Rundveehouderij

Achtergrond 13 reacties

Zuivelindustrie is hoop in tijd van zorg over derogatie

Tot nu toe werkte niets om de melkveehouderij een kans te geven op behoud van derogatie. De zuivelindustrie toont zich op de valreep bereid tot eensgezindheid. Zij moet nu komen met een oplossing.

De zuivelindustrie is de hoop van de melkveehouderij en van zichzelf, in dagen van zorg over de derogatie. Topmensen van alle grote verwerkers zijn serieus en, naar het zich laat aanzien, nu ook eensgezind bezig om te komen tot vermindering van het aantal koeien, en daarmee ook van de melkproductie.

Lange tijd is dat anders geweest, en rolde de hete aardappel van LTO Nederland en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond naar de Zuivelindustrie, naar het parlement en het ministerie van Economische Zaken. Nu moet worden doorgepakt, vertelt een zuivelbestuurder. "De zuivel neemt daarbij het voortouw", zegt een collega van hem. De melkveehoudersorganisaties zullen zich voegen.

Belangen van diverse zuivelbedrijven

De zuivel het voortouw laten nemen is nog iets anders dan die bedrijfstak eensgezind te laten opereren, zo werd de afgelopen weken duidelijk. De belangen van de diverse zuivelbedrijven lopen lang niet altijd parallel. Zo heeft FrieslandCampina veel te veel melk, ondanks het feit dat die het grootste aantal nieuwe fabrieken heeft laten bouwen. De boeren van deze coöperatie hebben de productie ook het sterkst vergroot. Veel andere zuivelbedrijven kunnen er juist nog prima wat melk bij gebruiken, om zo de capaciteit optimaal te benutten. Dat zorgde nogal eens voor botsingen in het overleg tussen de zuivelbedrijven.

FrieslandCampina heeft zoveel melk dat het nog steeds grote volumes rauwe melk bij andere fabrieken moet laten verwerken.<br /><em>Foto: Mark Pasveer</em>
FrieslandCampina heeft zoveel melk dat het nog steeds grote volumes rauwe melk bij andere fabrieken moet laten verwerken.
Foto: Mark Pasveer

FrieslandCampina heeft zoveel melk dat het nog steeds grote volumes rauwe melk bij andere fabrieken moet laten verwerken. Ook vonden andere bedrijven dat FrieslandCampina vaak te veel vasthield aan eigen ideeën over een uitweg uit de fosfaat- en nitraatproblemen (zie de discussie over de Kringloopwijzer), en zag FrieslandCampina weer te weinig steun voor zijn plannen.

Reguleren van aanvoer

Het ging in de afgelopen tijd bovendien niet alleen om verschillen van inzicht tussen zuivelbedrijven onderling. Zuivelonderneming FrieslandCampina ziet al langer in dat er minder melk moet komen en vindt dat de aanvoer meer moet worden gereguleerd. Coöperatie FrieslandCampina was daar ondertussen nog lang niet aan toe. De leden gingen massaal voor het leveringsrecht en voor maximale omzet uit melkleverantie. Het bestuur kon dat niet veranderen. Tot deze laatste weken. Er dreigt een veel groter kwaad dan niet mogen leveren, wordt beseft: verlies van derogatie. Dat lijkt nu iedereen te willen voorkomen.

Laatste reacties

 • alco1

  Waarom zal eigenlijk de FC voor derogatie zijn.
  Geen derogatie betekend immers minder melk en dat past toch precies in hun straatje omdat ze al teveel hebben.

 • melkveehouderijritsema1

  Bij een maximaal hoeveelheid te leveren melk gaat hier de krachtvoerkraan dicht er zal geen enkele koe weggaan.
  Sterker nog laat de melkfabriek zich bezig houden met melk verwerken plaats van mest
  En laat de markt zijn werk doen derogatie zal verdwijnen (ook ik zit in de derogatie)
  Dan zullen er wat koeien weg moeten maar we krijgen wel een gezonde sector!!!!

 • erardus1

  Ik blijf mij verbazen hou we op de korte termijn blijven denken. De fosfaat wet komt er in 2018. Al het andere betekent een nieuwe referentie datum e geen derogatie. Dus als ons in 2017 gevraagd wordt minder te melken. En we weten hoeveel koeien we in 2018 mogen houden, worden er ook minder koeien gehouden in 2017. DE ENIGE MANIER OM DEROGATIE TE BEHOUDEN. Zonder derogatie wordt het een slagveld in de hele NL landbouw!
  Wordt wakker en stap over je eigen korte termijn belang heen!

 • eg wel

  Zonder derogatie krijgen alle melkondernemingen een te kort aan melk, ook FC.
  Er is veel geïnvesteerd, om dat rendabel te houden zullen ze alles op alles zetten om de melkveehouder te dwingen minder koeien te houden, de grondgebonden melkveehouders zullen niet worden gespaard om dat doel te bereiken.

 • alco1

  Dat snap ik dus weer niet van jou Ritsema.
  Waardoor een gezonde sector.

  @erhardus. Van Dam heeft gezegd dat als er geen derogatie komt, er ook geen rechten komen.

 • melkveehouderijritsema1

  Omdat er koeien teveel zijn in NL
  En als je grond gebonden bent draag je bij aan een gezonde klimaat neutrale sector.

 • Mfb

  Als ritsema denkt dat er bij het verdwijnen van de derogatie wat koeien weg moeten waarom zou je ze dan niet weg doen als er een tijdelijke produktiebeperking komt?

 • melkveehouderijritsema1

  Omdat ik nu grond genoeg heb onder mijn bedrijf degene die dat niet heeft moet naar mijn inzien bloeden.
  Financieel moet het rondraaien als er een productie beperking komt, komt er hier geen krachtvoer meer op het erf.
  Ontsluit of plet mijn eigen tarwe.
  Zo probeer ik dan de klap op te vangen en vele met mij
  Maar de kans dat er een productie beperking komt is zo klein dat ik me er eigenlijk niet druk om maak.
  Gelukkig zitten we in Europa en hebben we ons aan regels te houden

 • alco1

  Ritsema.
  Ik zal mijn visie nog een keer uitleggen.
  We moeten zeer zeker gaan voor derogatie.
  ----Milieu technisch veel beter dat er mest met organische stof op het land gebracht wordt dan kunstmest.
  ---Een goede bemesting geeft ook goede en gezonde voeding.

  Echter moet dit genoeg zijn om Brussel ervan te overtuigen dat we daarom derogatie en nog beter alle land in de evenwichtsbemesting moeten hebben, wij hebben hier immers het beste klimaat en grond.

  Met fosfaatrechten te accepteren als drukmiddel voor derogatie zijn we echter zeer dom bezig en verspelen daarmee onze concurrentie positie.

  Buurlanden hebben geen derogatie, maar mogen wel digistaat aanvullen.
  Waarom zo omslachtig?
  Ze hebben bij de overheid toch nog wel een greintje verstand.

 • mr

  alco ik ben het met jouw eens alleen hebben we een probleem met dat achtelijke productie plafond uit 2002. Daar zal de rest van de EU ons aan houden omdat volgens hun wij te veel hebben gemolken en verantwoordelijk zijn voor de huidige lage melkprijzen. Dus moeten wij eerst onder dat plafond.
  De volgende derogatie onderhandeling zal veel beter gevoerd moeten worden met keiharde cijfers, mensen met verstand van zaken en goede onderhandelaars. Dus niet Verdam en zijn ambtenaren!!!

 • alco1

  mr. Dat plafond is er ook zomaar zonder discussie gekomen.
  Ik heb het weleens nagezien of er destijds ook over geschreven is.
  Ik kan niets vinden.
  En het blijkt zo belangrijk te zijn.

 • mtseshuis

  FrieslandCampina heeft meer melk dan ze verwerken kan omdat Borculo nog steeds voor geen meter draait en dus amper melk verwerkt tot poeder.... Anderen zoals A-Ware hebben flink tekort en zo is iedereen blij... (behalve wij..)

 • Schraar

  Ik vrees dat ze er in het 'topoverleg' niet uit gaan komen en dan zijn er volgens mij maar twee mogelijkheden om het aantal koeien daadwerkelijk fors te laten zakken; of de fosfaatrechten toch direct invoeren maar dan niet verhandelbaar (krijgt het geen waarde, dus is het geen staatssteun) of de zuivelindustrie moet inderdaad zoals in dit artikel gesteld een fabrieksquotum in stellen aan de hand van de productie afgelopen jaar en daarop een korting instellen die voldoende is om onder het plafond te komen.
  Stoppersregeling en/of slachtpremie kunnen dit aanvullen, maar zullen nooit voldoende zijn onder het plafond te komen.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.