Rundveehouderij

Achtergrond

‘Gezonde koeien, dat werkt gemakkelijker’

Een goede uiergezondheid draagt bij aan het ouder worden van de koeien van melkveehouder Ids Postma.

In de stal van Ids Postma in Dearsum (Fr.) liggen de meeste koeien rustig in de met zand gevulde ligboxen. De stal is in 2008 gebouwd en sindsdien gaat het goed met de gezondheid van de koeien. Niet dat het daarvoor slecht was, maar hij merkt dat het gewoon gemakkelijker gaat.

Oud-schaatser Ids Postma is een van de sprekers op congres Gezonde Melkveehouderij op 10 november in de IJsselhallen in Zwolle. <a href="Oud-schaatser%20Ids%20Postma%20is%20een%20van%20de%20sprekers%20op%20congres%20Gezonde%20Melkveehouderij%20op%2010%20november%20in%20de%20IJsselhallen%20in%20Zwolle.%20Meld%20u%20aan%20op%20www.gezonde-melkveehouderij.nl.">Meld u aan op www.gezonde-melkveehouderij.nl</a>.</p>
<p><em>Foto: Jan Willem Schouten</em>
Oud-schaatser Ids Postma is een van de sprekers op congres Gezonde Melkveehouderij op 10 november in de IJsselhallen in Zwolle. Meld u aan op www.gezonde-melkveehouderij.nl.

Foto: Jan Willem Schouten

Werkt de nieuwe stal zo veel beter?

“Wij hebben ook wel koeien met uierontsteking of andere ongemakken. Dat heeft iedereen. Maar de nieuwe stal met zandbedden, onbeperkt voeren, en enorm veel licht, lucht en ruimte, draagt er wel in bij dat de gezondheid van de koeien op een niveau is waar ik tevreden mee ben.”

Hoe bewaak je de uiergezondheid?

“Uiergezondheid is een belangrijk item. Niets is vervelender dan achter koeien aan moeten rennen om te behandelen of melk uit te houden. Het gemiddelde celgetal ligt altijd zo rond 130.000 cellen per milliliter, maar dat is vroeger in de oude stal wel veel hoger geweest. Nu worden de koeien worden drooggezet volgens de richtlijn. Dus alleen de koeien en vaarzen met verhoogd celgetal krijgen antibiotica. De rest gaat droog zonder bescherming.”

Geen teatsealer in de droogstand?

“We hebben in het verleden wel een teatsealer gebruikt, maar daar zijn we weer van afgestapt. We vonden te veel resten van het product in melkemmers en leidingen. Dat gaf op den duur zo veel ergernis dat we er maar mee gestopt zijn. Zoals het nu draait, is het goed.”

Waarom de keuze voor zand?

“Ik vind zand enorm fijn werken. Zand is anorganisch, dus geen voedingsbodem voor bacteriën. Eventueel uitgelegen melk zakt er direct in weg. De dichte vloer wordt drie keer per dag geschoven. De koeien hebben dan soms wel smerige poten, maar op het moment dat ze de ligbox instappen om te gaan liggen, plakt er direct een laagje zand aan de klauwen. Dit laagje maakt dat de uier bijna nooit rechtstreeks bevuild wordt met mest. Dat scheelt enorm in de besmettingsdruk.”

De koeien worden in groepen gehouden?

“De koeien worden in leeftijds- en productiegroepen gehouden en gemolken. Er is een vaarzengroep, die een kleine kwart van de melkveekoppel beslaat. De vaarzen blijven de hele eerste lactatie bij elkaar. Dan is er nog een groep nieuwmelkte koeien. Deze twee groepen staan in de rechterzijde van de 3+3-rijige stal. Links staat de rest van de melkveekoppel, zo rond vanaf 150 dagen lactatie. In de oude stal staan de droge koeien en het oudere jongvee.

Behalve dat de koeien naar productie gevoerd kunnen worden, betekent de groepsindeling ook dat veel van de activiteit aan de rechterkant van de stal is. Daar zijn de tochtige koeien en als er zich problemen met uierontsteking zich voordoen is dat ook meestal bij de nieuwmelkte dieren. Aan de linkerkant van de stal gebeurt eigenlijk nooit wat.”

Of registreer je om te kunnen reageren.