Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Veehouder na brand: verdiep je in verzekeringspolis

Op 19 februari gaat een kalverstal van mts. S. en B. Ausma in Sebaldeburen (Groningen) in vlammen op. Ook de voerkeuken is verwoest. Ondanks een moeizame schadeafwikkeling is de nieuwe stal alweer in gebruik.

De broers Sjoerd en Bert Ausma hebben in Groningen een veelzijdig bedrijf met meerdere takken. In Sebaldeburen verzorgt Sjoerd 1.027 witvleeskalveren en 360 oude rosékalveren. Bert heeft in Nuis een melkveetak met 90 koeien. De broers bewerken in totaal 126 hectare. Onroerend goed is de derde tak. De Ausma's verhuren 12 zomerwoningen, 4 particuliere woningen en een stal, voor de opslag van caravans. Op 19 februari brandde een van de kalverstallen af, als gevolg van kortsluiting. Sjoerd Ausma vertelt erover.

Wat gebeurde er precies?

"'s Nachts om 3.30 uur rammelde de melkrijder aan de deur. 'Brand, brand', riep hij. Toen ik naar buiten keek, zag ik meteen dat de stal niet meer te redden was. De brandweer was snel aanwezig. De melkrijder had al 112 gebeld. Er waren ruim 250 dieren in de stal. Het gros is gestikt. We konden nog een paar dieren redden. Maar deze kalveren hadden rookvergiftiging opgelopen. Ze zijn later geëuthanaseerd."

Sjoerd Ausma poseert in de nieuwe kalverstal, die snel na de brand werd opgebouwd.</p>
<p><em>Foto: Hans Banus</em>
Sjoerd Ausma poseert in de nieuwe kalverstal, die snel na de brand werd opgebouwd.

Foto: Hans Banus

Welke gevolgen had de brand voor uw bedrijfsvoering?

"De impact was groot. Ook de voerkeuken was verwoest. Ik ben vrije kalverhouder, zonder contract. Ik koop grondstoffen in en maak hier mijn eigen kalvermelk. Door de brand kon ik de dieren niet meer op maat voeren. Als gevolg daarvan heb ik 151 witvleeskalveren van 19 weken oud verkocht aan een collega-kalverhouder. Nog eens 500 witvleeskalveren heb ik abrupt van de melk gehaald en afgemest als oudrosékalveren. Deze kalveren zijn natuurlijk veel te duur gevoerd. Doordat ze zomaar van de melk gingen, steeg de uitval. Er is dus duidelijk sprake van inkomstenderving. De precieze bedrijfsschade wordt na dit jaar opgemaakt."

U bent niet te spreken over de afwikkeling van de brandschade. Wat ging er mis?

"Het duurde twee maanden voordat de schade door brand werd erkend en de claim in orde kwam. Ik had intussen veel vragen over de polis en de precieze dekking. Ik moest vaak lang wachten op antwoorden. Ik kreeg maar geen duidelijkheid en werd behandeld als een nummer. De fundering en de vloer bleken uiteindelijk niet meeverzekerd tegen brand en storm. Daar kon ik niet bij. De fundering en stalvloer waren immers totaal ongeschikt bij de herbouw. Maar door de verzekeraar zijn ze op restwaarde gezet. Dat heeft me zeker €50.000 gekost."

U wilt uw collega-veehouders waarschuwen voor onwetendheid op het gebied van verzekeringen.

"Ja, net als veel andere boeren was ik een leek op het gebied van verzekeringen. Verdiep je als boer in je polis. Zorg dat je op de hoogte bent van de precieze dekking. Je betaalt die premie niet voor niks. Daarbij vind ik dat verzekeraars over het algemeen veel transparanter en flexibeler moeten zijn over hun polissen en klantgerichter moeten opereren."

De afwikkeling van de schade verliep moeizaam. Hoe hebt u de nieuwe stal zo snel van de grond gekregen?

"We hebben meerdere takken. Dat is de kracht van ons bedrijf. Gelukkig hadden we de financiële ruimte om de stalbouw zelf in gang te zetten. We zijn in juni begonnen met de stalbouw. Begin oktober hebben we de stal in gebruik genomen. Tijdens de bouwvak zijn ze hier gewoon doorgegaan."

Laatste reacties

 • melkveehouder .

  Deze man heeft gewoon gelijk. Er ligt een taak voor de vakbladen om dit te onderzoeken en de lezers te adviseren. De vakbladen schieten op dit punt tekort.

 • Farmer4life2

  Over het algemeen is een schade onder jaar premie prima. Komt het hoger? Dan is het een gunst om uutgekeerd te worden. Zoveel escapes voor de verzekeraars. Je hoort het overal.

  Doordat B2B vaak maatwerk is, is het moeilijk te doorgronden. Echter helpen goede tips, advies en uitleg wel enorm.

  Welke verzekeraar was u meneer Ausma?

 • Nick1983

  Ik gok Univé... Maar die naam mocht er natuurlijk niet bij, want dan zijn ze hem kwijt als adverteerder...

 • info479

  Wij zijn afgebrand 2013. Helaas verzekerd bij UNIVÉ.
  Heeft ons 145.000.- te weinig betaald !!

 • helvo2

  Interpolis is echt niet beter hoor. Hier hebben we hagelschade en de uitbetaling is een drama. Volgens mij is dat allemaal achmea

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.