Rundveehouderij

Achtergrond 9 reacties

Automatisering ideaal, eerste jaar veel pech

Stam bouwde in 2014 een stal voor 170 melkkoeien met onder meer een melkrobot, voerrobot, dichte W4-vloer, mestrobot en diepstrooiselboxen.

Bekijk ook de fotoreportage die Boerderij 2 jaar geleden maakte bij Stam

Foto

 • Emiel Stam (35) zit op een steenworp van de Duitse grens in Spijk (Gelderland) in maatschap met zijn vader Piet (66). De maatschap heeft een veebedrijf met 115 melkkoeien, 100 stuks jongvee en 67 hectare land. Stam bouwde in 2014 een nieuwe stal.<br /><em>Foto's: Henk Riswick </em>

  Emiel Stam (35) zit op een steenworp van de Duitse grens in Spijk (Gelderland) in maatschap met zijn vader Piet (66). De maatschap heeft een veebedrijf met 115 melkkoeien, 100 stuks jongvee en 67 hectare land. Stam bouwde in 2014 een nieuwe stal.
  Foto's: Henk Riswick

 • Dit is die stal die uit drie delen bestaat. In totaal is plaats voor 170 melkkoeien. Ook is er in het linkergedeelte een machineberging. In de stal zette Stam sterk in op automatisering. Voorbeelden hiervan zijn de melk- en voerrobot.

  Dit is die stal die uit drie delen bestaat. In totaal is plaats voor 170 melkkoeien. Ook is er in het linkergedeelte een machineberging. In de stal zette Stam sterk in op automatisering. Voorbeelden hiervan zijn de melk- en voerrobot.

 • Een fraai overzicht. Wat opvalt is dat de stal licht oogt, hoewel die eigenlijk uit drie delen/daken bestaat. Dat komt ook doordat de stal hier aan drie kanten open is. Licht en lucht is er zodoende ruim voldoende.

  Een fraai overzicht. Wat opvalt is dat de stal licht oogt, hoewel die eigenlijk uit drie delen/daken bestaat. Dat komt ook doordat de stal hier aan drie kanten open is. Licht en lucht is er zodoende ruim voldoende.

 • De koeien worden gemolken in een GEA-melkrobot met drie boxen. Een degelijk, robuust systeem zonder veel tierelantijntjes, stelt Stam. Het is een functionele machine met weinig storingen. De koeien doen het ook goed.

  De koeien worden gemolken in een GEA-melkrobot met drie boxen. Een degelijk, robuust systeem zonder veel tierelantijntjes, stelt Stam. Het is een functionele machine met weinig storingen. De koeien doen het ook goed.

 • Stam werkt met gestuurd koeverkeer. Hij vindt het ideaal, zeker in combinatie met weidegang. De poortjes van de koeherkenning zijn wel aangepast. Die waren eerst niet goed afgesteld, waardoor koeien konden doorlopen.

  Stam werkt met gestuurd koeverkeer. Hij vindt het ideaal, zeker in combinatie met weidegang. De poortjes van de koeherkenning zijn wel aangepast. Die waren eerst niet goed afgesteld, waardoor koeien konden doorlopen.

 • De robot zelf is prima, maar er was het eerste jaar een probleem met de melkstroommeters van de robot. Die bleken vervuild. De lokale dealer sloot dat probleem te laat uit en koeien werden zo lange tijd slecht uitgemolken. Dit had grote gevolgen.

  De robot zelf is prima, maar er was het eerste jaar een probleem met de melkstroommeters van de robot. Die bleken vervuild. De lokale dealer sloot dat probleem te laat uit en koeien werden zo lange tijd slecht uitgemolken. Dit had grote gevolgen.

 • Het eerste jaar hadden 85 van de 105 koeien uierontsteking. Dat leidde tot een extra uitval van 40%. Anders had de stal al praktisch vol gestaan. Toen het eenmaal opgelost was, werd Stam een jaar later genomineerd voor de <a href="http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Gezonde-melkveehouderij/Uiergezondheid-Award/?cmpid=ILC|Event|C3_contentmarketing|in-article|in-article|uiergezondheidawards" target="_self">Uiergezondheid Award</a>.

  Het eerste jaar hadden 85 van de 105 koeien uierontsteking. Dat leidde tot een extra uitval van 40%. Anders had de stal al praktisch vol gestaan. Toen het eenmaal opgelost was, werd Stam een jaar later genomineerd voor de Uiergezondheid Award.

 • Stam koos ook voor een voerrobot. Een prima keuze, stelt hij. Het voer is verser, de voeropname is beter en er is veel minder restvoer. Ook is er minder concurrentie aan het voerhek doordat de robot vaak voert. De zwakkere dieren komen ook aan bod.

  Stam koos ook voor een voerrobot. Een prima keuze, stelt hij. Het voer is verser, de voeropname is beter en er is veel minder restvoer. Ook is er minder concurrentie aan het voerhek doordat de robot vaak voert. De zwakkere dieren komen ook aan bod.

 • Het risico van veel automatisering liet zich één keer goed voelen tijdens een blikseminslag in augustus 2015. Toen stond de voerrobot de vier maanden erna vaak stil. De softstarter bleek het probleem. Die gaf maandenlang een netspanningsprobleem.

  Het risico van veel automatisering liet zich één keer goed voelen tijdens een blikseminslag in augustus 2015. Toen stond de voerrobot de vier maanden erna vaak stil. De softstarter bleek het probleem. Die gaf maandenlang een netspanningsprobleem.

 • De voerbunkers. De melkkoeien krijgen een rantsoen van mais en twee grassoorten. Stam deed overigens één aanpassing aan de voerrobot. Hij koos voor een nieuwe, robuustere voerschuif met meer capaciteit. De oude nam het voer onvoldoende mee.

  De voerbunkers. De melkkoeien krijgen een rantsoen van mais en twee grassoorten. Stam deed overigens één aanpassing aan de voerrobot. Hij koos voor een nieuwe, robuustere voerschuif met meer capaciteit. De oude nam het voer onvoldoende mee.

 • Overal in de stal lopen de koeien op een dichte, emissiearme W4-vloer. De dieren hebben veel grip en er is een hogere klauwgezondheid. En als de mestrobot het goed doet, zijn er weinig mortellaroproblemen. Dan is een ontsmettingsbak bijna niet nodig.

  Overal in de stal lopen de koeien op een dichte, emissiearme W4-vloer. De dieren hebben veel grip en er is een hogere klauwgezondheid. En als de mestrobot het goed doet, zijn er weinig mortellaroproblemen. Dan is een ontsmettingsbak bijna niet nodig.

 • De mestrobot kende de eerste jaren veel problemen. De robot draaide vaak op verkeerde momenten en onder meer lagers, banden en aandrijvingsmotor werden al vervangen. Op dit moment loopt de robot beter, al is het nog niet optimaal.

  De mestrobot kende de eerste jaren veel problemen. De robot draaide vaak op verkeerde momenten en onder meer lagers, banden en aandrijvingsmotor werden al vervangen. Op dit moment loopt de robot beter, al is het nog niet optimaal.

 • Zowel achterin als halverwege zijn afstorten. Zo heeft de mestrobot wat meer lucht. Stam had de afstorten achterin de stal achteraf liever wel iets breder gemaakt.

  Zowel achterin als halverwege zijn afstorten. Zo heeft de mestrobot wat meer lucht. Stam had de afstorten achterin de stal achteraf liever wel iets breder gemaakt.

 • De koeien liggen in diepstrooisel. Stam koos hiervoor vanwege het extra dierenwelzijn. En hij merkte al snel resultaat. Na een maand hadden de dieren al geen dikke hakken of stootplekken meer. Ze hebben een prima ligbed.

  De koeien liggen in diepstrooisel. Stam koos hiervoor vanwege het extra dierenwelzijn. En hij merkte al snel resultaat. Na een maand hadden de dieren al geen dikke hakken of stootplekken meer. Ze hebben een prima ligbed.

 • Stam harkt het diepstrooisel aan. Dit strooisel heeft één nadeel: het is arbeidsintensief. Het product komt van een gehuurde mestscheider. Stam wilde geen permanente, omdat de koeien meestal buiten lopen.

  Stam harkt het diepstrooisel aan. Dit strooisel heeft één nadeel: het is arbeidsintensief. Het product komt van een gehuurde mestscheider. Stam wilde geen permanente, omdat de koeien meestal buiten lopen.

 • Stam koos voor een ruim strohok, achter de melkrobot. Het was nog beter geweest als de robot een kwartslag gedraaid was; op de plek van het strohok. Dan was het overzicht en het koeverkeer beter geweest. Maar dat paste toen niet in de stalindeling.

  Stam koos voor een ruim strohok, achter de melkrobot. Het was nog beter geweest als de robot een kwartslag gedraaid was; op de plek van het strohok. Dan was het overzicht en het koeverkeer beter geweest. Maar dat paste toen niet in de stalindeling.

 • In de stal staat ook nog een krachtvoerbox.

  In de stal staat ook nog een krachtvoerbox.

 • Aan extra koecomfort is ook gedacht. Stam liet enkele automatische koeborstels in de stal plaatsen.

  Aan extra koecomfort is ook gedacht. Stam liet enkele automatische koeborstels in de stal plaatsen.

 • Op het dak liggen 230 zonnepanelen, goed voor 83.000 kilowatt/piek. Tweederde van het bedrijf draait op zonne-energie. Het stroomverbruik is wel hoger dan gedacht. Dat ligt vooral aan de melkrobot. Stam wil daarom extra panelen plaatsen.

  Op het dak liggen 230 zonnepanelen, goed voor 83.000 kilowatt/piek. Tweederde van het bedrijf draait op zonne-energie. Het stroomverbruik is wel hoger dan gedacht. Dat ligt vooral aan de melkrobot. Stam wil daarom extra panelen plaatsen.

 • Stam past weidegang toe. Ook begin november liepen de koeien nog buiten. het weiland moesten ze wel delen met grauwe ganzen...

  Stam past weidegang toe. Ook begin november liepen de koeien nog buiten. het weiland moesten ze wel delen met grauwe ganzen...

 • En dat waren er veel. Het bedrijf van Stam ligt in een foerageergebied.

  En dat waren er veel. Het bedrijf van Stam ligt in een foerageergebied.

Laatste reacties

 • hansvanbergen

  Wat een onwaarschijnlijk prutswerk wederom van Gea melkrobots. En dan weer een boer die na al die ellenende gewoon blijft/moet zeggen dat de robot prima functioneert. Typisch voor de robotmelkerij

 • arjangeenen

  hansvanbergen : Waar baseer jij je mening op dat de robotmelkerij moet zeggen dat de melkrobot goed functioneert? Graag bronvermelding! Ik denk dat het andersom zit! Robotproducenten gaan door de knieen om de klanten tevreden te houden. Een slecht product is zo afgeschoten op internet. Ze zullen er dus alles aan doen om de klant tevreden te houden. Als er problemen zijn zullen de fabrikanten er alles aan doen om de klant tevreden te houden. Misschien is deze klant wel schadeloos gesteld waardoor hij alles bij elkaar tevreden is. Daar gaat het uiteindelijk om.

 • a van Gerwen

  Hansvanbergen is nogal erg vooringenomen over robotmelken. DAt is bekend uit eerdere reacties. Dat geeft niets want niemand is verplicht om robot te melken. Ieder systeem heeft zo z'n voor en nadelen en het is maar net wat jezelf belangrijk vindt.

 • alphons1

  nou ik hoorde een verhaal over een robotboer waar de robot lek spanning had en volgens de dealer kon da nie en werkte zodoende nie mee aan onderzoek. toen onafhankelijke deskundige in geschakeld en inderdaad de melkmeters hadde lek spanning. toen gaf de dealer pas toe. en problemen ware op gelost. alleen de boer had 2 jaar lang ellende en veel schade. maar dat kan ook bij een melkstal gebeuren. maar dat de producenten door de knieen gaan voor de kla te klopt dus niet

 • hansvanbergen

  IK ben vooringenomen? 85 koeien met uierontsteking, koeien niet goed uitgemolken problemen niet onderkent te weinig koeien op 2-7-2015 mestrobot functioneert niet en voerrobot werkt niet goed.

 • info519

  Hij lacht gelukkig.....

 • WGeverink

  Petje af dat Emiel Stam de lezer laat meekijken op zijn bedrijf waar zich niet te lang geleden een flinke ramp heeft voltrokken. Ik hoop voor Emiel dat de verzekering van de dealer alle geleden schade, ellende en misgelopen productie rechten snel heeft uitbetaald.

 • rub2

  Goh hans van bergen is weer in de ether......

 • 344412

  Wat is pech en wat is kwaliteit, of gebrek daar aan...

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.