Rundveehouderij

Achtergrond

Aantal runderslachtingen loopt verder op

Het aanbod van slachtkoeien blijft verder oplopen en het akkoord om derogatie te behouden, zal voor meer aanbod zorgen. Verdere prijsverlagingen zijn het gevolg.

Het aanbod van slachtkoeien blijft op een hoog niveau en lijkt elke week verder toe te nemen. In de afgelopen weken bleef het slachtaantal van runderen ruim boven de 12.000 stuks liggen. In week 45 liep het aantal slachtingen weer op tot 13.782 stuks. Dit terwijl het aantal slachtingen in deze periode van het jaar gewoonlijk tussen 11.000 en 12.000 stuks ligt. Het aantal geslachte runderen ligt tot en met week 45 op 505.590 dit zijn er bijna 94.000 meer dan vorig jaar. Dat komt neer op een stijging van bijna 23%.

Het gemiddeld geslachte gewicht ligt dit jaar, tot en met week 45, op 319,5 kilo, dit is zo’n 8 kilo minder dan vorig jaar. De totale rundvleesproductie komt daarmee 21,5% hoger uit dan een jaar geleden met totaal 161.397 ton rundvlees.

Nog meer koeien verwacht

Door het akkoord om de derogatie te behouden, moet de melkveestapel flink inkrimpen. Dit zal leiden tot een nog groter aanbod van slachtkoeien dan er dit jaar geweest is. Alles staat of valt met de geleidelijkheid waarin het aanbod beschikbaar komt. Komen er veel extra koeien in een korte tijd beschikbaar voor de slacht, dan zullen er problemen ontstaan in de slachtketen doordat er te weinig capaciteit beschikbaar is. Komt de uitstoot van extra koeien geleidelijk, dan zullen er minder problemen ontstaan met het slachten en uitbenen.

Het aantal runderslachtingen blijft op een hoog niveau en is vorige week weer opgelopen tot ruim boven 13.000 stuks. Verwacht wordt dat het aanbod verder groeit in de aankomende periode.

Gevolgen voor de prijs

Het aanhoudend grote aanbod van slachtkoeien zorgt ervoor dat de slachterijen deze week hun prijs hebben verlaagd met 5 tot 10 cent per kilo. De verkoop van het vlees verloopt moeizamer dan verwacht. Vooral het goedkope voorvlees, de snippers en het gehakt zijn moeilijk af te zetten. Die prijzen staan dan ook onder druk. Het duurdere achtervlees vindt wel prima zijn weg in het buitenland, maar wel tegen stabiele prijzen.

Vee&Logistiek Nederland heeft de notering van de slachtkoeien vrijdag 18 november ook verlaagd met 5 cent per kilo. Een O-kwaliteit slachtkoe brengt daarmee €2,65 per kilo geslacht gewicht op, dit is 20 cent per kilo minder dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Prijs daalt verder

Ook voor volgende week wordt een groot aanbod van slachtkoeien verwacht. Slachterijen zullen dan ook hun prijzen verder verlagen, de verwachting is dat dit met 5 cent per kilo zal zijn. Wat de prijs van de slachtkoeien op de lange termijn gaat doen, is onduidelijk. Dat hangt af van het aanbod en of slachterijen het werk wel aan kunnen. Eén ding is wel zeker, een prijsverhoging zit er de komende tijd niet in, verdere prijsverlagingen zijn waarschijnlijker.

Prognose: prijs slachtkoeien daalt verder.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek

Of registreer je om te kunnen reageren.