Rundveehouderij

Achtergrond 2 reactieslaatste update:31 okt 2016

Roomnotering naar hoogste niveau in eurotijdperk

Deze week ging de spotprijs voor room naar ruim €5,80 per kilo. Een dergelijke prijs is in het eurotijdperk nog niet eerder bereikt.

De markt voor vloeibare zuivel blijft door grote tekorten in vooral omringende landen verder omhoog gaan. De roomnotering blijft stijgen naar niveau's die bijna bizar aandoen. In de voorbije jaren heeft de prijs behoorlijk geschommeld, net zoals die van veel andere zuivelproducten. De laatste vijf tot zes jaar bewoog de prijs zich gemiddeld tussen de €3,00 en €5,00 per kilo.

De voorlaatste prijspiek voor room was in november 2013. Toen werd een hoogste prijs van €5,60 geregistreerd. Daarna zakte de notering geleidelijk terug naar €2,90 in december 2014. Begin 2015 was er een licht herstel tot €4,15. Daarna volgde een lange periode van licht op- en neergaande prijzen. In maart 2016 volgde een dieptepunt van €2,45 per kilo, een half jaar later wordt een record bereikt.

Ook de boterprijs is deze week verder omhooggegaan, maar met een prijs van zo'n €4.300 per ton (€4,30 per kilo) haalt de boterprijs het niet bij de roomprijs. Er zijn boteraanbieders uit onder meer Polen die de boterprijs fors dichterbij die van room proberen te krijgen, maar daar gaat de markt nog niet in mee. De vrees is dat te hoge prijzen import uitlokken.

Mageremelkconcentraat duurder dan poeder

De prijs voor mageremelkconcentraat is eveneens licht gestegen, tot een niveau dat dit vloeibare product zelfs duurder is dan (gedroogde) mageremelkpoeder. Daarvan staat de notering juist weer iets onder druk. Drogen van concentraat voor de poederproductie is dus verlieslatend. Het concentraat wordt echter vooral gebruikt voor de versproductie, of mogelijk nog voor de productie van kaas.

Kaasmarkt stabiel, net als markt voor verse spotmelk

De kaasmarkt lijkt redelijk stabiel. De prijzen van natuurkaas trekken langzamerhand iets aan, zodat ze meer in balans zijn met die van foliekaas.

De markt voor verse spotmelk blijft stabiel op 42 cent af boerderij. Tegen deze hoge prijzen wordt echter slechts een beperkt volume verhandeld. FrieslandCampina heeft als een van de weinige zuivelondernemingen nog steeds een overschot aan melk, maar dit belandt nauwelijks op de gewone spotmarkt. In omringende landen bestaat (nog) een groot tekort.

Prognose: hogere prijzen vloeibaar product.

Elke week de laatste stand van zaken in de zuivelmarkt in je inbox? Schrijf je in voor de zuivelmarkt nieuwsbrief
Meer informatie over de prijzen van zuivel vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Zuivelveiling Fonterra
Officiële Nederlandse zuivelnotering
Spotmarkt melk
Foliekaas
Room
Mageremelkconcentraat
Voorschotprijs FrieslandCampina
Voorschotprijs Cono
Voorschotprijs DOC Kaas
Voorschotprijs Bel Leerdammer
Voorschotprijs Nemelco
Voorschotprijs DeltaMilk
Voorschotprijs Hochwald
Voorschotprijs FrieslandCampina Bio

Laatste reacties

  • info519

    gekukkig is melk vloeibaar produkt😊

  • deB.


    En wat zien wij het lekker vertaald in melkprijs. not
    Worden rechtuit besodemieterd, en met een kluitje in het riet gestuurd!

Of registreer je om te kunnen reageren.