschil in smaak en structuur. Dat maakt het alleen maar onduidelijk voor de consument. Die wil elke keer hetzelfde proeven", vult Joost aan.

Productinnovatie

De verkoop van vlees via de Keurslager en De Boerenschuur wordt aangevuld met huisverkoop. Voor de poort staat een bord met de mededeling dat er elke zaterdag rundvlees te koop is op de boerderij. Het slachten gebeurt bij een kleine slachterij in de buurt, het rijpen en portioneren bij slager Van Hest. Het natuurvlees van de Herefords en Lakenvelders rijpt daar drie tot vier weken, het vlees van een Belgisch Witblauwe maar een paar dagen. Meer is bij dit ras niet nodig.

Jos betrekt de slager bij al zijn plannen. Zo hebben ze een allergeenvrije Lakenvelder vleesburger ontwikkeld; 100% vlees met een beetje kruiden. In de boerderijwinkel is dit een van de best verkopende producten. "We hebben het geluk dat we een slager hebben die wat in onze plannen ziet." De familie helpt bij het verpakken; vacumeren en stickeren.

De huisverkoop loopt zo goed dat er een nieuwe vriesvitrine aangekocht is. Annelie runt de zorgboerderij maar springt ook bij in de winkel.
De huisverkoop loopt zo goed dat er een nieuwe vriesvitrine aangekocht is. Annelie runt de zorgboerderij maar springt ook bij in de winkel.

Lakenvelderkroketten in de vriezer

Op het bedrijf kopen klanten uiteindelijk meer dan ze in eerste instantie van plan waren is de ervaring. "Het gaat echt om het geheel, inclusief het kijken op stal", weet Joost. Inmiddels liggen er ook kroketten in de grote vriezer, Lakenvelderkroketten. Die doen het goed, getuige het laatste doosje op de plank. Hereford is ook geprobeerd, maar de Lakenvelder had de voorkeur bij het testpanel. Inmiddels is er ook een stoofvleeskroket van de Blauwen in ontwikkeling. "Weer een extraatje op de vierkantsverwaarding. Snippers gaan er perfect in en leveren zo meer op."

De huis- en partnerverkoop is volgens Jos hét bestaansrecht van de veestapel: "Alle dieren die we niet zelf kunnen verwaarden, hebben we te veel. Op losse verkoop van dieren leg je alleen maar geld toe. Laatst verkochten we een Lakenvelder dekstier voor €3 per kilo. Die was al wat ouder, maar als je voor die prijs een stier van 22 maanden verkoopt, kan het niet uit."

Maatschap Huijbregts-Gloudemans runt 'Op het Zandeind', een vleesveebedrijf met zorgboerderij en kleinschalige camping. De veestapel telt 50 Belgisch Witblauwe koeien, 45 Lakenvelders en 25 Herefords. Het bedrijf heeft 45 hectare land in gebruik, waarvan 30 hectare met een gebruiksovereenkomst. Jos en Joost verzorgen de veestapel, daarnaast helpt Joost 
Annelie met de zorgtak. Vlees van eigen runderen wordt via slagers in de buurt en de boerderijwinkel afgezet.
Maatschap Huijbregts-Gloudemans runt 'Op het Zandeind', een vleesveebedrijf met zorgboerderij en kleinschalige camping. De veestapel telt 50 Belgisch Witblauwe koeien, 45 Lakenvelders en 25 Herefords. Het bedrijf heeft 45 hectare land in gebruik, waarvan 30 hectare met een gebruiksovereenkomst. Jos en Joost verzorgen de veestapel, daarnaast helpt Joost 
Annelie met de zorgtak. Vlees van eigen runderen wordt via slagers in de buurt en de boerderijwinkel afgezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.