Foto: Jan Ovinge RundveeAchtergrond

Kans voor startende melkveehouder in Nedersaksen

Ten noorden van de Duitse stad Bremen kan een gemengd bedrijf (melkvee en akkerbouw) worden gepacht. Een kans voor een jonge boer met weinig startkapitaal.

De verpachter heeft geen opvolger en zoekt een pachter die het bedrijf verder kan ontwikkelen. Een goede klik tussen verpachter en pachter is daarbij van belang. Bij het bedrijf horen 120 melkkoeien, bijbehorend jongvee, vleesstieren én 140 hectare land. Het bedrijf is vooral geschikt voor jonge veehouders met een beperkt startkapitaal die in Nederland weinig mogelijkheden hebben. Het benodigde kapitaal voor dit bedrijf is minimaal €200.000. De jaarlijkse pachtprijs bedraagt vervolgens €45.000 voor het totale bedrijf en 70 hectare (langjarig, ongeveer 20 jaar). De overige 70 hectare heeft de verpachter niet in eigendom. Daarvoor moet een pachter per hectare jaarlijks €500 extra betalen. De pachtlooptijd voor deze grond is 5 tot 8 jaar en kan in geval van goede samenwerking doorlopend worden verlengd.

Geen beperkingen qua natuurgebieden

Het bedrijf ligt in een echte agrarische regio die vooral uit melkvee- en akkerbouwbedrijven bestaat. Er zijn geen beperkingen qua natuurgebieden. Het bedrijf ligt op 500 meter afstand van een klein dorp waar alle basisvoorzieningen voorhanden zijn. Iets grotere dorpen liggen op een paar kilometer afstand. De stad Bremen ligt 50 kilometer zuidelijker. Groningen is de dichtstbijzijnde stad in Nederland (2 uur rijden).

Flexibel bedrijf: delen huren of kopen

Een sterke troef van dit bedrijf is dat veel flexibel is. Het is mogelijk om de veestapel (compleet of een deel ervan), de voervoorraad of een deel van het uitgebreide en relatief nieuwe machinepark te kopen of te huren. Een huurconstructie heeft overigens een fiscaal voordeel. Over de meerprijs hiervan moet dan nog onderhandeld worden.

Vergunning voor uitbreiding

Het bouwblok is ruim en telt onder meer een ligboxenstal uit 2000 met 120 grootveeplaatsen. De melkstal is net zo oud. Dit is een 12-stands visgraat mét automatische krachtvoerverstrekking in de stal. Het jongvee is gehuisvest in een wat verouderde stal. Daarnaast is er nog een machineberging. Evenals een kuil- en mestopslag. Uitbreiden is op deze locatie mogelijk. Er is voldoende ruimte voor een extra stal op het bouwblok en er is al een milieuvergunning afgegeven voor uitbreiding met 60 melkkoeien.

De ligboxenstal heeft capaciteit voor 120 melkkoeien. Er is al een milieuvergunning voor uitbreiding met 60 stuks melkvee. Foto: Jan Ovinge

De ligboxenstal heeft capaciteit voor 120 melkkoeien. Er is al een milieuvergunning voor uitbreiding met 60 stuks melkvee. Foto: Jan Ovinge

Zandgrond met productiemogelijkheden

Dan de grond; 80 hectare land is akkerland. Hierop worden granen en snijmais verbouwd. Aardappelen zijn ook een optie. Grond bijkopen is mogelijk en kost circa €25.000 per hectare. De overige 60 hectare is grasland. Qua voervoorziening is 80 hectare voldoende voor de huidige veestapel. Voer aankopen is niet nodig. De grond zelf is goede zandgrond met veel productiemogelijkheden.

Een punt van aandacht is het aantal veldkavels. Het bedrijf is door de jaren heen gestaag gegroeid, waardoor niet alle grond aaneengesloten ligt. De huiskavel is slechts 20 hectare groot. Daarnaast zijn er meer dan tien veldkavels, variërend van 2 tot 10 hectare. Die kavels liggen binnen een straal van 3 kilometer van het bouwblok.

Ruime, nieuwe woning

Het woonhuis bevindt zich aan de rand van het dorp. Op ongeveer 500 meter afstand van het bouwblok. Deze ruime, nieuwe woning telt onder meer vijf kamers. De andere kant van het huis wordt bewoond door de verpachter. Pachters kunnen er echter ook voor kiezen om zelf een huis te huren/kopen in het dorp.

Meer info: Jan Ovinge, Agro Emigratie & Investeren, tel. (0320) 26 26 43 of (06) 13 21 78 58, en Jogchum van der Pal, Huys makelaars, tel. (06) 53 64 96 18.

Beheer
WP Admin