Foto: EPA RundveeAchtergrond

Hogan positief over zuivelmarkt

De zuivelsector moet niet te veel klagen over het begin van de verkoop van Europese interventievoorraden mageremelkpoeder. De Europese Commissie heeft een zware financiële last op zich genomen met de aankoop van grote volumes melkpoeder, maar wil de zuivel en andere agrarische sectoren zo veel mogelijk op eigen benen laten staan.

Dit zei Europees landbouwcommissaris Phil Hogan op een bijeenkomst van de Europese zuivelorganisatie EDA.

Volgens Hogan is er ook ruimte om het vrijgeven van mageremelkpoeder op te vangen. “Zo lang de prijzen voor boter en kaas zo hoog zijn als in de laatste maanden, is er naar mijn idee wel enige ruimte om mageremelkpoeder op te nemen vanuit de Europese interventievoorraden.”

Hogan voorzichtig optimistisch

Hogan is voorzichtig optimistisch over de ontwikkeling van de Europese zuivelmarkt. Hij verwees naar een rapport van het Europese Melkmarkt Observatorium (MMO). Dat verwacht dat in ieder geval de prijzen voor boter en kaas in het komende halfjaar ‘robuust’ zullen blijven. Dat geeft volgens hem perspectief voor verder herstel. Ook is er volgens hem nog veel ruimte voor export, met name naar Azië. Hogan ziet daar ‘enorme kansen’.

De toekomst is echter niet zonder bedreigingen, zo waarschuwde de eurocommissaris. “We hebben een uitweg te vinden voor de Brexit. Mensen vergeten het wel eens, maar verlies van de Britse markt zou voor de Europese zuivel een groter probleem zijn dan verlies van de Russische afzetmarkt. Rusland stond voor onder meer 250.000 ton kaas per jaar, het Verenigd Koninkrijk is goed voor 450.000 ton kaas uit de EU, en is ook in andere opzichten een veel grotere markt dan Rusland.”

Geen voorstander van origin labeling

In een discussie met Europese zuivelkopstukken liet Hogan ook weten dat hij geen voorstander is van de verplichte origin labeling, die steeds meer om zich heen grijpt in EU-lidstaten. CEO Peter Tuborgh van Arla sprak daar zijn zorg over uit. Hogan benadrukte dat de EU-toestemming om deze labeling mogelijk te maken, slechts een tweejarige ‘pilot’ is, aangevraagd door Frankrijk.

Tuborgh sprak ook zijn zorg uit over de vele andere interne marktbelemmeringen, zoals de moeilijkheden met interne veterinaire verklaringen. Hogan vertelde dat hij daarover druk in gesprek is met collega Vytenis Andriukaitis (interne markt) om deze problemen op te lossen. De landbouwcommissaris stelde dat hij zijn uiterste best wil doen om interne marktproblemen te helpen oplossen. “Het is natuurlijk niet behulpzaam dat we enerzijds onze beste doen om producten af te zetten over de hele wereld, en ondertussen nog problemen hebben op te lossen op de interne markt.” En die problemen zijn er, zei Hogan. Volgens hem zijn er 20 lidstaten die op de een of andere manier niet voldoen aan de eisen van een vrije interne markt in de EU.

‘Zuivel moet zelf zaken op orde houden’

In grote lijnen had Hogan een positieve boodschap voor de zuivel. Hij waarschuwde echter ook. “Jullie moeten er niet op rekenen dat de EU steeds grote volumes zuivel blijft opkopen.” De zuivel moet volgens hem zelf de zaken op orde houden. Hogan bekritiseerde in deze context het gedrag van vier lidstaten (Nederland, Ierland, Duitsland en Polen; zij waren verantwoordelijk voor 80% van de groei), die ‘de signalen van de markt’ negeerden. “De enige partij waarmee de EU-zuivel een groot deel van het jaar concurreerde, was met mij. Manage de markt alstublieft.”

Beheer
WP Admin