Rundveehouderij

Achtergrond

Iets meer vraag naar rundveevoeders

De vraag naar bijproducten en ruwvoeders vanuit de melkveehouderij lijkt iets toe te nemen. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door het stijgen van de melkprijs.

Melkveehouders zien dat er snel weer wat meer geld binnenkomt en zijn daardoor bereid iets meer in te kopen. Hoewel de vraag iets toeneemt, is deze nog niet op volle sterkte; er liggen in veel gevallen nog rekeningen die eerst betaald moeten worden.

Hogere transportkosten mais

De handel in verse mais is nu wel voorbij. Terugkijkend op het seizoen kan worden geconcludeerd dat de oogst gunstig is verlopen dankzij het goede weer. De prijzen lagen rond hetzelfde niveau als een jaar geleden, alleen waren de afstanden die de mais moest afleggen wat langer. Voor het transport werd zo’n 10 cent per % droge stof extra gerekend. Op het moment is er wel vraag naar mais en die wordt dan ingevuld met kuilmais van vorig jaar. De nieuwe mais moet eerst 6 tot 8 weken in de kuil blijven liggen voordat deze voldoende geconserveerd is om elders opnieuw in te kuilen.

De handel in bierbostel loopt goed bij een prijs tussen €2 en €2,20 per procent droge stof, wat 20 cent per % droge stof minder is dan een jaar geleden. Opvallend is dat aardappelpersvezels meer gevraagd zijn dan vorig jaar, het product is een goede aanvulling op het ruwvoer van dit jaar. De vezels kosten €29,50 per ton, dit is €3,50 minder dan vorig jaar.

Verwacht wordt dat de prijzen nog wel even stabiel blijven. Zodra prijzen stijgen, haken nog veel kopers af omdat nog steeds erg scherp op de kosten wordt gelet.

Prognose: stabiele prijs.

Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Of registreer je om te kunnen reageren.