Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

'Altijd dezelfde koe die middelvinger opsteekt'

Door meer te kijken naar het gedrag van een koe kan er rustiger en stressvrij gewerkt worden.

Ongelukken met koeien of stieren gebeuren veelal door het verkeerd omgaan met runderen stelt trainer koesignalen Ronald Rongen van Low Stress Stockmanship. Maar ook de frustratie van veel veehouders: koeien die precies de andere kant op lopen dan de bedoeling is, is het gevolg van een verkeerde benadering en aanpak. "Er moet meer rust in de omgang komen. Er is van beide kanten teveel stress omdat veehouder en koe op een totaal andere ‘golflengte’ communiceren. Het is inmiddels wel bewezen dat een dier dat minder stress ervaart een hogere weerstand heeft en beter produceert, of dat nu melk of vlees is,” stelt Rongen.

<strong>Naam:</strong> Ronald Rongen (54).<br /> <strong>Bedrijf:</strong> Low Stress Stockmanship. <br /><strong>Functie:</strong> Cowmunicator, trainer koesignalen en gedrag.<br /><em>Foto: Bert Jansen </em>
Naam: Ronald Rongen (54).
Bedrijf: Low Stress Stockmanship.
Functie: Cowmunicator, trainer koesignalen en gedrag.
Foto: Bert Jansen

Gaan we verkeerd met onze koeien om?

"Dat zeg ik niet, maar we kunnen wel veel makkelijker, efficiënter, veiliger en diervriendelijker met onze runderen omgaan. Dit alles kan eenvoudig als veehouders weer meer kijken naar het gedrag van de koe. Als je daar meer oog voor hebt dan gaat het sturen van koeien ineens een stuk makkelijker. Dan kunnen we respectvoller en efficiënter met dieren omgaan. Respectvol klinkt heel zweverig, maar als je weet hoe en waarom een koe ergens op reageert dan voorkom je ook ongelukken.”

Hoe bedoel je?

"Zowel koeien als stieren geven duidelijke signalen af voordat ze in de aanval gaan. Die signalen moeten veel veehouders weer leren onderkennen. Roepen of fluiten naar ze helpt totaal niet. Kleine non-verbale signalen met je lichaamshouding wel."

'Krab runderen niet over het voorhoofd, je creëert zo agressie'.

Geef eens een voorbeeld?

"Vaak heb je last van gemaakte opvoedingsfouten. Ik ben in een proefstal geweest met stieren die een fistel hadden en die stress en onrust vertoonden als er iemand binnenkwam. Niet direct omdat er wat met die fistels moest gebeuren, maar door een foutieve opvoeding. Ze krabden de stieren vanaf kalf af heel intensief over het voorhoofd om ze mak te maken en ter geruststelling. Goed bedoeld maar totaal fout. Door wrijven over het voorhoofd activeer je de vele zenuwuiteinden in de hoofdhuid bij het kalf en creëer je structureel agressie en stress bij het dier. Koeien likken hun kalveren bijna nooit op het voorhoofd. De stieren waren onbewust getraind om klaar te staan voor rangordegevechten zodra ze mensen in de stal zagen. Door een andere benadering van de stieren kreeg ik ze binnen 10 minuten rustig. Ik liet ze zien dat mensen niet altijd komen om rangordes uit te vechten."

Je geeft lezingen en trainingen. Wat leer ik als veehouder?

"Je leert het gedrag van de koe te lezen en hoe je daarop kunt inspelen. Op zich niet moeilijk want het zit in kleine dingen. Als voorbeeld: hoe drijven we koeien naar de melkstal? Door de laatste op de kont te tikken. Laat dat nou voor de koe juist het signaal zijn om te stoppen. Ga maar na wat we zelf doen als iemand ons op straat op de schouder tikt. Ander voorbeeld: koeien uit de box jagen. Stap naar de eerste liggende koe. Als die opstaat volgt de rest vanzelf. Die paar die dat niet doen jaag je niet overeind, maar daar loop je naartoe. Doen ze niets dan doe je een stap terug om vervolgens weer naar ze toe te lopen. Geheid dat ze na 1 of 2 keer wel gaan staan en lopen."

Kost dat niet te veel tijd?

"Als je het goed doet kost het echt niet meer tijd dan achter ze aan lopen jagen. Sterker nog. Het spaart tijd en je hebt meer plezier in je werk. Alleen je moet vooraf de tijd en de moeite nemen om je veestapel weer te leren kennen. Het zijn altijd dezelfde koeien die hun middelvinger naar je opsteken."

Maandag 21 november geeft Ronald Rongen een lezing over Low Stress Stockmanschip op Boerderij Van het Zandeind, Zandeind 34 te Riel.

Laatste reacties

 • vd m.

  Als de boer rustig is, dan is het vee ook rustig

 • g.g

  je hebt gevoel voor de bal of je hebt het niet

 • farmerbn

  Hopelijk leest de linkse politiek niet dit artikel. Voor je het weet moet iedereen naar de cursus. Die man loopt (financieel) binnen en onze kostprijs loopt weer op.

 • kleine boer

  Wat zal die man zelf mak en gemakkelijk vee hebben ...... Kom betsie 4 je moet de wagen op doe es lief.... en dan lopen ze er zo op..... Goede morgen dames staan jullie op het is 6uur ik wil gaan melken en hup ze staan allemaal op zo zal het gaan. Koe is gewoonte dier kent de klok prima als je met vaste tijden werkt hoef je er ook weinig uit de box of wei te halen en aan te jagen een haastige boer heeft haastig vee.....

Of registreer je om te kunnen reageren.