Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Mestverwerking staat centraal op nieuwe locatie

Het melkveebedrijf van maatschap Breukink in het Gelderse Brummen wordt verplaatst voor de uitvoering van het plan Ruimte voor de Rivier. Boerderij.nl gaat de bouw de komende maanden volgen.

Maatschap Breukink moest wijken voor Ruimte voor de Rivier (IJssel) en wordt hemelsbreed 600 meter verplaatst. Recent is op de nieuwe locatie de bouw begonnen van een ligboxenstal met 238 boxen, een grote loods, drie 80 meter lange sleufsilo's en een woonhuis. "We hebben er sterk op ingezet om mest optimaal te verwerken", zegt Jan Willem Breukink.

Jan Willem Breukink (36) is melkveehouder in Brummen (Gld.). In maatschap met vader Arie (62) runt Jan Willem een veebedrijf met 190 melk- en kalfkoeien en 97 hectare land.
Jan Willem Breukink (36) is melkveehouder in Brummen (Gld.). In maatschap met vader Arie (62) runt Jan Willem een veebedrijf met 190 melk- en kalfkoeien en 97 hectare land.

Hoeveel gaat deze stal kosten?

"Deze 0+6+0-stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en kost ongeveer €6.000 per koeplaats. De volledige stalinrichting is van GEA. We kozen onder meer voor een 2x15 90-gradenmelkstal met subway en twee terugloopgangen, een dichte emissiearme W5-vloer van HCI, mestschuiven, diepstrooiselboxen en een 5 meter brede lichtstraat. Daarnaast wordt de stal alvast ingericht op een automatisch voersysteem. Daar willen we op termijn mee gaan werken. Dan krijgen de koeien meermaals per dag voer en is er een betere benutting van het ruwvoer. Ook is de werkpiek tijdens het melken kleiner waardoor er meer rust is."

Arbeidsgemak staat centraal?

"Ja, dat is zeker een belangrijke factor. Maar dat geldt ook voor koecomfort. Onze dieren liggen straks in boxen gevuld met een mengsel van stro en paardenmest. In dat laatste product geloof ik meer dan in diepstrooisel van dikke fractie van koeien. Paardenmest is naar mijn idee droger en dat is gunstiger tegen de colibacterie."

En mest is ook een belangrijk thema?

"Ja, we kozen voor een W5-vloer; een dichte vloer met een giergoot in het midden. Alle mest wordt met touwschuiven weggeschoven naar de mestafstort en vervolgens verwerkt door een mestscheider. De dikke fractie wordt dan opgeslagen in een overdekte loods met 2.000 kuub capaciteit en de dunne fractie gaat terug de mestkelders in. Dit zijn negen compartimenten met een totale capaciteit van 6.000 kuub. Ook is er nog de mogelijkheid om darmvocht en urine apart op te slaan. Alle vloeistoffen - ook regenwater - worden vervolgens in de kelders met behulp van luchtbellen aeroob (met zuurstof) gehouden. Dat gebeurt via het Aeromix-systeem van Bos Eco Systems. Daarnaast wordt dumpmelk en voorspoelwater straks naar de afstort gepompt, waarna het via de scheider in sterk verdunde vorm in de dunne fractie terugkomt."

Waarom een 2x15-melkstal?

"Ik ga straks de melkbeurten afwisselen met twee zzp'ers. Een 2x15 vonden we qua capaciteit beter dan een 2x12. Het melkt vlotter. We verwachten straks zo'n 220 koeien in krap twee uur te melken. Overigens kozen we voor een melkstal met Amerikaanse opstelling: een V-vorm. Zo is de positionering van de koeien gunstiger en staan ze net met de kop in de richting van de terugloopgang."

En u slaat ondergronds ook regenwater op?

"Ja, dat klopt. Dat gebeurt onder de - oplopende - wachtruimte van de melkstal. Daar zit een regenwateropslag van 150 kuub. Dat water gaan we gebruiken voor het uitwendig schoonmaken van alle installaties in de stal. Het voordeel van regenwater is dat je nooit last van kalkaanslag hebt. Vandaar die keuze."

Laatste reacties

 • John*

  de dunne fractie beluchten, wat doet dat met de stikstof?

 • landboer

  Goeie vraag! Een dichte vloer tegen ammoniakemissie en vervolgens lucht er in blazen?

 • frl

  betere bacterien, daarom moet je mest ook niet in de grond stoppen.

 • A1967

  Leuke details, maar kosten per ligbox ongeveer 6000 euro................

Of registreer je om te kunnen reageren.