Rundveehouderij

Achtergrond 10 reacties

Goede vloer, slijtage aan flappen

Peeters bouwde 2 jaar geleden nieuw voor 145 melkkoeien. Hij koos voor een Groene Vlagvloer, Fullwood-melkrobots en een GEA-mestrobot.

Bekijk ook de fotoreportage die Boerderij 2 jaar geleden maakte op het bedrijf van Peeters

Foto

 • René Peeters (49) zit samen met zijn vrouw Rian (49) in vof in het Brabantse Dongen. De vof heeft een veebedrijf met 100 melkkoeien, 65 stuks jongvee en 58 hectare land (in gebruik). Beiden werken ook buiten de deur, op de Universiteit van Tilburg. <br /><em>Foto's: Peter Roek</em>

  René Peeters (49) zit samen met zijn vrouw Rian (49) in vof in het Brabantse Dongen. De vof heeft een veebedrijf met 100 melkkoeien, 65 stuks jongvee en 58 hectare land (in gebruik). Beiden werken ook buiten de deur, op de Universiteit van Tilburg.
  Foto's: Peter Roek

 • Een overzicht van de stal die voor 80% vol staat. Peeters had een voorzichtige groeistrategie: elk jaar 10 koeien erbij uit eigen opfok. Als hij vooraf had geweten van de patstelling rond de <a href="http://www.boerderij.nl/fosfaatrechten?cmpid=ILC|Dossier|C3_contentmarketing|in-article|in-article|fosfaatrechten" target="_self">fosfaatrechten</a> had hij de stal direct vol gezet.

  Een overzicht van de stal die voor 80% vol staat. Peeters had een voorzichtige groeistrategie: elk jaar 10 koeien erbij uit eigen opfok. Als hij vooraf had geweten van de patstelling rond de fosfaatrechten had hij de stal direct vol gezet.

 • De stalervaringen - veel dieren liepen tijdens het maken van de reportage overigens nog buiten - zijn erg positief. Vooral het arbeidsgemak door de aanwezigheid van melkrobots springt eruit. Maar ook inrichting, maatvoeringen en korte looplijnen zijn pluspunten.

  De stalervaringen - veel dieren liepen tijdens het maken van de reportage overigens nog buiten - zijn erg positief. Vooral het arbeidsgemak door de aanwezigheid van melkrobots springt eruit. Maar ook inrichting, maatvoeringen en korte looplijnen zijn pluspunten.

 • Het bouwblok van Peeters is vrij krap. Dat betekende dat een 'brede' 0+6+0-stal geen optie was. Hij koos daarom voor een 3+3-opstelling met voergang in het midden. Deze cross-over in het midden van de stal maakt de oversteek mogelijk.

  Het bouwblok van Peeters is vrij krap. Dat betekende dat een 'brede' 0+6+0-stal geen optie was. Hij koos daarom voor een 3+3-opstelling met voergang in het midden. Deze cross-over in het midden van de stal maakt de oversteek mogelijk.

 • Peeters koos voor 2 Fullwood Merlin-melkrobots. Ook een keuze voor de leverancier en zijn service. Maar de robots doen het prima. Het aantal melkingen is constant met 2,6 per dag en storingen zijn er bijna niet. En het arbeidsgemak is groot.

  Peeters koos voor 2 Fullwood Merlin-melkrobots. Ook een keuze voor de leverancier en zijn service. Maar de robots doen het prima. Het aantal melkingen is constant met 2,6 per dag en storingen zijn er bijna niet. En het arbeidsgemak is groot.

 • Een nadeel van robotmelken is dat Peeters er minder kort op kan zitten. Dat geldt vooral bij E.coli-besmettingen. Er is minder directe controle. De uiergezondheid is bijvoorbeeld ook niet verbeterd in deze stal. Het celgetal bleef op 200 steken.

  Een nadeel van robotmelken is dat Peeters er minder kort op kan zitten. Dat geldt vooral bij E.coli-besmettingen. Er is minder directe controle. De uiergezondheid is bijvoorbeeld ook niet verbeterd in deze stal. Het celgetal bleef op 200 steken.

 • De koeien lopen op een Groene Vlagvloer. Peeters is er erg tevreden over. De dieren hebben veel grip en vliegen soms door de stal. Damslapers zijn er wel; een tiental. Die koeien vinden de vloer te lekker liggen. Maar Peeters vindt dat geen probleem.

  De koeien lopen op een Groene Vlagvloer. Peeters is er erg tevreden over. De dieren hebben veel grip en vliegen soms door de stal. Damslapers zijn er wel; een tiental. Die koeien vinden de vloer te lekker liggen. Maar Peeters vindt dat geen probleem.

 • Peeters deed in 2014 een extra investering van €30.000 in emissiereducerende flappen tussen de roosters. Die zouden de uitstoot verder moeten drukken, van 6,5 naar 4,1 kilo per dier per jaar. Maar een groot deel van die flappen is al versleten.

  Peeters deed in 2014 een extra investering van €30.000 in emissiereducerende flappen tussen de roosters. Die zouden de uitstoot verder moeten drukken, van 6,5 naar 4,1 kilo per dier per jaar. Maar een groot deel van die flappen is al versleten.

 • Doordat er altijd wel mest tussen de flappen blijft hangen, is de veerkracht van de flappen op veel plekken afgenomen. Ze staan meer open. Peeters moet afwachten wat dit voor de uitstoot betekent en in hoeverre hij maatregelen moet nemen.

  Doordat er altijd wel mest tussen de flappen blijft hangen, is de veerkracht van de flappen op veel plekken afgenomen. Ze staan meer open. Peeters moet afwachten wat dit voor de uitstoot betekent en in hoeverre hij maatregelen moet nemen.

 • De GEA-mestrobot doet het goed. De brede robot werkt met kantgeleiding in plaats van vaste routes. Dat maakt 'm zekerder en minder storingsgevoelig. En als de robot een paar uur stil staat, is dat niet direct een ramp. Het is immers een roostervloer.

  De GEA-mestrobot doet het goed. De brede robot werkt met kantgeleiding in plaats van vaste routes. Dat maakt 'm zekerder en minder storingsgevoelig. En als de robot een paar uur stil staat, is dat niet direct een ramp. Het is immers een roostervloer.

 • Peeters paste de boxbedekking in de ligboxen aan. In 2014 startte hij met zand met daaroverheen een laag zaagsel. Dat werkte prima in de beginfase, maar Peeters wilde er ook niet te lang mee doorgaan. Het nadeel was namelijk zand in de mestput.

  Peeters paste de boxbedekking in de ligboxen aan. In 2014 startte hij met zand met daaroverheen een laag zaagsel. Dat werkte prima in de beginfase, maar Peeters wilde er ook niet te lang mee doorgaan. Het nadeel was namelijk zand in de mestput.

 • Na de opstartfase ging Peeters verder met zaagsel alleen. Dat werkte goed, maar het product werd steeds duurder en kostte op het eind €185 per ton. Daarom ging hij op zoek naar een alternatief: vlas. Dat ligt er nu een jaar in.

  Na de opstartfase ging Peeters verder met zaagsel alleen. Dat werkte goed, maar het product werd steeds duurder en kostte op het eind €185 per ton. Daarom ging hij op zoek naar een alternatief: vlas. Dat ligt er nu een jaar in.

 • Vlas heeft veel voordelen, stelt Peeters. Het kost €155 per ton en het is lichter. Een volle vracht is 30% tot 40% goedkoper dan zaagsel en hij doet er even lang mee. Ook is het een mooi, droog product en er is geen risico op Klebsiella.

  Vlas heeft veel voordelen, stelt Peeters. Het kost €155 per ton en het is lichter. Een volle vracht is 30% tot 40% goedkoper dan zaagsel en hij doet er even lang mee. Ook is het een mooi, droog product en er is geen risico op Klebsiella.

 • Peeters koos voor een ruim strohok voor de verse koeien; een keuze waarvan hij zeker geen spijt heeft.

  Peeters koos voor een ruim strohok voor de verse koeien; een keuze waarvan hij zeker geen spijt heeft.

 • De stal heeft IDS-subsidie. Onderdelen hiervan zijn: Groene Vlagvloer, zonnepanelen en zoals hier warmteterugwinning, voorkoeler en frequentieregelaars.

  De stal heeft IDS-subsidie. Onderdelen hiervan zijn: Groene Vlagvloer, zonnepanelen en zoals hier warmteterugwinning, voorkoeler en frequentieregelaars.

 • Op het dak liggen 228 zonnepanelen. Tweederde van het bedrijf van Peeters kan hier op draaien. De berekende terugverdientijd is 8 tot 9 jaar. Maar door de IDS-subsidie is dat in dit geval sneller.

  Op het dak liggen 228 zonnepanelen. Tweederde van het bedrijf van Peeters kan hier op draaien. De berekende terugverdientijd is 8 tot 9 jaar. Maar door de IDS-subsidie is dat in dit geval sneller.

 • Nog een IDS-punt: een grote ventilator in de stal.

  Nog een IDS-punt: een grote ventilator in de stal.

 • Peeters past weidegang toe op zijn bedrijf. Maar deze weidebox is niet in gebruik. Omdat er nog overcapaciteit op de robots is, is dit niet nodig. De plek van de weidebox is ook niet ideaal.

  Peeters past weidegang toe op zijn bedrijf. Maar deze weidebox is niet in gebruik. Omdat er nog overcapaciteit op de robots is, is dit niet nodig. De plek van de weidebox is ook niet ideaal.

 • Begin november en een deel van de koeien loopt nog steeds buiten.

  Begin november en een deel van de koeien loopt nog steeds buiten.

Laatste reacties

 • flyinghollander

  Wat is het verschil tussen een 0+6+0 of 3+3, die 5 meter voerpad wat niet zou passen?

 • Dutchdairy

  Dat strohok is meer een mesthoop , die ligboxen verdienen ook niet de schoonheidsprijs, daar kan het celgetal ook nog wel een stapje naar beneden maken. Verder mooie stal en arbeidsvriendelijke indeling.

 • Nick1983

  Heb een celgetal wat ietwat hoge kant zit, dan zou ik toch als eerste eens van die damslapers af willen...

  En ik vind nou juist dat je met de robot juist wel veel korter op zit wat betreft uierontsteking. Je hebt geleidbaarheid per kwartier, nauwkeurige registratie van de liters en als een beest uit zn eigen iets langer weg blijft als normaal, is dat ook een teken.

 • ...............

  en dan dat gezeur over de groene flappen. Als ze d'r inzitten is het toch goed, of het nu werkt of niet. Het is toch alleen maar een berekend getal.

  Met het celgetal is hier nog wel wat te winnen.

 • Nick1983

  Ja daag. Je kunt er op wachten dat er voor die flappen een 5 jaarlijkse keuring verplicht word. Net als voor bijvoorbeeld een mestbasin / silo. Moet ook periodiek gekeurd worden en als daar het drijfzeil beschadigd is, moet het ook gerepareerd worden.

 • farmerbn

  Bij de vijfde foto staat 'Maar de robots doen het prima'. Wat bedoelt de schrijver hier mee? Dacht hij dat fullwood robots niet goed werken? Of dat de dealer niet goed zijn werk doet?

 • Frederiqe

  Ho wat erg versleten flappen je moet wel erg ver heen zijn om je daar druk over te maken

 • landboer

  Dutch dairy :tijd zal zn beperking zijn...

 • thea1

  Ik vraag me af of de robots wel echt goed werken als de uier gezondheid niet
  verbetert.
  Met een robot kan je er juist boven op zitten en snel ingrijpen.

 • Dutchdairy

  @ landboer, dat denk ik ook. Je kan niet alles optimaal doen als je veel afwezig bent... toch knap om het te combineren . Maar de viezigheid viel me op.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.