Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

‘Rundveefokkerij is economie uit het oog verloren’

Nederlandse melkveehouders hebben te veel gefokt op grote dieren, vindt de Australiër Adam Daniel. Doordat de interesse in fokkerij wereldwijd daalt, wordt spermaverkoop pure prijsconcurrentie.

De Australiër Adam Daniel (56) is mede-eigenaar van ki-service Nu-Genes in de staat Victoria. Hij is een echte koeienman en heeft zijn hele werkzame leven binnen de ki en fokkerij gewerkt. Nederland kent hij goed, want hij verkocht enkele jaren sperma van Holland Gentics (nu CRV) in Australië en elke vijf jaar komt hij naar Nederland. Met enige verwondering kijkt hij naar de ontwikkelingen in de polder.

Volgens Adam Daniel bieden alle partijen vrijwel dezelfde stieren aan. Door kleine produktverschillen wordt het accent op spermaprijs alleen maar groter.</p>
<p><em>Foto: Robert Prins</em>
Volgens Adam Daniel bieden alle partijen vrijwel dezelfde stieren aan. Door kleine produktverschillen wordt het accent op spermaprijs alleen maar groter.

Foto: Robert Prins

Wat valt u op in de Nederlandse bedrijven?

"De koeien zijn hier groot geworden! Veel te groot. Het lijkt wel of de Nederlandse veehouders de economie uit het oog verloren hebben, want grote koeien zijn verre van economisch. Ze gaan minder lang mee en hebben meer lichamelijke problemen. In Australië wordt erg op hoogtemaat gelet. Bij de weiders geven grote en zware koeien vertrapping van de zode, bij opstallers krijgen de lange en hoge dieren problemen bij het opstaan, waardoor ze eerder worden afgevoerd tegen een lage prijs. Op hoogtemaat is eenvoudig te fokken. Als veehouder moet je je niet laten verleiden door al het moois dat aangeboden wordt, maar je blijven focussen op enkele onderdelen die er echt toe doen. Daarvan zijn economie en het voorkomen van problemen het belangrijkste."

Waarop letten veehouders in Australië nog meer?

"Naast hoogtemaat en gewicht zijn benen, goede uiers, de bouw van het kruis en de huidskleur belangrijk. Goede benen omdat koeien vaak ver moeten lopen. Diepe uiers zijn niet gewenst omdat lopen met een ‘grote zak’ tussen de benen problemen veroorzaakt. Een ruim kruis met goede helling is gunstig voor afkalven en vruchtbaarheid. En een zwarte kleur is vanwege de zon gewenst, want zwarte dieren hebben minder last van huidkanker."

Hebben de veehouders down under nog veel interesse in fokkerij?

"Nee, net als in Nederland daalt die interesse. Een groot deel van de veehouders kent de afstamming van de koeien nauwelijks nog, al zijn slecht presterende stieren wel bekend. Sperma wordt steeds meer op prijs ingekocht, waardoor de marges bij de fokkerijorganisaties onder druk staan. Iedereen wil graag verkopen. Alle partijen hebben beschikking over genomictesten, waardoor iedereen vrijwel dezelfde stieren aanbiedt met een hoge uitgangswaarde. Met weinig productverschillen wordt het accent op prijs alleen maar groter."

Wat adviseert u veehouders?

"Een grotere uitval geeft meer kosten dan een hogere spermaprijs. Ik vertel de veehouders dan ook regelmatig dat het niet verstandig is om mee te gaan met de mode van dag en de nieuwe, hippe stieren aan te kopen. Niet dat de jongste generatie veel slechter is, maar die is ook nauwelijks consistenter. Fokstieren geven meer zekerheid, want veehouders weten de minpunten van de stier. Het voorkomen van fouten geeft meer opbrengsten dan het hebben van extreme toppers."

Laatste reacties

 • info519

  je kunt ze ook eerder laten kalven als vaars....blijven ze ook kleiner en is goedkoper...21-22 mnd ipv 25-26 mnd

 • geen boer

  Veel opendeur-intrapperij. Klinkt als zo'n ex-bankman die na einde dienstverband opeens vertelt hoe slecht het bancaire systeem wel niet is.
  Wanneer de foto zijn stal is dan is Jersey inkruisen wellicht een idee?

 • oorspronkelijk

  efficiëntie
  per kilo voer /levensgewicht moet je geiten gaan melken
  het blijft een evenwicht zoeken
  groot groter het grootst is dit toekomstbestendig

Of registreer je om te kunnen reageren.