Rundveehouderij

Achtergrond 30 reacties

Generieke fosfaatkorting kan stijgen tot 10%

Intensieve bedrijven leveren meer in ten gunste van grondgebonden bedrijven.

Tot voor kort gold een generieke korting op de fosfaatrechten van meer dan 8% als onacceptabel. Nu staat op 1 januari 2018 mogelijk een korting van zo'n 10,5% voor de deur, voor alle melkveebedrijven die niet onder de definitie grondgebonden vallen. 

Grondgebonden bedrijven ontzien

In september liet staatssecretaris Martijn van Dam al doorschemeren dat het misschien moeilijk zou worden de generieke korting te beperken tot 8%. Over de gehele sector blijft het misschien 8%, maar nu de grondgebonden bedrijven op verzoek van een Kamermeerderheid worden ontzien, moet de extra last gedragen worden door de overige intensieve(re) bedrijven. De korting op 1 januari 2018 zal in de praktijk waarschijnlijk lager uitvallen, doordat in de loop van 2017 de fosfaatproductie vermindert

De Tweede Kamer stemt dinsdag 6 december over het stelsel van fosfaatrechten. Twee wijzigingsvoorstellen (van D66/ChristenUnie en van de SP) zorgen ervoor dat bedrijven die geheel grondgebonden zijn, niet getroffen worden door de generieke korting en dat bedrijven niet meer hoeven in te leveren dan nodig is om grondgebonden te worden.

Slot op fosfaatreductieplafond

Het stelsel van fosfaatrechten en de generieke korting zijn bedoeld als slot op het fosfaatproductieplafond van 172,9 miljoen kilo voor de Nederlandse veehouderij. Volgens de jongste prognoses bedraagt de fosfaatproductie dit jaar 179,5 miljoen kilo. Daarin heeft de Nederlandse melkveehouderij een aandeel van om en nabij 103 miljoen kilo, terwijl de sector zich ooit heeft verbonden aan een plafond van 83,9 miljoen kilo.

Om onder het plafond te komen, moet komend jaar dus nog een forse krachttoer worden gemaakt door de melkveehouderij. Het fosfaatreductieplan van ZuivelNL moet in 2017 8,2 miljoen kilo fosfaat van de markt halen. Dan is er bij invoering van de fosfaatrechten geen overschrijding van het plafond meer en kan de derogatie voor de Nederlandse melkveehouderij behouden blijven. Dat is echter geen zekerheid, liet staatssecretaris Martijn van Dam in de nacht van donderdag weten. Dinsdag 6 december praat hij daarover met Europees milieu-commissaris Karmenu Vella. Het is allerminst zeker dat Van Dam in zijn missie slaagt.

Van kwaad tot erger?

Geen derogatie betekent geen stelsel van fosfaatrechten. Maar wel een verplichting om een nog veel groter overschot aan mest te verwerken, omdat de bemestingsnorm dan opeens omlaag gaat van 230 naar 170 kilo stikstof per hectare. Dat wordt het van kwaad tot erger.

De aanhef van dit artikel is iets aangepast. De oorspronkelijke versie kon mogelijk ten onrechte de indruk wekken dat LTO Nederland een korting van meer dan 8% nu acceptabel vindt. 

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  Ik mag straks minder koeien houden dan ik had toen het quotum er nog was, wij hebben niet uitgebreid, het is van de gekke, ik stem pvv, heel die politiek die er nu zit mag van mij oprotten, ik weet dat de pvv ook de oplossing niet heeft, maar onrecht vind ik erger.


  Gr, Henk

 • Henk.visscher

  en LTO daar word ik nooit meer lid van

 • daan1908

  Hoezo van kwaad tot erger , 170 kilo stikstof met kringloopwijzer , evenwichtsbemesting en minder fosfaat in krachtvoer of iedereen over de rooie met fosfaatrechten , incl kortingen met altijd onredelijke argumenten .
  Ja , meer mest-verwerken , maar als je even nadenkt wat zijn dan de verschillen . Stel 100 koeien met fosfaatrechten : 10 % korting wordt 90 koeien met ergernis en veel papieren rompslomp .

  Of stel 100 koeien zonder fosfaatrechten , wel mest-verwerken maar dan kan iedereen zelf bepalen koeien weg of verwerken , maar je blijft zelf bepalen als ondernemer hoe je dit oplost en je krijgt een sterkere sector en minder , ja minder regels .

 • alco1

  Henk. PVV is helemaal van de wal in de sloot.
  Heb jij je weleens verdiept in Dion Gauss.
  We moeten onze gevestigde partijen wakker schudden.
  Maar als men nog te beroerd is om uit te zoeken hoe dat plafond, waar alles aan opgehangen wordt, tot stand gekomen is, dan is er wel een bom nodig.
  Wat het LTO ben ik het met je eens.
  Die zijn zo chantabel als maar wat.

 • Zandboertje

  Die 10% komt bij van Dam vandaan, niet bij lto.

 • gjh

  bedankt keesje romijn

 • Zuperboer

  <> Interessante link naar het CBS. Daar kun je pas goed zien dat de melkveehouderij vanaf 1980 de enige sector in Nl is die is gekrompen. En dan nu zo'n poppenkast opzetten tegen de enigste sector die nog open en bloot kan functioneren met open stallen en weidegang. Nl. glijdt weg in het EU-moeras en na scheepsbouw en textiel wordt nu de melkveesector financieel uitgekleed. Het gaat langzaam via kostprijsverhogingen, maar het resultaat zal goed zijn in de ogen van de linkse kerk. Via de marge die op deze wijze buiten de sector verdwijnt (fosfaatrechten) knijpt men langzamerhand de liquiditeit af en zullen bedrijven bij het volgende melkprijsdal keihard onderuitgaan. En er is geen politicus (op Elbert Dijkgraaf na) die het signaleert.

 • zeeuwse boer

  Onbegrijpelijk dat we dit met zijn alle toelaten , complete waanzin !!

 • schooteind1

  Het valt me op deze site op dat het vrij schieten is op lto, vooral door niet-leden. Als je geen contributie betaalt en je wilt alleen maar mee profiteren moet je je heel nederig gedragen. Ondertussen zullen degenen die wel lid zijn het lastige werk wel proberen op te knappen. Ik zie alleen maar hardwerkende lto bestuurders die in hun gemeente voor een appel en een ei hun stinkende best doen voor hun collega's.
  Ik ben trouwens wel lid maar geen bestuurder.

 • Henk.visscher

  Alco 1 wakker schudden dat hoor ik al 20 jaar, ze zijn nier meer wakker te schudden, ze zijn diep in coma

 • zon

  @schooteind,
  Er zijn er maar weinigen die profiteren van het werk van LTO,op regionaal niveau doen ze hun best maar op landelijk niveau is het beleid niet goed.

 • parnas

  Degene die een paar procent zijn gegroeid komen nu onder aantal dieren wat \ze met quotum vol molken.
  Dit is natuurlijk te zot voor woorden.
  Dit mag en kan toch niet gebeuren?

 • Kuijstermans

  Eerste kamer zal het nooit toestaan. De ene groep bedrijven meer onteigenen dan een andere groep terwijl beide groepen zich netjes aan de milieu regels houden. In de tweede kamer heerst de waan van de ondeskundige populisten,
  de eerste kamer toetst op juridische aspecten.
  Gaat de eerste kamer onder politieke druk toch akkoord, dan zet de rechter het wel recht.

 • jeannettedekker1

  We worden gepiepeld. Koeien weg boeren weg en dat betalen we ook nog eens zelf. En dan onder het motto moet je maar geen voedsel produceren.

 • jeannettedekker1

  Laat ze die derogatie nu mooi stoppen daar waar het altijd donker is. Voor deze prijs is het merendeel van de boeren veel slechter af. Ze blijven ons chanteren.

 • jeannettedekker1

  Als we een stuk grond moeten afstaan voor het algemeen belang dan krijgen we daar een faire prijs voor. Als ze ons inkomen af willen nemen dan moeten ze daar voor het algemeen belang ook een faire prijs voor betalen en niet met drogredenen komen. Want het gaat maar om een ding meer natuur en minder vee.

 • DJ-D

  @dekker1 en ook meer zogenaamde stikstofruimte voor wegen steden en industrie. VVD is niet voor niets zo zwijgzaam.

 • polsbroek

  Iedereen heeft zitten slapen 2 jaar geleden kon je het aan zien komen maar toch gauw de stal vergroten of 3 keer zo groot en dan maar zeggen dat we het fofaatplafond nog niet bereikt hebben, dus moet nu niet klagen en een ander de schuld geven

 • 344412

  Ben niet gegroeid, fosfaatplafond is met 4% overschreden door collega's en ik moet met 10% terug????? 4% en inzet KLW kan ik mee leven, als ze rechten willen weggeven aan grondgebonden kopen ze ze maar op!!

 • Henk.visscher

  stras doen we ons vee weg en blijkt in de loop van 2017 dat brussel de derogatie niet goedkeurt wat dan?

 • jadrost

  Laat ze voor wat ze zijn want ze moeten nou eenmaal ontwrichten die linksen, en die zijn verder doorgeschoten in de geledingen dan menigeen denkt. Ga mest verwerken en kraken en verkoop je fosfaat dan hoeven ze het niet diep van de oceaan bodem weg te halen. Voor mij onbegrijpelijk dat een overheid regels ( quotum) afschaft voor men nieuwe regels klaar heeft liggen.

 • jw.adams1

  waarom geen varkens fosfaat om wisselen en in leveren.
  gemengde bedrijven genoeg die dat willen en dat nu niet kunnen omdat de varkens sector dat vind.
  dit duurt veel te lang en bewijst dat wij boeren alleen op de korte termein aan ons zelf kunnen denken.

 • astronaut

  Als ik 10% moet inleveren wil ik dat alleen voor de laatste 10 koeien het niet grondgebonden deel.Het zal toch van de zotte zijn om ook 10 % van me grondgebonden deel moeten inleveren dat hoeven grondgebonden bedrijven ook niet.

 • eg wel

  @schooteind1,
  Ik wil wel 1000 euro/jaar betalen als Lto zich op landelijk en Europees niveau niet meer met het beleid bemoeid. Ze mogen op lokaal en provinciaal niveau (koffie drinken met wethouders en af en toe een gedeputeerde) onder toezicht meepraten.
  Als je 13 jaar de tijd hebt gehad, nadat je zelf voor het fosfaatplafond hebt getekend en je laat het willens en wetens op z`n beloop, en ook nog eens schreeuwt D- Day, dan ben je verantwoordelijk voor de gevolgen.
  Kees Romijn zou moeten worden beboet wegens wanbeleid

 • PIETER123

  eg wel even een aanvulling. Nu ben ik niet een LTO fan want duidelijk is dat de keuze grondgebonden boeren niet meer een stem hadden nu als een boemerang terug komt bij LTO-top .Nee waarom ik reageer is dat LTO niet verantwoordelijk is voor het fosfaat plafond.Zonder overleg heeft toen minister Brinkhorst in 2002 in Brussel deze deal gemaakt.Conclusie Brinkhorst gaat gewoon door met ruimen van gezonde koeien.
  Die 13 jaar hebben we als melkveehouders mak in het hok gezeten met de deur op slot vanwege quotering.
  Terwijl de kippen vooral en varken mooi door konden groeien met de deur open.
  Nu staan er schotten tussen met deuren dicht.Ik heb nooit een tussen stand van een fosfaat plafond gehad na het tijdperk superheffing wel een staatssecretaris die vergunningen afgeeft met de woorden boeren moeten eens laten zien wat ze kunnen in dit nieuwe tijdperk.Een tijdperk van fosfaat uitgemergelde weilanden. En met koeien die met fosfaatpillen het net op de benen houden en anders wegkwijnen.En waterschappen die hun eigen vlees mogen keuren en dan ook nog met de vinger naar de veehouderij wijzen.Het stink en stonk al erg die hof vijver in Den Haag.

 • alco1

  Hou dat plafond maar eens tegen het licht.

 • melkveehouder wim

  waarom moet de melkveehouderij opeens grondgebonden zijn ? Als er gekort moet worden dan bij iedereen . pluimveehouders varkensboeren en geitenboeren hoeven toch ook niet grondgebonden te zijn maar moeten gewoon de mest verantwoord afzetten, ik zie hier geen verschil in met de melkveehouderij.
  Ik vind dat lto beter uit het overleg kan stappen dan voor een deel van de veehouders te pleiten anders zal lto en zlto over even niet meer bestaan door nog meer verdeeldheid onder de leden te zaaien deze zullen massaal hun lidmaatschap op zeggen.

 • AtzeB

  SGP is de enige die weet hoe het zit. Die zeggen er is geen fosfaat overschot! En destijds met Brinkie zijn de verkeerde afspraken gemaakt. Je moet naar het nitraat kijken ipv fosfaat. Het is niet normaal om fosfaat te beperken. Idd zoals hierboven ook al genoemd, de grond naar de kloten en de koeien aan de P-pillen. De wereld schreeuwt om fosfaat!!

 • eg wel

  @PIETER 123,

  Je stelt dat Brinkhorst zonder overleg in 2002 een dael heeft gemaakt betreffende het fosfaatplafond. Feit is dat het plafond is getekend door Lto. en Nzo. Als je tekent mag ik aannemen dat je weet waar je voor tekent. En als je tekent ben je verantwoordelijk.

 • eg wel

  Brinkhorst en de politiek nu alleen als schuldige aanwijzen is wel erg gemakkelijk.

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.