Rundveehouderij

Achtergrond laatste update:7 nov 2016

Sensoren, hygiëne en opfok op Eurotier

Voor de melkveehouderij is tijdens de Duitse veehouderijbeurs Eurotier veel te zien van sensortechniek, hygiëne en kalveropfok. Melkmachinefabrikanten hun verbeteringen.

Een opvallende nieuwe sensortechniek is afkomstig van het Nederlandse bedrijf Bekosense; deze hebben een sensor in bolvorm voor in de drinkbakken van koeien. Met deze H2O Alert krijgt de veehouder een signaal als het waterniveau te laat is, of de temperatuur of kwaliteit van het water onvoldoende. Een set van vijf sensoren en router kost eenmalig €500 en €15 per maand.
Bekosense, Hal 13, stand D30.

De automatische meting van waterkwaliteit in drinkbakken van Bekosense won een medaille als innovatieve techniek.
De automatische meting van waterkwaliteit in drinkbakken van Bekosense won een medaille als innovatieve techniek.

Meerdere fabrikanten tonen vernieuwde transponders. Nedap lanceert een alles-in-één-transponder, inclusief positiebepaling. Het bedrijf doet nog onderzoek, onder andere op Dairy Campus, naar het benutten van de extra data vanuit de positiebepaling.

Het Oostenrijkse Smartbow heeft een oortransponder voor een brede monitoring en locatiebepaling met LED. Door het lage gewicht kan de transponder al bij kalfjes worden aangebracht zodat ze een leven lang gevolgd kunnen worden.
Nedap, hal 13 stand B46. Smartbou, hal 11 stand B54.

De Quick-E melkstand van Fullwood maakt op Eurotier zijn beursdebuut. Het is een 90 graden zij-aan-zijstal. De positioneringsbeugel blokkeert het betreden van de volgende plaats tot de voorliggende plaats bezet is. De plaatsbreedte is eenvoudig instelbaar, net als de diepte van de stand. Het hele frame wordt met hydraulische cilinders geheven bij wisselen van de groepen. Daardoor kunnen groepen snel wisselen. Fullwood toont ook nieuwe tepelvoeringen, de QA23. Deze zijn niet rond, maar conisch vierhoekig. Daardoor klemt de tepelvoering beter aan de spenen die door fokkerij steeds smaller en korter zijn geworden en door de strakkere ophangband steeds dichter op elkaar komen te staan.
Lemmer Fullwood, hal 13 stand E73.

De Quick-E melkstand van Fullwood is een 90 graden zij-aan-zij stal die op Eurotier voor het eerst te zien is.
De Quick-E melkstand van Fullwood is een 90 graden zij-aan-zij stal die op Eurotier voor het eerst te zien is.

Dairymaster lanceert een nieuwe app voor de telefoon, de zogenoemde MooMonitor+. Deze kan meer data verwerken, terwijl de weergave een stuk eenvoudiger is. Via NFC (near field communication) kan een melkveehouder een koe selecteren en informatie opvragen. Het bedrijf heeft ook een nieuwe melkmeter die tijdens het melken aangeeft hoe groot het aandeel is van deze koe in het totale celgetal.
Dairymaster, hal 13, stand C26.

DeLaval richt zich op hygiëne en wel tijdens het melken. Met DeLaval DCA heeft het bedrijf een tool om het effect van reinigen van de melkleiding te monitoren. Verder laat het bedrijf een aantal aanpassingen zien van bestaande apparatuur, waaronder een controlesysteem voor koelen en reinigen van melktanks, een nieuwe ventilator en LED-verlichting.
Delaval, hal 13, stand E33.

DeLaval laat meerdere verbeteringen zien, zoals een waaronder een controlesysteem voor koelen en reinigen van melktanks.
DeLaval laat meerdere verbeteringen zien, zoals een waaronder een controlesysteem voor koelen en reinigen van melktanks.

Stalinrichter Schrijver werkt internationaal voortaan onder de naam TopCalf. Het bedrijf heeft de Climabox ontwikkeld voor meer aandacht voor het jonge kalf. Daarbij zijn individuele boxen uit te breiden naar een groepshok en het systeem is voorzien van een traploos verstelbaar dak. In de vloer zit een weegsysteem, waarbij een sensor tijdens het wegen de kalveren herkent. Met de Smartbox is de groei te monitoren.
Schrijver, hal 12 stand C18.

Ook Holm & Laue richten zich op het jonge kalf met hun TwinHutch. Dit grote kalverhok is gericht op het opfokken van twee of drie kalveren tegelijk. Kalveren kunnen tot 12 weken in deze huisvesting blijven.
Holm & Laue, hal 13 stand D08.

Urban toont verschillende verbeteringen van bestaande producten. Het meest opvallend is een stemgestuurde melkautomaat, de ‘Alma Pro Talk’. Via een headset kan de melkveehouder gegevens invoeren en opvragen zonder het touchscreen aan te raken. Het systeem komt volgend jaar op de markt. Eenvoudig maar effectief is volgens het bedrijf een nieuwe melkemmer. Deze is doorzichtig waardoor op afstand de hoeveelheid melk en reinigingsresultaat is te zien. Het materiaal is volgens de fabrikant minder toegankelijk voor bacteriën. Verder heeft het bedrijf de bevestiging van de speen in emmers en drinkautomaten vereenvoudigd.
Urban, hal 13, stand B08.

Het Nederlandse bedrijf Digi-Star heeft naast een verbeterd controlesysteem voor de weging van voermengwagens (Cab Control) een systeem ontwikkeld voor loonwerkers die op melkveebedrijven voeren. Via TMR Tracker kunnen klanten in hun eigen digitale omgeving het rantsoen aanpassen zodat de loonwerker telkens met de meest recente rantsoenaanpassingen werkt. De gegevens worden telkens in real-time aangepast.
Digi-star, hal 27, stand E37.

Huber Technik laat tijdens Eurotier de zogenoemde Kombi-box zien; een combinatie van een diepstrooiselbox en koematras. Het voorste gedeelte is van rubber, daarachter is een verlaging met ruimte voor een organisch materiaal. Het effect is volgens het bedrijf meer ligcomfort en dierwelzijn en minder vervuiling.
Huber Technik, hal 12 stand D48.

De Kombi-box van Huber Technik is een diepstrooiselbox en koematras en combineert voordelen van beide systemen.
De Kombi-box van Huber Technik is een diepstrooiselbox en koematras en combineert voordelen van beide systemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.