Rundveehouderij

Achtergrond

Zeer rustige handel in slachtkoeien

De handel in slachtkoeien blijft erg rustig.

Op de veemarkt in Bunnik was er op maandagochtend 21 november weinig handel, hoewel er maar 90 koeien werden aangeboden. Dit komt doordat er rechtstreeks bij de slachterijen veel koeien blijven komen.

23% meer slachtingen

In week 45 liep het aantal slachtingen weer op tot 13.782 stuks. Dit terwijl het aantal slachtingen in deze periode van het jaar gewoonlijk tussen 11.000 en 12.000 stuks ligt. Het aantal geslachte runderen ligt tot en met week 45 op 505.590. Dit zijn er bijna 94.000 meer dan vorig jaar. Dat komt neer op een stijging van bijna 23%.

Het gemiddeld geslachte gewicht ligt dit jaar, tot en met week 45, op 319,5 kilo. Dit is 8 kilo minder dan vorig jaar. De totale rundvleesproductie komt daarmee 21,5% hoger uit dan een jaar geleden, met totaal 161.397 ton rundvlees.

Invloed van fosfaatrechten

Ondertussen is vorige week een en ander bekend geworden, rondom de regelingen over de veestapel. Die moet inkrimpen. Dit kan op korte termijn tot een afwachtende houding van veehouders leiden. Immers: als zij extra koeien weg willen doen, dan kan het wachten op een slachtpremie lonen. Het is aan het begin van de week lastig te voorspellen welke invloed dit zal hebben op de aanvoer. Toch zal de prijs niet snel stijgen bij een kleiner aanbod. Er is voldoende voorraad van rundvlees en de vleeshandel verloopt niet vanzelf.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien Bunnik vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Koeien
Aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.