Beperking van de fosfaat- en melkproductie voor heel Nederland, via een regeling opgelegd door een brancheorganisatie (BO - Zuivel NL) wordt mededingingstechnisch een erg lastig verhaal.
Te meer als er in de statuten van de BO en in de Europese regeling voor Producentenorganisaties (PO’s) en BO’s niets of heel weinig ruimte wordt gelaten voor concurrentiebeperkende maatregelen.
Dit zegt hoogleraar Europees Recht en Nederlands Mededingingsrecht Tom Ottervanger. Naast zijn hoogleraarschap is hij werkzaam bij advocatenkantoor Allen & Overy. Ottervanger heeft zich niet verdiept in de specifieke details van de regeling, maar put uit een rijke ervaring met vergelijkbare zaken.
Afspraken die vallen onder kartelverbod
PO’s en BO’s mogen in beperkte mate afspraken maken die in andere sectoren onder het kartelverbod vallen, maar er mag geen inbreuk plaatsvinden op geldende mededingingsregels. Daarom is het belangrijk dat de noodzaak van een eventuele fosfaat-, en melkbeperkende regeling wordt aangetoond met verwijzing naar bijvoorbeeld milieu en duurzaamheid, en dat ook helder wordt gemaakt dat de regeling proportioneel is in relatie tot het beoogde doel. Daarnaast moet heel goed worden onderbouwd dat de regeling geen marktverstorend effect zal hebben, aldus Ottervanger.
Beperkte gevolgen voor mededinging
Dit laatste wordt ook expliciet genoemd in de regeling voor PO’s en BO’s. Letterlijk staat daar dat de activiteiten van BO’s slechts 'beperkte gevolgen mogen hebben voor de mededinging. Een erkende BO moet daarom zelf beoordelen of een activiteit hiertoe leidt'. Ze kan naar aanleiding van een zelfevaluatie besluiten om de betreffende activiteit
ter beoordeling zelfstandig te melden aan de Europese Commissie. Dit wordt zeker raadzaam geacht. Dit komt bovenop de eis om een eventuele maatregel algemeen verbindend te laten verklaren door de minister van Economische Zaken.
Uit de regelgeving wordt niet direct duidelijk wat er zal gebeuren als een partij, bijvoorbeeld een supermarkt of NGO bij de Europese Commissie bezwaar maakt tegen de regeling.
Alles over fosfaatrechten:
|
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.