Foto: Roel Dijkstra RundveeAchtergrond

2,3 GVE per hectare lijkt simpel

Het plan van de Coalitie Grondgebonden Veehouderij ziet er simpel uit: uiteindelijk maximaal 2,3 GVE per hectare in 2020 en maximaal 16.750 kilo melk.

Het plan kan rekenen op sympathie van een deel van de grondgebonden (biologische) melkveehouders. En vooral ook op sympathie en steun van een flink aantal niet-boeren via bijvoorbeeld Milieudefensie en natuur- en milieufederaties en een flink deel van de Tweede Kamer.

Nieuw wetsvoorstel nodig?

Hoe groot de aanhang van Netwerk Grondig precies is, is lastig te zeggen. Het is in de huidige samenstelling in ieder geval makkelijker om een plan te bedenken dan in de verdeelde zuivelsector. Kern van het plan ‘Grondgebonden melkveehouderij’ is ‘Groei naar volledige grondgebondenheid’. Dat betekent voor niet-grondgebonden bedrijven in eerste instantie vooral een forse krimp. Het plan voorziet namelijk in 12% krimp op bedrijven met meer dan 2 GVE per hectare. Vanuit het standpunt van deze groep logisch, maar er doemen dan wel bezwaren op. Bijvoorbeeld of dat juridisch zomaar kan. Fosfaatrechten toekennen of generiek korten afhankelijk van grondgebondenheid ligt immers ook moeilijk. Een ander punt is overdragen van fosfaatrechten volledig koppelen aan grond. Dat is een forse wijziging ten opzichte van het wetsvoorstel over invoering van fosfaatrechten. Blijft dan het stelsel wel overeind of is dan een nieuw wetsvoorstel nodig?

Behoud derogatie belangrijk doel

Er zijn nog tal van vragen bij het grondgebonden maken van de melkveehouderij. Dat geldt eveneens voor het fosfaatverminderingsplan van LTO, NMV en de zuivelsector. Voor beide is behoud van derogatie voor de Nederlandse melkveehouderij een belangrijk doel. Fosfaatrechten zijn in beide plannen een belangrijk fundament. Het punt is dat er nu snel actie nodig is. Brussel wil snel duidelijkheid over de Nederlandse aanpak om weer onder het fosfaatplafond te komen. En dat is al lastig genoeg, zonder nog meer nieuwe plannen die er fors inhakken op een deel van bedrijven.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Ministerie van Economische Zaken en LTO nog niet reageren op het plan. EZ wil eerst het debat van morgen in de Tweede Kamer afwachten.

Beheer
WP Admin