Rundveehouderij

Achtergrond

Goed jaareinde voor veevoerhandel

De handel in ruwvoeders en bijproducten blijft flink doorlopen zo aan het einde van het jaar.

Dit hadden voerleveranciers niet verwacht; het hele jaar was het erg rustig door de lage melkprijs en het einde van het jaar zou ook rustig voorbij gaan. Niets is minder waar, de vraag is in de afgelopen maanden opgelopen en nu in de laatste weken van het jaar loopt het storm.

Productie per koe optimaliseren

Melkveehouders willen nu de melkprijs gestegen is de productie per koe weer optimaliseren tot de laatste kilo’s. Ook kiezen veel melkveehouders voor de GVE-regeling voor 2017. Hierin is nog ruimte om de productie per koe op te hogen. Om dat te bereiken worden rantsoenen aangepast met bijproducten en mengvoeders die nu dan ook veelgevraagd zijn.

Bierbostel uitverkocht tot het nieuwe jaar

De grote vraag heeft wel tot gevolg dat een aantal producten moeizaam leverbaar is. Bierbostel is in veel gevallen uitverkocht tot het nieuwe jaar, brouwerijen doen het rustig aan zo aan het einde van het jaar waardoor er ook minder bostel beschikbaar is, de prijs noteert stabiel. Ook voor andere producten een stabiele prijs, behalve voor aardappelpersvezels die stijgen €2 in prijs naar €32,50 per ton.

Fosforgehalte veevoer

Voor het komende jaar wordt het steeds belangrijker wat het gehalte van fosfor in veevoer is. Vooral zodra er door inkrimping van de melkveestapel onvoldoende verlaging wordt behaald, dan zal de interesse in producten met een gunstig fosforgehalte oplopen, de prijs van die producten kan dan ook wat stijgen.

Prognose: goede handel.

Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Of registreer je om te kunnen reageren.