Tot nu toe werkte niets om de melkveehouderij een kans te geven op behoud van derogatie. De zuivelindustrie toont zich op de valreep bereid tot eensgezindheid. Zij moet nu komen met een oplossing.
De zuivelindustrie is de hoop van de melkveehouderij en van zichzelf, in dagen van zorg over de derogatie. Topmensen van alle grote verwerkers zijn serieus en, naar het zich laat aanzien, nu ook eensgezind bezig om te komen tot vermindering van het aantal koeien, en daarmee ook van de melkproductie.
Lange tijd is dat anders geweest, en rolde de hete aardappel van LTO Nederland en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond naar de Zuivelindustrie, naar het parlement en het ministerie van Economische Zaken. Nu moet worden doorgepakt, vertelt een zuivelbestuurder. "De zuivel neemt daarbij het voortouw", zegt een collega van hem. De melkveehoudersorganisaties zullen zich voegen.
Belangen van diverse zuivelbedrijven
De zuivel het voortouw laten nemen is nog iets anders dan die bedrijfstak eensgezind te laten opereren, zo werd de afgelopen weken duidelijk. De belangen van de diverse zuivelbedrijven lopen lang niet altijd parallel. Zo heeft FrieslandCampina veel te veel melk, ondanks het feit dat die het grootste aantal nieuwe fabrieken heeft laten bouwen. De boeren van deze coöperatie hebben de productie ook het sterkst vergroot. Veel andere zuivelbedrijven kunnen er juist nog prima wat melk bij gebruiken, om zo de capaciteit optimaal te benutten. Dat zorgde nogal eens voor botsingen in het overleg tussen de zuivelbedrijven.
FrieslandCampina heeft zoveel melk dat het nog steeds grote volumes rauwe melk bij andere fabrieken moet laten verwerken.
Foto: Mark Pasveer
FrieslandCampina heeft zoveel melk dat het nog steeds grote volumes rauwe melk bij andere fabrieken moet laten verwerken. Ook vonden andere bedrijven dat FrieslandCampina vaak te veel vasthield aan eigen ideeën over een uitweg uit de fosfaat- en nitraatproblemen (zie de discussie over de Kringloopwijzer), en zag FrieslandCampina weer te weinig steun voor zijn plannen.
Reguleren van aanvoer
Het ging in de afgelopen tijd bovendien niet alleen om verschillen van inzicht tussen zuivelbedrijven onderling. Zuivelonderneming FrieslandCampina ziet al langer in dat er minder melk moet komen en vindt dat de aanvoer meer moet worden gereguleerd. Coöperatie FrieslandCampina was daar ondertussen nog lang niet aan toe. De leden gingen massaal voor het leveringsrecht en voor maximale omzet uit melkleverantie. Het bestuur kon dat niet veranderen. Tot deze laatste weken. Er dreigt een veel groter kwaad dan niet mogen leveren, wordt beseft: verlies van derogatie. Dat lijkt nu iedereen te willen voorkomen.
Alles over fosfaatrechten:
|
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.