Rundveehouderij

Achtergrond

Vetten lopen prima op zuivelmarkt

De handel in vette producten als room en boter verloopt nog steeds goed op de zuivelmarkt, bij historisch hoge prijzen.

De prijzen van beide producten blijven dan ook op het hoge niveau en lijken ook voor het eerste kwartaal van het nieuwe jaar aardig stand te kunnen houden. Room noteert nu rond €6 per kilo en boter rond €4,50.

Anders is het op de kaasmarkt, daar staan de prijzen onder druk, terwijl er niet eens een heel groot aanbod is. Kopers hebben een zeer afwachtende houding voor het nieuwe jaar aangenomen en er wordt dan ook nog maar weinig kaas verkocht voor het nieuwe kwartaal. De prijzen van kaas liggen onder druk en zijn gedaald met zo’n 20 cent naar €3,20 per kilo.

Ook op de markt voor mageremelkpoeder en mageremelkconcentraat staan de prijzen onder druk. Mageremelkconcentraat wordt verkocht voor prijzen rond €1,95 per kilo. Bij mageremelkpoeder zijn kopers zeer afwachtend, nu de Europese Commissie bekend heeft gemaakt zo’n 22.000 ton mageremelkpoeder uit de interventie te willen verkopen. Omdat de markt voor dit product nog erg broos is, heeft de bekendmaking van de tender uit de interventie gevolgen voor het sentiment in de handel. Daar zal eerst weer een nieuw evenwicht moeten ontstaan, voordat de handel in dit poeder aantrekt.

Europees product interessanter op wereldmarkt

Het lichtpuntje in de markt is de dollarkoers. Nu de dollar is gestegen ten opzichte van de euro, is Europees product interessanter op de wereldmarkt. De export van zuivel kan daar dan ook van profiteren.

Prognose: hoge prijzen voor vet.

Elke week de laatste stand van zaken in de zuivelmarkt in je inbox? Schrijf je in voor de zuivelmarkt nieuwsbrief
Meer informatie over de prijzen van zuivel vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Zuivelveiling Fonterra
Officiële Nederlandse zuivelnotering
Spotmarkt melk
Foliekaas
Room
Mageremelkconcentraat
Voorschotprijs FrieslandCampina
Voorschotprijs Cono
Voorschotprijs DOC Kaas
Voorschotprijs Bel Leerdammer
Voorschotprijs Nemelco
Voorschotprijs DeltaMilk
Voorschotprijs Hochwald
Voorschotprijs FrieslandCampina Bio

Of registreer je om te kunnen reageren.