Rundveehouderij

Achtergrond

Kalveren goedkoper verkocht

De handel in nuchtere kalveren verloopt nog steeds moeizaam. Het aanbod van de kalveren is door de uitbreiding van de veestapel groter dan gewoonlijk.

De plaatsingsruimte bij kalverhouders is niet heel groot. Er is namelijk een niet al te groot aanbod van slachtrijpe kalveren, waardoor er ook minder stallen vrij komen om nieuwe kalveren op te zetten. Bovendien zijn de kalveren die nu opgezet worden in de periode waarin de prijs van de blankvleeskalveren vaak onder druk staat, slachtrijp.

Prijs 'slechts' €5 gedaald

Op de veemarkt in Purmerend was het dinsdagochtend 29 november ook goed te merken dat inkopers minder voor de kalveren willen geven. Toch wilden verkopers niet heel gemakkelijk mee in een prijsverlaging, omdat de kalveren al niet te hoog geprijsd zijn. Hierdoor daalden de kalveren zo’n €5 in prijs in plaats van de €10 die de inkopers voor ogen hadden. Omdat de notering van de veemarkt Purmerend op een lager niveau staat dan die van de andere noteringscommissies heeft de markt besloten om de notering stabiel te houden.

Voor de komende weken wordt aanhoudende prijsdruk verwacht, mede omdat de kalveren die nu opgezet worden steeds verder richting de zomer slachtrijp zullen zijn.

Prognose: prijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.