Melken, voeren en huisvesting is ‘core-business’ voor melkveehouders. Het gros van de stands op Eurotier is dan ook bezet met leveranciers van producten in deze sectoren.
In 1998 werd de eerste melkrobot op Eurotier getoond met live melken. Dat laatste is er nu, 18 jaar later, niet meer bij, maar de melkrobot is op veel stands een vast onderdeel geworden. Er is een keur aan verschillende merken, die ook allemaal wel bekend zijn bij het publiek.
GEA Monobox: tussen conventioneel melken en meerboxrobot
De melkrobots trekken nog altijd veel bekijks. Zo hebben veel beursbezoekers belangstelling voor de Monobox van GEA. De Monobox is een afgeleide van de DairyProQ. Deze innovatie werd vier jaar geleden als concept getoond en is vorig jaar commercieel in de markt gezet. De Monobox is een draaimelkstal waarbij elke stand een eigen aansluitunit heeft. Exact dezelfde aansluitunit is nu van een box voorzien. Daarmee vult GEA het gat dat er nog was tussen conventioneel melken en de meerboxrobot. De laatste is bekend onder de naam MIone Multibox, waarbij een aansluitarm 2 tot 5 boxen bedient.
DairyProQ en DeLaval AMR: geautomatiseerd melken op vaste tijden
De eerder genoemde DairyProQ vervangt de melker in conventioneel melken, maar het is geen robotmelken. Daarbij geldt nagenoeg altijd vrij koeverkeer als uitgangspunt. In de geautomatiseerde draaimelkstal worden groepen koeien altijd nog op vaste tijden gemolken.
Dat geldt ook voor de AMR van DeLaval, waarbij een aantal voorbehandel- en aansluitarmen de melkhandelingen van de mens overnemen. Beide systemen zijn bedoeld voor de grote bedrijven, vanaf 400 koeien. Het zijn tot nu toe ook de enige twee automatiseringsoplossingen in grote melkstallen.
Meer automatiseringsoplossingen voor grote melkstallen in de maak
Fullwood komt volgend jaar met een automatiseringsoplossing in grote melkstallen. In de Fullwood-stand draait een film met een systeem waarbij groepen koeien in een ronde wachtruimte komen en waar 12 Merlin-melkrobots de koeien melken. In de omgeving van Berlijn werkt een bedrijf al op deze manier. Midden volgend jaar presenteert Fullwood het systeem. Ook SAC ontwikkelt verder in grote melkstallen, maar daar ligt de focus op het vergemakkelijken van het werk van de melker door het melkstel aan te bieden zoals dat nu gebeurt in de draaimelkstallen voor het melken van geiten.
Koppelen data neemt toe
Standhouders denken dat sensoren en koppelen van de data uit al deze automatiseringssystemen een nog een veel grotere vlucht gaan nemen. De sensoren worden steeds gevoeliger, compacter, goedkoper en makkelijker in te bouwen of aan de koe te hangen. Het meten van activiteit, vreetgedrag, liggedrag, melkgift, melksamenstelling en melkgerelateerde gegevens als hormoonspiegels of celgetal per kwartier kunnen de veehouder enorm helpen om te bepalen hoe de koeien functioneren en waar de boer tot actie moet overgaan.
Noviteiten op Eurotier
Echte innovaties zijn er niet op Eurotier. Alleen DeLaval won een innovatie-award voor een systeem dat het mogelijk maakt om de kwaliteit van de reiniging van de melkinstallaties te kunnen meten. Het is een tool voor de servicemonteur.
Een andere aanpassing is de bekerhouder op de arm van de Boumatic MR-D1 en de MR-S1 melkrobot. Deze kan nu twee melkbekers tegelijk meenemen onder de koe. Dat bespaart in totaal twee bewegingen van de arm om de bekers op te halen en bespaart dus tijd. Dat levert weer een paar procent capaciteit op.