Rundveehouderij

Achtergrond

Boycot yoghurt Chobani vanwege verkiezing VS

Zuivelbedrijf Chobani, de grootste yoghurtfabrikant in de VS, krijgt oproepen voor een boycot over zich heen als uitvloeisel van de presidentsverkiezingen.

Dit melden Amerikaanse media. Oorzaak lijkt te zijn dat eigenaar Hamdi Ulukaya vluchtelingen uit Syrië helpt en in de Verenigde Staten honderden vluchtelingen aan werk heeft geholpen in zijn fabrieken.

Dit hebben conservatieve media uit het kamp van Donald Trump opgepikt. Ze beschuldigen Ulukaya, van geboorte een Turkse Koerd, ervan dat hij de VS met moslims overspoelt en dat hij terroristen helpt. De beschuldigingen drijven mee op de harde uitspraken van Trump richting immigranten. Ulukaya ontvangt ook doodsbedreigingen.

Yoghurt-trend

Er zijn nog geen berichten dat de publiciteit de verkopen van Chobani-yoghurt drukken. Wel wakkerde de publicitaire storm rond het bedrijf aan, toen naast voorstanders van Trump, ook tegenstanders zich in de discussie mengden.

Ulukaya begon in 2007 de fabrieksmatige productie van Griekse yoghurt in een oude Kraft-fabriek. Hij startte een yoghurt-trend. Nu zijn er twee fabrieken die jaarlijks 1,8 miljard kilo melk verwerken en zijn 2.000 mensen in dienst.

<em>Foto: Chobani</em>
Foto: Chobani

Of registreer je om te kunnen reageren.