Rundveehouderij

Achtergrond

Van een natuur- naar een LOG-gebied (5)

Maatschap Warmelink wordt verplaatst en bouwt de komende maanden een serrestal voor 190 melkkoeien. Boerderij volgt de stalbouw. Dit is deel 5: het beton van de ligboxen wordt gestort.

Foto

 • Berend Jan (69), Arjan (38), Willemien (66) en Rudi (35) Warmelink hebben nu nog in Stegeren (Overijssel) in maatschap een veebedrijf met 140 melkkoeien, 100 stuks jongvee, 40 hectare land. Maar de maatschap wordt 10 kilometer verplaatst naar Rheezerveen. <br /><em>Foto's: Ruud Ploeg</em>

  Berend Jan (69), Arjan (38), Willemien (66) en Rudi (35) Warmelink hebben nu nog in Stegeren (Overijssel) in maatschap een veebedrijf met 140 melkkoeien, 100 stuks jongvee, 40 hectare land. Maar de maatschap wordt 10 kilometer verplaatst naar Rheezerveen.
  Foto's: Ruud Ploeg

 • Het oude bedrijf werd vijf jaar geleden verkocht aan de provincie. Een dubbel gevoel. Enerzijds was er onvoldoende perspectief omdat het bedrijf in een EHS en in een Natura 2000-gebied ligt. Anderzijds heeft de familie hier een lange geschiedenis.

  Het oude bedrijf werd vijf jaar geleden verkocht aan de provincie. Een dubbel gevoel. Enerzijds was er onvoldoende perspectief omdat het bedrijf in een EHS en in een Natura 2000-gebied ligt. Anderzijds heeft de familie hier een lange geschiedenis.

 • Het nieuwe erf met op de voorgrond de werktuigenberging en op de achtergrond de 5,5 meter hoge serrestal. Eind september begon een nieuwe fase van de stalbouw: het beton werd gestort in de ligboxen.

  Het nieuwe erf met op de voorgrond de werktuigenberging en op de achtergrond de 5,5 meter hoge serrestal. Eind september begon een nieuwe fase van de stalbouw: het beton werd gestort in de ligboxen.

 • De cementwagen is voorgereden. Eind september werd het beton gestort in de 3 grote boxdekken in de stal. Dat gebeurde in hoog tempo, de bouwers hadden er slechts driekwart dag voor nodig. De voergangen werden een week later gestort.

  De cementwagen is voorgereden. Eind september werd het beton gestort in de 3 grote boxdekken in de stal. Dat gebeurde in hoog tempo, de bouwers hadden er slechts driekwart dag voor nodig. De voergangen werden een week later gestort.

 • Het cement wordt vanuit de vrachtwagen doorlopend in een mobiele cementbak met enkele honderden liters capaciteit gestort. Van daaruit wordt het naar de boxdekken gepompt.

  Het cement wordt vanuit de vrachtwagen doorlopend in een mobiele cementbak met enkele honderden liters capaciteit gestort. Van daaruit wordt het naar de boxdekken gepompt.

 • Hier is dat te zien. Het cement wordt in de ijzeren matten - die het boxdek verstevigen - gestort. De ligboxen zijn enigszins bol. In het midden is het beton ongeveer 20 centimeter hoog. Aan de kant van de mestgang is dit 15 centimeter.

  Hier is dat te zien. Het cement wordt in de ijzeren matten - die het boxdek verstevigen - gestort. De ligboxen zijn enigszins bol. In het midden is het beton ongeveer 20 centimeter hoog. Aan de kant van de mestgang is dit 15 centimeter.

 • Het cement in het eerste boxdeel is gestort. Hier is een bouwmedewerker bezig om het cement netjes af te vlakken.

  Het cement in het eerste boxdeel is gestort. Hier is een bouwmedewerker bezig om het cement netjes af te vlakken.

 • Het cement droogt snel. Hier is het beton al hard. Een andere medewerker kan het boxdeel nu vlinderen.

  Het cement droogt snel. Hier is het beton al hard. Een andere medewerker kan het boxdeel nu vlinderen.

 • Een fraai overzicht in de stal. Middenin is goed te zien dat het beton in de boxdelen gestort is. De contouren tekenen zich duidelijk af. Er zijn straks 6 blokken, variërend van 28 tot 34 ligboxen. De tussenmuren zijn ook allemaal al geplaatst.

  Een fraai overzicht in de stal. Middenin is goed te zien dat het beton in de boxdelen gestort is. De contouren tekenen zich duidelijk af. Er zijn straks 6 blokken, variërend van 28 tot 34 ligboxen. De tussenmuren zijn ook allemaal al geplaatst.

 • Hier zijn bouwers druk in de weer om het vogelgaas in de zijkanten van de serrestal te monteren.

  Hier zijn bouwers druk in de weer om het vogelgaas in de zijkanten van de serrestal te monteren.

 • Dit is de kant van het 8 bij 10 meter grote strohok. De muurtjes zijn geplaatst. Daartussen is ruimte voor een deur.

  Dit is de kant van het 8 bij 10 meter grote strohok. De muurtjes zijn geplaatst. Daartussen is ruimte voor een deur.

 • Dit is een van de twee voergangen in de 0+6-serrestal. De 5 meter brede gang wordt klaargemaakt voor het betonstorten.

  Dit is een van de twee voergangen in de 0+6-serrestal. De 5 meter brede gang wordt klaargemaakt voor het betonstorten.

 • Dit is de schone gang in de stal. De houten balken vormen het fundament voor een strozolder. Links van de muur bevindt zich namelijk het strohok.

  Dit is de schone gang in de stal. De houten balken vormen het fundament voor een strozolder. Links van de muur bevindt zich namelijk het strohok.

 • Dit is de put achter een van de drie melkrobots die eind november geplaatst worden. Let ook op de schuine muur in het midden van het beeld. Dit is gedaan zodat de koeien zich niet kunnen bezeren.

  Dit is de put achter een van de drie melkrobots die eind november geplaatst worden. Let ook op de schuine muur in het midden van het beeld. Dit is gedaan zodat de koeien zich niet kunnen bezeren.

 • Dit is een kleine mestbuffer tussen melkrobot 2 en 3. Hier belandt ook het spoelwater. Dit wordt zo opgevangen en naar de mestopslag gepompt.

  Dit is een kleine mestbuffer tussen melkrobot 2 en 3. Hier belandt ook het spoelwater. Dit wordt zo opgevangen en naar de mestopslag gepompt.

 • Dit is een kleine put aan het einde van de stal. De mest die via de goot van de dichte vloer met de mestschuif meekomt, komt hier terecht. Zo blijft de vloer mooi schoon.

  Dit is een kleine put aan het einde van de stal. De mest die via de goot van de dichte vloer met de mestschuif meekomt, komt hier terecht. Zo blijft de vloer mooi schoon.

 • Niet alleen in de serrestal wordt hard gewerkt. Hetzelfde geldt voor de technische ruimte, parallel aan de stal. Links op de voorgrond komt een melktank van 25.000 liter te staan, vlak bij de melkrobots.

  Niet alleen in de serrestal wordt hard gewerkt. Hetzelfde geldt voor de technische ruimte, parallel aan de stal. Links op de voorgrond komt een melktank van 25.000 liter te staan, vlak bij de melkrobots.

 • Deze technische ruimte wordt de komende dagen verder dichtgemetseld.

  Deze technische ruimte wordt de komende dagen verder dichtgemetseld.

 • Hier wordt een van de buizen voor de hemelwaterafvoer van de stal aangelegd.

  Hier wordt een van de buizen voor de hemelwaterafvoer van de stal aangelegd.

 • De werktuigenberging is aan één kant open, zoals hier goed is te zien. Hier worden straks 30 jonge kalveren gehuisvest.

  De werktuigenberging is aan één kant open, zoals hier goed is te zien. Hier worden straks 30 jonge kalveren gehuisvest.

 • Aan de andere kant van de werktuigenberging zijn de bouwmedewerkers nog druk bezig met het monteren van de golfplaten.

  Aan de andere kant van de werktuigenberging zijn de bouwmedewerkers nog druk bezig met het monteren van de golfplaten.

 • Op de plekken waar de ramen komen, worden de platen er uitgezaagd (links is dat nog net te zien).

  Op de plekken waar de ramen komen, worden de platen er uitgezaagd (links is dat nog net te zien).

 • Intussen wordt aan de andere kant van het erf de maiskuil afgedekt.

  Intussen wordt aan de andere kant van het erf de maiskuil afgedekt.

Of registreer je om te kunnen reageren.