Rundveehouderij

Achtergrond

Rustige handel slachtkoeien houdt aan

De handel in slachtkoeien blijft rustig, zo ook op de veemarkt in Bunnik. Daar werden op maandagochtend 112 slachtkoeien verhandeld, acht meer dan een week geleden.

De prijs van de slachtkoeien bleef, met uitzondering van de O-kwaliteit, stabiel. Hoewel ook bij de O-kwaliteit slachtkoeien de handel maar rustig verloopt, kon de prijs daar iets omhoog. Dit komt doordat er in verhouding een groot aanbod van magere koeien beschikbaar komt en er maar weinig goed bevleesde slachtkoeien zijn. De prijs van een O-kwaliteit koe ligt op maximaal €2,75 per kilo en ligt 10 cent lager dan het niveau van vorig jaar.

Impact uitstel fosfaatrechten

Wat de prijs van de slachtkoeien in de komende week gaat doen, is nog even afwachten en afhankelijk van het aanbod van koeien. Doordat de fosfaatrechten met een jaar worden uitgesteld, is de situatie op de markt ineens heel anders dan vooraf werd verwacht. Er zijn melkveehouders die nu geen koeien meer hoeven af te stoten, omdat ze wel voldoende grond hebben. Toch zijn er intensieve bedrijven die nog wel wat koeien weg moeten doen, omdat ze niet voldoen aan de regelgeving voor grondgebondenheid. Het is even afwachten welke impact dit zal hebben.

Prognose: stabiele prijs

Of registreer je om te kunnen reageren.