Rundveehouderij

Achtergrond 23 reacties

Hoogleraar: fosfaatreductieplan geen gelopen koers

De Groningse hoogleraar Hans Vedder heeft twijfels bij het fosfaatreductieplan. Het mededingingsrecht zou voor meer haken en ogen kunnen zorgen dan is voorzien. "Ik word hier een beetje nerveus van."

Hoe nobel de doelstellingen ook mogen zijn van het fosfaatreductieplan, daarmee zijn bezwaren op gebied van het mededingingsrecht niet automatisch weggenomen. Dat zegt de Groningse hoogleraar economisch recht Hans Vedder. Hij zegt niet op voorhand dat de afspraken van de zuivelindustrie over de productievermindering leiden tot een verboden kartel, maar het is evenmin een gelopen koers.

'Op gespannen voet met mededingingsrecht'

Zowel de Europese Commissie als de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zullen het plan moeten toetsen, zegt hij. “We zien een invulling, die politiek gekleurd is. Wat de industrie nu op tafel legt, staat in elk geval op gespannen voet met het mededingingsrecht. Daar word ik toch een beetje nerveus van. Bovendien is het plan naar ik heb begrepen in zekere beslotenheid tot stand gekomen. Het plan moet in het openbaar worden getoetst. Als ik van degenen die het vastgesteld hebben hoor dat dit het beste is voor de sector en dat het probleem hiermee wordt opgelost, ben ik niet zomaar overtuigd. Ik heb te vaak mensen op hun blauwe ogen geloofd, en dat is me niet erg goed bevallen. Kijk naar de bankensector.”

Hans Vedder. Deze Groningse hoogleraar heeft twijfels bij het fosfaatreductieplan.
Foto: RUG

Vedder maakt de vergelijking met de energiebedrijven die de productiecapaciteit wilden verminderen en daarbij de ACM tegenover zich vonden, omdat de consument zou moeten opdraaien voor een hoger elektriciteitstarief, zonder dat daar voldoende en eerlijk verdeelde baten tegenover stonden.

Kent de energiesector ook Europese regels die het in bepaalde situaties toestaan onderlinge afspraken te maken?

“Nee. Maar de vraag is of de Europese uitzonderingen voor de producenten- en brancheorganisaties in de landbouw de toets der kritiek kunnen doorstaan. Daarover moet het Europese Hof van Justitie nog oordelen. Niemand weet precies of de uitzondering voor de producentenorganisaties wel zo hard is. De ene school zegt dat het is toegestaan prijzenafspraken te maken, de andere school zegt dat je in de landbouwregels geen uitzondering mag maken op de algemene regel die mededingingsafspraken verbiedt.”

Kiest u dit standpunt, omdat u Netwerk Grondig ondersteunt?

“Mijn buurman is grondgebonden boer en aangesloten bij Netwerk Grondig. Hij heeft me gevraagd hiernaar te kijken. Ik geef mijn beredeneerde mening en die is als buurman van een boer niet anders dan als hoogleraar economisch recht. Ik heb gezegd dat hier zeker mededingingsaspecten aanzitten, die moeten worden getoetst."

Laatste reacties

 • jeannettedekker1

  Mestwetgeving en melkveewet. Verder niks geen poespas!!!!! Het enigste doel lijkt het warm weg saneren van stoppers,maar die hebben 30 jaar de tijd gehad bij een Europees quotum. Of een Europees quotum of niks. DUS NIKS!,!

 • John*

  waar de Belgen de derogatie borgen met een grondwatermonsterplicht willen ze dat in Nederland doen door de hoeveelheid vee te begrenzen. Die hoeveelheid vee + dat deze erg geconcentreerd zit maakt de EU argwanend. Kijk naar de belgen hoe daar de derogatie geborgd wordt en vraag ook deze vorm aan.

 • j.verstraten1

  Belgen borgen niks met grondwatermonsterplicht. Belgen meten de stikstofvoorraad in de bouwvoor in nitraatgevoelige gebieden. Je moet eerst derogatie krijgen, en dan kun je meten. Het is niet zo dat als je meet, je derogatie krijgt.

 • gjh

  weer iemand die zo nodig er een plasje over wil doen.

 • greta 1475

  De grote jongens(melkfabrieken) blijven over de kleintjes gaan kapot en de familie bedrijven(wat zijn dat mama?) dat is nederland en dat heet marktwerking zeggen ze dan nou ik zal jullie vertellen wij slapen er slecht van heel slecht!

 • Maxxum

  Mensen wat doen we moeilijk. Van Dam moet zelf eens naar Brussel gaan en uitleggen dat er geen probleem is. NL is de Zwarte Piet van Europa, we laten ovet ons heen lopen!!!! Kunnen we geen petitie starten om Van Dam dit af te laten dwingen!!!!
  Nitraat op perceels niveau meten.
  Fosfaat wat niet op de NL bodem komt niet bij plafond tellen.
  En in heel Europa dezelfde excretie normen aan houden.
  Dan zijn we er toch??

 • leo,s vriend

  Maxxum, en na een nat jaar met veel uitspoeling mag je volgend jaar 25% minder koeien houden, blijkt droog en zeer groeizaam, jaar er op weer 30% meer koeien, etc,etc.
  Boeren op Löss krijgen de nitraatwaarden vrijwel niet onder de 50 mg, die maar afschaffen? vertel jij het ze ?

  En of fosfaat wel of niet op de bodem komt is niet relevant, het gaat om HET fosfaat PRODUCTIE plafond.

 • landboer

  Juist leo maar uiteindelijk ging het om nitraat in het grondwater,

 • farmerbn

  De beste boeren van de wereld die de beste grond van de wereld hebben, kunnen nu laten zien aan de sukkels van Europa hoe ze deze hobbel oplossen. Door de arrogantie staat NL er nu alleen voor. Duitsland en Frankrijk kijken toe en zullen niet helpen. Van Dam heeft nl onlangs nog laten zien aan zijn collega-ministers uit EU hoe geweldig de Nederlanders zijn. NL kan het nu bewijzen. Veel succes ( en doe in de toekomst niet steeds alsof je wereldkampioen bent).

 • hitscha

  gewoon 2 koeien op een ha

 • frl

  Derogatie behouden, veehouders de keus laten 170N met kunstmest, of 250N zonder kunstmest, als biologische boeren met 170N kunnen kan gangbaar ook wel met 250N.

 • Maxxum

  Leo, de hoogste nitraat waarden komen voor in de dichtbevolkte gebieden waar de riool overstorten zitten. En ik hoor steeds meer berichten dat onder bouwland de waardes ook te hoog zijn. Dus niet bij de (derogatie) vee boeren. En hoe komt dat?? Weinig os in de grond die het hoge kunstmest gebruik niet binden met als uitspoeling tot gevolg. Heb je wel eens gehoord van middelen meteen aantal jaren??

 • A. Ruijter

  Maxxum, eindelijk eens iemand die hetzelfde denkt als ik. Wat een poppenkast, ik begrijp er helemaal niks meer van. Zoveel geleerde heren die praten over een probleem, die er in werkelijkheid helemaal niet is. Een foutje op papier ( export er niet af). Laten we ons gaan richten op het mestprobleem om te draaien naar iets wat weer geld opbrengt. Fosfaat gaat opraken, willen we dat ons nageslacht nog voedsel kan produceren, dan zullen we ons op dit probleem moeten gaan richten, en niet op schijnproblemen!

 • Maxxum

  Ruijter, hoe moeten we dat Van Dam nou eens in z'n op gestampt krijgen!!

 • A. Ruijter

  Maxxum, via Annie Schreier, die weet nog een leuk Europees potje van , ik dacht 250 miljard, voor dit soort initiatieven, afvalverwerking.

 • Hoe hebben de Denen dit eigenlijk geregeld? Die kunnen ook 2,3 DE / ha houden?

 • Maxxum

  Ruijter: Schreier is geen verkeerde, loopt ook al een poos mee in Brussel. Krijgt het ook niet voor elkaar.

 • agratax(1)

  Moet ik uit bovenstaand concluderen, dat een melk aanvoer regulering binnen een cooperatie niet een bedrijfsbesluit is maar strijdig is met mededingingsafspraken? Ik heb een cooperatie altijd gezien als een verlengstuk van het boerenbedrijf en daar moet je toch je eigen productie omvang kunnen bepalen? In Nederland heeft de wetgever bepaald "Vervuiling" is verboden en leidt tot staf. Nu blijkt de melkveehouder te vervuilen met fosfaat (meer productie dan afzet mogelijkheden). Betekent dit niet dat de boeren moeten ingrijpen aan de productie kant? Betekent dit niet automatisch "minder melk"? Ik zou zeggen Ja! Nu bepaalt de zuivel eenvoudig "We nemen minder melk af" , dit dwingt de boer om minder melk te maken (inkrimpen). Ik is dit resultaat anders, dan wanneer we deze beperking van fosfaat bereiken door de boer via wet en regelgeving inclusief zware boetes dwingen tot inperken? Laten een ieder blij zijn met de toegestoken hand van de zuivelindustrie en laat de politiek en bovenal de Controlerende Commissie eens minder spastisch doen over monopolie als het gaat over de primaire voedsel productie. Hier zijn mondiaal nog meer dan genoeg aanbieders om geen angst te hoeven hebben voor Monopolie.

 • Maxxum

  agratax: jij snapt het niet helemaal. Er is geen probleem. Dat wordt ons aangepraat en dat moet veranderen. En dat moeten wij, de sector, van Dam dwingen dat duidelijk te laten maken in |Brussel. Nu worden er halve maatregelen genomen waar je onenigheid krijg in de sector en dat moeten we juist niet willen!!!!!!

 • A. Ruijter

  Het is zo eenvoudig, of niet, maxxum. Maar iedereen zit zo vast in een aangepraat verhaal. OMDenken is een modern woord, maar hier wel van toepassing.

 • mtseshuis

  @ A. Ruiter en Maxxum, zo is het, maar men, politiek Den Haag (LTO?) wil het niet zo, klaar uit! Het kon zo eenvoudig zijn...

 • koestal

  Weer voer voor advocaten,ze kunnen de messen wel weer slijpen !

 • missis

  als iemand wat geregeld wil hebben in Brussel zal hij er eerst zelf achter moeten staan......................................................................................................

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.