Rundveehouderij

Achtergrond 5 reactieslaatste update:18 okt 2016

MS Schippers wil veehouderij zonder antibiotica

Hygiëne en goede zorg voor vee zijn speerpunten voor het jarige MS Schippers. Mark Schippers: “Van het voorkomen van infecties wordt de boer financieel beter.”

Leverancier van bedrijfsbenodigdheden MS Schippers in Bladel (Noord-Brabant) bestaat 50 jaar. De eerste twee letters in de bedrijfsnaam verwijzen naar de grondlegger van het bedrijf, Martien Schippers, die een halve eeuw geleden startte met de verkoop van sigaren aan boeren. Geen dure merken, maar goedkopere bolknakken.

Het bedrijf is nu in handen van de tweede generatie Schippers. De tweeling Guus en Harrie namen met hun jongere broer Mark 22 jaar geleden het bedrijf over. Het jubileumfeest wordt groots gevierd op veehouderijbeurs EuroTier in Hannover (Duitsland) komende maand. Mark Schippers vertelt dat, verpakt in een sigarendoos, wereldwijd alle klanten een uitnodiging hebben gehad voor het feest dat plaatsheeft in een speciaal gehuurde ruimte. Op de sigarendoos staat links het jaartal 1966 met een sigaar en rechts 2016 met de woorden Hy-care, verwijzend naar het gezond houden en goed verzorgen van vee. Hy-care is speerpunt van het bedrijf, legt Mark Schippers uit.

Op Twitter reageren Nederlandse boeren verbaasd dat het feest helemaal in Hannover is. Begrijpt u dat?

“Ik kan begrijpen dat niet iedere veehouder dit jaar in de gelegenheid is naar EuroTier te gaan. Wij hebben gekozen voor één centraal feest voor alle klanten. EuroTier is de toonaangevende veehouderijbeurs in de wereld die juist dit najaar wordt gehouden. Vandaar de keuze voor Hannover. Je kunt niet in ieder dorp een feest houden.”

Is Hy-care zo belangrijk?

“Jazeker. Ons doel is een veehouderij zonder antibiotica, door goede hygiëne en verzorging van de dieren. Onze aanpak is gebaseerd op vier pijlers: kiemvrij drinkwater, kiemarme staloppervlaktes, volledig schone, vetvrije hokken voor dieren en geen ongedierte. Dit maakt een verschil voor het wel of niet geïnfecteerd raken van dieren. Deze opvatting deelt niet iedereen. Van het voorkomen van infecties wordt de boer financieel beter. Veel erfbetreders profiteren van een infectie onder het vee en zien daardoor hun afzet stijgen.”

Is antibioticavrij een realistisch streven voor het gros van de bedrijven?

“Een nuance is op zijn plaats. Als het management en de hygiëne op de bedrijven in orde is, zijn op voorhand geen antibiotica nodig. Dan zijn alleen incidenteel antibiotica nodig als een dier ziek is. Dat moet zo blijven. Wij geloven er voor 100% in dat elk dier beter presteert en het voer beter tot zijn recht komt als een dier gezond is.”

Jullie credo is ‘passie voor boeren’. Wat houdt dat in?

“Het gaat ons om de vier P’s: passie, profit, progress en partners. Passie voor boeren is ook beleving. Onze drijfveer is oplossingen te vinden voor de klant. Partner betekent een langdurige relatie opbouwen met klanten. We hebben in Brabant klanten waar we al 50 jaar leveren. Dat vind ik mooi.”

Wat is de belangrijkste verandering in 50 jaar?

“De grootste verandering is dat we problemen van veehouders ons toe-eigenen. Tot 4 à 5 jaar geleden waren we leverancier van hulpmiddelen. We gaan nu verder. We leveren niet meer alleen een reinigingsmiddel, maar checken de drinkwaterkwaliteit op bedrijven, letten op dat het goed blijft en leveren ook de pomp om het middel te verdelen. We ontzorgen de klanten.”

Jullie willen marktleider worden in Europa. Waarom?

“Wij willen in Europa marktleider worden in bedrijfsbenodigdheden voor de veehouderij. Drijfveer is plezier in het werk. We voelen ons prettig met veehouders. Nederland is nog steeds gidsland in dierlijke productie en voor ons een echte proeftuin. Van de innovaties in de rundvee- en varkenshouderij komt 80% uit Nederland. De Nederlandse regelgeving is voor veehouders niet altijd leuk. Anderzijds stimuleert het innovatie. Nederland is koploper met antibioticareductie. Die reductie gaat in veel andere landen ook komen.”

Staan er nog grote dingen te gebeuren?

“Ja. In 2018 gaan we starten met de bouw van een nieuw kantoor en logistiek centrum in Hapert, langs de snelweg A67. In het ruim 4 hectare grote pand komt ook een kennis- en innovatiecentrum. Ik hoop dat dit centrum bijdraagt aan een goed klimaat voor mensen met goede ideeën, zodat de innovatie versnelt.”

MS Schippers gaat de hele wereld over
MS Schippers richt zich primair op de Europese markt voor dierbenodigdheden. Het bedrijf heeft 340 personeelsleden. In tien, voornamelijk Europese landen, heeft het bedrijf verkoopkantoren. Maar ook in Canada. In China, Rusland, Brazilië en de Filipijnen heeft het bedrijf een verkoopkantoor met een lokale partner. Dat zijn allemaal joint ventures.

Laatste reacties

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Broederijbrok

  Familie SCHIPPERS, gefeliciteerd met het 50 jarige bestaan.

 • koestal

  gratis adviezen,goede hygiëne en verzorging,daar kunnen we mee vooruit !

 • Althof

  Een belangrijke toevoeging zou kunnen zijn het toepassen van micro-organismen omdat die de basis zijn van een goed immuunsysteem, waardoor je geen last hebt van de toevallig aangewaaide ziektekiem.

 • Wesseling76

  Van harte gefeliciteerd met jullie 50 jaar. Al vind ik een veehouderij zonder antibiotica een verkeerde uitspraak. snap dat we streven naar zo min mogelijk. Maar als je zegt zonder word er weer misbruik door andere van gemaakt. De sector kan niet zonder. dat weet schippers ook. dus dat moet je dan ook niet zeggen!!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.