Rundveehouderij

Achtergrond

KWS Benelux legt nadruk op de maiskorrel

KWS Benelux start een nieuw project dat de veehouder moet bijstaan om meer economie te halen uit een ecologische maisteelt.

Precisie Mais Management. Dat is de naam van een nieuw project dat KWS Benelux binnenkort start. Het project gaat veehouders inzicht geven in alle facetten van de maisteelt. Niet alleen de teelt en oogst, maar ook de opslag en het gebruik. Dat stelt Jan Bakker, directeur KWS Benelux.

Het project wordt praktisch van opzet, regionaal en in samenwerking met telers, gebruikers en loonbedrijven. Deels zal de informatie aan de keukentafel of via de website worden gedeeld, maar er zullen ook speciale bijeenkomsten zijn in Nederland en in België, waarschijnlijk eind januari of begin februari 2017.

Gebruikers KWS-maiszaad kunnen meedoen

De tweede samenkomst zal meer praktisch van aard zijn en ook op meerdere locaties, in het najaar kort voor oogst. Wie KWS-maiszaad gebruikt kan zich aanmelden voor gratis deelname aan het project. Omdat 2017 het eerste jaar wordt, is de mogelijke deelname nog beperkt.

Vier pijlers: teelt, oogst, opslag en voeding

Het project is gestoeld op vier pijlers. Dat zijn teelt, oogst, opslag en voeding. In de teelt wordt gekeken naar alle mogelijke maatregelen voor een optimale economische en ecologische productie. Hierin past ook het verbouwen van een goede groenbemester om het organischestofgehalte in de bodem op peil te houden. Daarbij is de rassenkeuze en de wijze van oogst van belang.

Wat Bakker betreft moet alles erop gericht zijn om een zo hoog mogelijke rijpe korrelopbrengst per hectare te halen. Die informatie haalt men wel uit de korrelmaisrassenproeven. Van vele snijmaisrassen zijn die cijfers er niet, althans niet in officiële lijsten.

'Snijmais 10% minder korrelopbrengst'

Bakker zegt dat de korrelopbrengst van de rassen uit de officiële rassenlijst voor snijmais gemiddeld 10% lager is dan de rassen op korrelmaisrassenlijst. Hij durft ook te stellen dat de KWS-rassen gemiddeld 10% meer korrelopbrengst geven dan de rassen van de concurrenten in de markt. “Dat komt omdat onze rassen allemaal op korrelopbrengst in relatie tot vroegrijpheid in de korrel en een goede stay-green geselecteerd zijn. En wie 10% extra korrelopbrengst haalt, wint € 200-€ 300 per hectare. De beste mais in korrelopbrengst is daarmee direct de goedkoopste mais voor de teler en veehouder.”

'Wie 10% extra korrelopbrengst haalt, wint € 200-€ 300 per hectare. De beste mais in korrelopbrengst is daarmee direct de goedkoopste mais voor de teler en veehouder.'

Juiste oogstmoment is belangrijk

Het juiste oogstmoment is ook belangrijk. Een goed rijpe korrel is van belang voor de bestendigheid en een nog voldoende groene plant voor de inkuilbaarheid. Bakker zegt met satellietbeelden op afstand een oogstwaarschuwing af te kunnen geven. Daarvoor zijn alleen de coördinaten van de percelen nodig. Het inschatten van het oogstmoment met satellietbeelden zal binnenkort breed inzetbaar zijn aldus Bakker. Komend seizoen gaat KWS proefdraaien.

Lees meer hierover in de mais-special van Boerderij van 13 december 2016.

Of registreer je om te kunnen reageren.