Rundveehouderij

Achtergrond

Stabiele zuivelmarkt met hier en daar een uitschieter

De zuivelmarkt verkeert in grote lijnen nog steeds in een rustige modus. De noteringen van veel producten blijven behoorlijk stabiel, met een neiging om iets weg te zakken.

Er zijn echter uitzonderingen. Zo is de roommarkt deze week weer behoorlijk opgeveerd, na de dip van vorige week. Room noteert zo'n €5,75 per kilo, ongeveer 25 cent meer dan vorige week. De notering voor mageremelkconcentraat lijkt ook iets aan te trekken.

Groot melktekort in Duitsland

Spotmelk noteert in Nederland een heel klein beetje hoger, maar blijft onder de 40 cent. In Duitsland daarentegen is onder de 40 cent helemaal niets te krijgen. Daar is alle vloeibare product meer gevraagd dan in Nederland, omdat er in Duitsland een groot melktekort is.

Bij biologische melk is dat nog erger, maar probleem voor Nederlandse aanbieders is dat een deel van de biologische vraag in Duitsland alleen kan worden ingevuld met melk die is voorzien van een Duits biocertificaat.

Goede markt vollemelkpoeder

De markt voor vollemelkpoeder is goed. Deze markt lift mee op het succes van de GDT-veiling van Fonterra, waar vollemelkpoeder een grote plus noteerde. De markt voor mageremelkpoeder blijft zwakjes. Er zit dan ook nog veel van in allerlei opslagen. De kaasnotering lijkt een klein stapje terug te doen.

Misschien is het allemaal tijdelijk. Als het koeien- en melkverminderingsplan dat nu in de maak is succes heeft, dan is er een goede kans dat de melkprijzen na de jaarwisseling weer stevig gaan aantrekken. Nu is het nog een beetje aftasten.

Prognose: stabiele noteringen.

Elke week de laatste stand van zaken in de zuivelmarkt in je inbox? Schrijf je in voor de zuivelmarkt nieuwsbrief
Meer informatie over de prijzen van zuivel vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Zuivelveiling Fonterra
Officiële Nederlandse zuivelnotering
Spotmarkt melk
Foliekaas
Room
Mageremelkconcentraat
Voorschotprijs FrieslandCampina
Voorschotprijs Cono
Voorschotprijs DOC Kaas
Voorschotprijs Bel Leerdammer
Voorschotprijs Nemelco
Voorschotprijs DeltaMilk
Voorschotprijs Hochwald
Voorschotprijs FrieslandCampina Bio

Of registreer je om te kunnen reageren.