De Groningse hoogleraar Hans Vedder heeft twijfels bij het fosfaatreductieplan. Het mededingingsrecht zou voor meer haken en ogen kunnen zorgen dan is voorzien. "Ik word hier een beetje nerveus van."
Hoe nobel de doelstellingen ook mogen zijn van het fosfaatreductieplan, daarmee zijn bezwaren op gebied van het mededingingsrecht niet automatisch weggenomen. Dat zegt de Groningse hoogleraar economisch recht Hans Vedder. Hij zegt niet op voorhand dat de afspraken van de zuivelindustrie over de productievermindering leiden tot een verboden kartel, maar het is evenmin een gelopen koers.
'Op gespannen voet met mededingingsrecht'
Zowel de Europese Commissie als de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zullen het plan moeten toetsen, zegt hij. “We zien een invulling, die politiek gekleurd is. Wat de industrie nu op tafel legt, staat in elk geval op gespannen voet met het mededingingsrecht. Daar word ik toch een beetje nerveus van. Bovendien is het plan naar ik heb begrepen in zekere beslotenheid tot stand gekomen. Het plan moet in het openbaar worden getoetst. Als ik van degenen die het vastgesteld hebben hoor dat dit het beste is voor de sector en dat het probleem hiermee wordt opgelost, ben ik niet zomaar overtuigd. Ik heb te vaak mensen op hun blauwe ogen geloofd, en dat is me niet erg goed bevallen. Kijk naar de bankensector.”
Hans Vedder. Deze Groningse hoogleraar heeft twijfels bij het fosfaatreductieplan.
Foto: RUG
Vedder maakt de vergelijking met de energiebedrijven die de productiecapaciteit wilden verminderen en daarbij de ACM tegenover zich vonden, omdat de consument zou moeten opdraaien voor een hoger elektriciteitstarief, zonder dat daar voldoende en eerlijk verdeelde baten tegenover stonden.
Kent de energiesector ook Europese regels die het in bepaalde situaties toestaan onderlinge afspraken te maken?
“Nee. Maar de vraag is of de Europese uitzonderingen voor de producenten- en brancheorganisaties in de landbouw de toets der kritiek kunnen doorstaan. Daarover moet het Europese Hof van Justitie nog oordelen. Niemand weet precies of de uitzondering voor de producentenorganisaties wel zo hard is. De ene school zegt dat het is toegestaan prijzenafspraken te maken, de andere school zegt dat je in de landbouwregels geen uitzondering mag maken op de algemene regel die mededingingsafspraken verbiedt.”
Kiest u dit standpunt, omdat u Netwerk Grondig ondersteunt?
“Mijn buurman is grondgebonden boer en aangesloten bij Netwerk Grondig. Hij heeft me gevraagd hiernaar te kijken. Ik geef mijn beredeneerde mening en die is als buurman van een boer niet anders dan als hoogleraar economisch recht. Ik heb gezegd dat hier zeker mededingingsaspecten aanzitten, die moeten worden getoetst."
Alles over fosfaatrechten:
|
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.